Tünet Együttes

A Tünet Együttes a következõ napokban két olyan produkciójával jelentkezik újra, amelyekkel már jó néhány díjat besepertek az idén. A hétvégén az R-klubban látható Priznic címû elõadásuk például a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) díját nyerte el, míg a Karc címû darab többek között a  Fringe Fesztiválon kapott szakmai díjat.


Gőz István, Kövesdi-Füge László

Tünet Együttes (Szabó Réka Társulata):
Priznic
laydown comedy
- ágy felvonásban -

Alkotótársak: Peer Krisztián, Regős János és a szereplők
Szereplők: Gőz István, Kövesdi-Füge László
Díszlet, fény: Szirtes Attila

Rendező: Szabó Réka

Előadások: December 15-16 . péntek-szombat 20h,
Helyszín: R Klub - a Szkéné kamarszínháza

Jegyrendelés: szrjegy@freemail.hu
Támogatók:
L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, NKÖM, MSZSZ EJI Színész Jogdíj Bizottság, Marland Kft, tancelet.hu, szinhaz.hu
Médiatámogató: Pesti Est Súgó
Kooprodukciós partner: Szkéné

Ez az a hely, ahol lenyomják a lázat, ahol tükröznek, ahol érzéstelenítenek és felnyitnak.
Két ágyhoz kötött félőlény, két megspórolt élet - úgy különböznek egymástól, mint két tojás. Van is ebből félreértés rengeteg, az is jobb, mint a semmi, legalább segít kitölteni valamivel a két alvás közt feszülő időt.
Tik-tak-tik, katartikus kitakarózás mindenkinek, aki él és mozog - nem segít, de nem is árt.
"Mondjuk ki nyíltan a pillanat illan"

"Soha szomorúbb kórházi látogatást! Az első másodpercektől kezdve poénhalmazok süvítenek ránk. Egy és negyedórán keresztül úgy szórakoztatják a közönséget, hogy folyamatos arcizomgörcs gyötör. Kövesdi és Gőz parádés 21. századi Hacsek és Sajó."
Mestyán Ádám: Betegek inkognitóban (kistango.hu)

"Két különböző karakter, két világlátás, egy térbe szorítva. Próbálják elütni az időt. Közben pedig sokmindent megtudunk róluk, álmaikról, rémálmaikról. Rálátásunk lesz kínjaikra. Parádés előadás, teli humorral, szójátékkal, félreértéssel, élettel. Kéne ilyenből még több tucat!" (szinhaz.hu)


Kövesdi-Füge László


"Kevés izgalmasabb dolog létezik annál, mint mikor egy matematikusból lett táncos-koreográfus prózai színdarabot rendez. (...) A nézőröhögtető szándékkal direkt felvezetett, majd harsányan eldurrantott poénok a mély értelmű beszólásokkal arányos elegyet létrehozva, lendületesen keverednek. A darab szimbolikája egyértelmű: a két, a nézőből együttérzést kiváltó kedves lúzer úgy vergődik az egészségügyi rendszer áttekinthetetlen gépezetében, mint mi magunk vagy bármely "egészséges" embertársunk az élet sűrűjében." (Kutszegi Csaba: Feküdj le komédia, Színház, 2006 május)

Az előadás a 2006. évi Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) díját nyerte el.

*** 


Gőz István

Tünet Együttes (Szabó Réka Társulata):
KARC
- szabad ötletek színészekre és táncosokra -

Szereplők:
Gőz István, Jarovinszkij Vera/Szabó Réka, Kövesdi-Füge László, Réti Anna, Szász Dániel
Zene: Barna Balázs, Márkos Albert
Fény és kellékek: Szirtes Attila
Kosztüm: Bodnár Enikő

Rendező: Szabó Réka

Előadások: December 17-18-19 . vasárnap-hétfő-kedd 20.00h
Helyszín: Thália Színház, Régi Stúdió

Jegyrendelés: szrjegy@freemail.hu
Támogatók:
L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Marland Kft, szinhaz.hu, tancelet.hu
Médiatámogató: Pesti Est Súgó
Külön köszönet: Keszég László, Petri Lukács Ádám


 Szász Dániel

Mi is látjuk hogy zajos, folyton rohanós, harsány, sokszor durva. És mégis milyen magányos, tele falakkal, lehúzott rolókkal. Rideg arcú, mégis kiszolŹgáltatott. Kirakatai csillognak.
Karja, arca máshol; vágya bent, élte kint.
Fejen állunk, ránézünk, nevetünk.

"...A Karc a minket körülvevő világ cserepeit izgalmas, bizarr kollázzsá alakítva röhögtet... izgalmas határeset, műfajilag nehezen csoportosítható. Korszerű, a szó el nem koptatott értelmében. Izgalmas, mulattató, elgondolkodtató játék. Picit társadalomkritika, picit orfeum, picit komédia és nagyon színház - európai színvonalon." (Halász Tamás, Ellenfény, 2005/2)

A darabnak 2005-ben Veszprémben A Tánc Fesztiválján a Jancsó Miklós vezette zsűri a "Legjobb produkció" díját,  a Szegedi Alternatív Színházi Szemlén a fiatal színikritikusok a "Legjobb táncprodukció" díját ítélték oda, a Budapest Fringe Fesztiválon pedig szakmai díjat nyert .

A produkció létrejöttében minden résztvevő alkotótársként működött közre. Az előadás előtt Ernst Süss: "Füstölgők" c. rövidfilmje látható.

forrás: Tünet Együttes
Fotók: Nehéz Andrea

süti beállítások módosítása