Magyar Balett Színház

A Magyar Balett Színház repertoárjából három koreográfia látható december  9-én, szombaton a Nemzeti Táncszínházban. A társulat elõadásmódjára a dinamikus és attraktív táncnyelv jellemzõ, amely erõteljes dramaturgiai háttérrel párosulva mindig arra törekszik, hogy maradandó és komplex színházi élményt nyújtson nézõinek. Céljuk az elgondolkodtatás, meghökkentés és nem utolsó sorban az igényes szórakoztatás. Hétvégi elõadásuk Hammer, Zárt függöny és A szív küldi címmel este hétkor kezdõdik.

Hammer

Zene: J.S.Bach, Telemann
Díszletterv: Árvai György
Jelmezterv: Haamer Andrea T.
Fényterv: Kovács Gerzson Péter
Koreográfus asszisztens: Kéri Nagy Béla
Rendező-koreográfus: Jorma Elo

A darab az ellentétekről szól, amelyeket táncosként érzem. Néha nagyon nagy erőfeszítés kell hozzá, hogy a dolgok úgy menjenek, hogy majd varázslatos hatást kelthessenek.
Az az út, hogy egy ötletből kiindulva lépésről lépésre létrejöjjön egy csodálatos végeredmény, néha nagyon göröngyös és brutális - valahogy úgy érzem, hogy egy kalapács erejével kell alkotni valami olyasmit, amely végeredményben finom és érzéki. /Jorma Elo

 
Zárt függönyök

Koreográfia: Egerházi Attila
Zene: Stockhausen, N. Porpora, J.S.Bach
Próbavezető balettmesterek: Schneiderova Linda, Kéri Nagy Béla
Fény: Kovács Gerzson Péter

Előadás után lemegy a függöny és nem tudni, mi zajlik mögötte. Vagy éppen, mikor a színházba érkezéskor leengedett függöny fogad, sejteni szeretnénk, vajon mit takar.

Emberek: férfiak és nők, egy "élet-színház" szereplői állnak a függöny mögött. de néha ez a függöny zárva marad.

Titkok, amelyek soha nem tárulnak fel
Érzések, amelyek nem mutatják arcukat
Félelmek, amelyek nem szólalnak meg
Vágyak, amelyek rejtve maradnak


A szív küldi

Koreográfus: Attila Egerházi (Harangozó-díjas)
Zene: A. Piazzola, C. Veloso
Világítás: Kovács Gerzson Péter
Jelmez: Andrea T. Haamer
Asszisztens.: Linda Schneiderová

Szerelmek, cívódások, hol túlfűtött, hol kihűlt érzések,
ölelések, elengedések, érintések, félbe maradt gondolatok és kérdések - szerelmi játszmák pillanatképei elevenednek meg a darabban.
Érzelmi színbólumok kavalkádja a táncszínház mozgásnyelvén elmesélve...

Időpont: 2006. december 9.,  19.00 óra
Helyszín: Nemzeti Táncszínház

Jegyrendelés:
a
Nemzeti Táncszínház pénztárában:
1014 Budapest I., Színház u. 1-3. Tel.: (1) 375-8649
Nyitva: mindennap 13-18 óráig, előadások napján 19 óráig
E-mailben: jegy@nemzetitancszinhaz.hu
valamint az Interticket Országos hálózatában (www.interticket.hu)


***

Magyar Balett Színház

A Magyar Balett Színház 2006-ban alakult Gödöllőn.
Az együttes művészi gréniumát a volt Debreceni Balett fiatal, de már sokat tapasztalt 8 szólistája, valamint az együttes művészeti vezetője, Popova Aleszja Kossuth Díjas, Érdemes művész, a Magyar Állami Operaház prímabalerinája alkotják.

A társulat balett igazgatója Egerházi Attila Harangozó Díjas koreográfus, aki korábban a Magyar Nemzeti Balett Kortárs Koreográfus Stúdiójának művészeti vezetőjeként, majd több évig a nagy múltú Pécsi Balett művészeti vezetőjeként, ezt követően pedig a Debreceni Balett igazgatójaként működött.

Az együttes változatos repertoárjával, programjaival rendszeresen tervez előadásokat Gödöllőn, a Petőfi Sándor Művelődési Központban.
Budapesten a Művészetek Palotájában, illetve a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség több alkalommal társulatot. Mindezek mellett több vidéki fellépés is színesíti az együttes éves programját, mint például a Keszthelyi Táncpanorámán való részvétel is.

Az együttes közeli tervei között szerepel egy tavaszi turné Prágában, de mind emellett más külföldi vendégszereplések előkészítései is folynak.
A Magyar Balett Színház számára - a hazai fellépések mellett - hangsúlyosan fontosak a külföldi vendégszereplések, ahol az együttesen keresztül minél több alkalommal eljuthat a magyar tánckultúra a határainkon túlra is.

forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása