Mese a Maszatról

Valóban mindenkihez szól Varró Dániel Kolozsvárott bemutatott meséje: a kicsik nevetnek, szurkolnak, tapsolnak, a nagyok pedig újra kicsikké válnak. A novemberben bemutatott, 6-99 éveseknek ajánlott zenés kalandjátéknak vasárnap volt a harmadik teltházas nagyszínpadi elõadása az Állami Magyar Színházban.

A főszereplő Muhi Andris (Galló Ernő) álmában levelet kap Maszat Jankától (Pethő Anikó), aki segítségét kéri a Paca Cár (Bíró József) és a Pacaszörnyek legyőzésében.
Andris, ágyát pillanatok alatt vitorlássá változtatva, útnak indul, még nem is sejtve, mennyi kaland és megpróbáltatás vár majd rá, melyeken útközben szerzett jóbarátai, a Náthás Angol Költő (Hatházi András), a Nagy Zsiráfmadár (Balla Szabolcs) és Makula bácsi (Orbán Attila) segítségével sikerül túljutnia.
Maszat Jankát előbb Partvis Attila (Szűcs Ervin) és Morzsányi Géza (Laczkó Vass Róbert) rabolják el, a Bús, Piros Vödröt (Bogdán Zsolt) húzva a fejére, aki egy vetítővászonról szomorkodik, panaszkodik, énekel a kislánynak.


A Költő Andris megmentésére átkel a vizen

Jankát édesanyja, Szeplőtlen Szilvia (Vindis Andrea) kérésére, a takarítók segítségével patyolattisztára akarják sikálni. Andrisnak sikerül kiszabadítania Jankát, azonban itt még nem ér véget a küzdelem. Makula bácsi tanácsára a rappelő Jó Pali Kalózhoz (Buzási András) és társaihoz (Bodolai Balázs, Kató Emőke, Sinkó Ferenc, Benedek Botond) fordulnak további segítségért a Pacaszörnyek legyőzésében.

A kalózok azonban kétszínűen, csak a pénzt hajhászva, átadják őket a Paca Cárnak. Helyzetük már-már reménytelennek tűnik, amikor Andris cselhez folyamodik, és Makula bácsi szavaira emlékezve hatalmat ígér a Paca Cárnak, ha ő a Babaarcú Démontól (Péter Hilda) elcsent varázspohárból kortyol egyet. Ez azonban nem hatalmat, hanem a véget jelenti a sötét, koszos és gonosz Paca Cár számára.


Szeplőtlen Szílvia és udvara

A mese vége nem szokványos, hiszen most nem a jó, nem a patyolattisztaság, de nem is a rossz, a kosz és paca győz, hanem az arany középút, a Maszat.


Állami Magyar Színház, Kolozsvár bemutatja:
Varró Dániel , Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen
- zenés kalandjáték gyerekeknek -

Szereposztás:
Muhi Andris: Galló Ernő 
Maszat Janka: Pethő Anikó 
Náthás Angol Költő: Hatházi András 
Makula Bácsi: Orbán Attila 
Babaarcú Démon: Péter Hilda 
Bús, Piros vödör: Bogdán Zsolt 
Paca Cár: Bíró József 
Pacakikiáltó: Fogarasi Alpár 
Nagy Zsiráfmadár: Balla Szabolcs 
Malacfejű balerina: Albert Csilla 
Veréblábú Elefánt: M. Kántor Melinda 
Jó Pali kalóz: Buzási András 
Szeplőtlen Szilvia: Vindis Andrea 
Partvis Attila: Szűcs Ervin 
Morzsányi Géza: Laczkó Vass Róbert 
Kalóz, Takarító, Badar, Pacaszörny: Bodolai Balázs 
Kalóz, Takarító, Badar, Pacaszörny: Kató Emőke 
Kalóz, Takarító, Badar, Pacaszörny: Sinkó Ferenc 

dramaturg: Bodó A. Ottó 
díszlettervező: Bianca Imelda Jeremias 
jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias 
koreográfus: Sinkó Ferenc 
zenei vezető: Incze G. Katalin 
maszkok: Venczel Attila
 
Rendező: Keresztes Attila

forrás:Hamlet.ro/Márton Imola
Fotók: Biró István

süti beállítások módosítása