A világ, ahogy Szép Ernő látja

A Veszprémi Petõfi Színház októberben mutatta be Szép Ernõ: Ádámcsutka címû regényének színpadi változatát, Galambos Péter rendezésében. A különleges atmoszférájú elõadás nem csupán a történet színpadi megjelenése, hanem egy izgalmas, játékos Szép Ernõ-montázs megelevenedõ epikával, lírával, drámával. A díszletet Galambos Péter tervezte, Szép Ernõ verseit megzenésítette és az elõadás egyéb zenei betéteit szerezte Lázár Zsigmond.

"Olyan szép valami történt velem. Regényt kéne írni belőle, halk, hű könyvet, melyet olvasni szeretek." Szép Ernő e szavakkal vezeti be Ádámcsutka című önéletrajzi regényét, mely voltaképp a Lila ákác "negyvenen túli" változata. A regényben, s a belőle készült előadásban a középkorú író bohém könnyedséggel avatja be olvasóját, illetve nézőjét tevékeny mindennapjaiba, szerelmes és csendes magánéletébe.


Dominek Anna és Szerémi Zoltán

A főhős Mihályt (Szerémi Zoltán) az egyszerű hétköznapok és a mindig jelen lévő elmúlás egyre erősebb érzetei veszik körül. E folyamatos és mégis harmonikus, lelki élet-halál dialógusba lép be előbb Marion (Dominek Anna), majd Iboly (Dobra Mária), két édes, mégis tűnő szerelem. Marion férjes asszony, Mihállyal való kapcsolata pontosan szervezett, éppen még diszkrét, kiszámítható és jól-ápolt. Iboly izgága, heves és szertelen színésznövendék, kinek szívében tudatlanul él együtt a szerelem és a rajongás, de életkedvével és lendületével az ifjúság szellőjét csempészi az író életébe. Mihály él, érez és dolgozik, miközben érett és éretlen kedvese mellett is a mindenkit elsöprő és minden "létkérdésre" választ adó társat hiányolja.


Dobra Mária és Szerémi Zoltán

Galambos Péter rendezésében Mihály életének epizódjait Szép Ernő regénybeli narrációjával együtt élvezhetjük. A szövegben a prózai betétek mellett egyéb novellák és megzenésített versek is megjelennek, így kapunk komplex Szép Ernő-képet, így érthetjük meg és élhetjük át jobban, az író valóságát. Az előadás fontos szereplője Zsül, a kissé hajléktalan életművész, aki meglátásaival, kéréseivel és kérdéseivel segíti Mihályt önnön határainak és határtalanságának megélésében. Zsül (Kuna Károly) sajátos figura, Szép Ernő szavaival tart tükröt Mihály, vagyis Szép Ernő elé.


Kuna Károly, Szerémi Zoltán és Joós László

A történet jelenetfüzérén át Szép Ernő szíve, szelleme, liberalizmusa, álmai, humora, s egész létezése sejlik fel. Egyetlen színpadi térben mindenféle élethelyzet megjelenik, az előadás játéktere a lélek és az emlékezés teljes színpada. Fikció és valóság, realitás és szürrealitás keverednek össze, így születhet újra a valóság, a mi világunk, ahogyan Szép Ernő látta, érezte, élte.


Jelenet az előadásból

Szép Ernő: Ádámcsutka
(Szép Ernő művei alapján színpadra alkalmazta: Galambos Péter)
- színmű -

Szereposztás:
Mihály - Szerémi Zoltán
Iboly - Dobra Mária
Marion - Dominek Anna
Zsül - Kuna Károly
Férj - Joós László
Gyulus - Horváth Illés
Maci - Terescsik Eszter
Jég Joli - Koncz Eszter

Rendezőasszisztens - Trinfuj Mihály
Díszlettervező - Galambos Péter
Jelmeztervező - Kárpáti Enikő
Zene - Lázár Zsigmond
Dramaturg - Fülöp Johanna
Korrepetitor - Völgyesi Gyöngyi

Rendező Galambos Péter 

Előadások decemberben:
2006. dec. 5. kedd, 19.00
2006. dec. 10. vasárnap, 19.00
2006. dec. 28. csütörtök, 19.00


Jelenet az előadásból

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása