Alternatív színházfilm

A Krétakör Feketeország címû elõadását újszerû módon, a hagyományos színházi közvetítésektõl eltérõen, filmes eszközökkel rögzítették még 2006. elején a Millenáris Teátrumban. A háromnapos forgatás során a képernyõ sajátosságaiból kiindulva dolgozta ki a jelenetsorrendet és a beállításokat Schilling Árpád rendezõ és Erdély Mátyás operatõr. Az eredmény azok számára is tartogat meglepetéseket, akik látták az elõadást; akik pedig lemaradtak róla, a színházi közegébõl kiemelve- minden remény szerint - önmagában is érvényes mozgóképes feldolgozással találkoznak.

A FEKETEország a Krétakör közös műve: komor, groteszk, szatirikus vízió a világról, amelyben élünk. Az előadás alapjául a rendező telefonjára érkezett SMS-ek szolgáltak, melyek 160 karakterben fogalmazzák meg a napi eseményeket. Ezek a hírek inspirálták a színészek által improvizált jeleneteket, zeneszámokat, melyekből nem hagyományos értelemben vett dráma, hanem egyfajta abszurd ünnepség, beavatási szertartás bontakozik ki.
Az előadást Budapesten felfokozott érdeklődés kísérte: a Millenáris Teátrumban 24 alkalommal zsúfolt házak előtt került bemutatásra, és beválogatták a 2005-ös Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába is, ahol a legjobb társulat különdíját kapta. Mióta a hollandiai Magyar Kulturális Évad keretében nagy sikerrel debütált, tucatnyi országban számos rangos fesztivál közönsége találkozhatott e rendhagyó ország-képpel.

A film megrendelhető a jegy@kretakor.hu e-mail címen, vagy megvásárolható a következő helyeken: Művészetek Palotája, Akadémiai Zeneműbolt, Jövő Háza, Írók boltja, Lloyd Odeon Mozi, Művész Mozi, Műcsarnok, Dürer Kávézó, Fonó valamint az Alexandra könyváruház valamennyi boltjában.

Forrás: Krétakör Színház

süti beállítások módosítása