Mozart: Varázsfuvola

A Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház együttmûködésének köszönhetõen harmadik alkalommal vendégszerepel Miskolcon a kassai teátrum társulata. Ezúttal W. A. Mozart leggyakrabban elõadott operáját, A varázsfuvolát Andrea Hlinková rendezésében, német nyelvû elõadásban tekinthetik meg az érdeklõdõk január 14-én és 15-én este 7 órakor a Nagyszínházban.

Mozart operája igazi mese: amelyben megtalálható jó és gonosz, szerelem, hűség, barátság, sötét ármány, nehéz próbatétel, bűvös fuvola, üldözés, rabság és szabadulás. Jó meséhez illően a történet végén a jó és az igazság győzedelmeskedik a rossz és a gonoszság fölött.

A sokrétű darab minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A fiatalabbak elsősorban a mesét és a fülbemászó dallamokat kedvelik benne, a felnőtt közönség az opera gondolatvilágával, titkával szembesül az előadáson.

Emanuel Schikaneder színháza, a Theater auf der Wieden a csőd szélén állt 1791-ben. Kellett egy darab, ami nagy sikerével kimozdíthatta ebből az állapotból az intézményt. Az igazgató puhatolózott a közönség körében, és kiderült, hogy a publikum szívesen látogatná színházát, ha "varázsoperát" láthatna, ezért felkérte Mozartot ilyen darab komponálására. A készülő mű dallamvilága az osztrák és dél-német népdalokon alapszik. A kétfelvonásos opera partitúrája 1791. szeptember 28-ára készült el, két nappal később már be is mutatták A varázsfuvolát. A magyarországi ősbemutatóra először német nyelven került sor 1793-ban, a pesti Német Színházban. Magyarul először Kassán játszották 1831-ben Mozart operáját.

A Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház az INTERREG III. Magyarország-Szlovákia-Ukrajna közötti európai uniós szomszédsági program forrásait elnyerve előadásokat cserél az idei évadban. A 2006 novemberétől 2007 májusáig tartó program darabválasztásait mindkét részről a zenés, táncos műfajok sokszínűsége jellemzi. A Kassai Állami Színház opera és balett tagozata balett, opera és mesebalett előadásokkal látogat Miskolcra. A műfajok remekeiből összeállított előadások a komolyabb, illetve a könnyedebb szórakozásra vágyó nézők számára is igényes kikapcsolódást kínálnak.

A Kassai Állami Színház további vendégjátékai Miskolcon:

• BOLERO-CARMEN

2007. február 4. - 15 és 19 óra
A KIS HERCEG
2007. április 2. 14 és 18 óra

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása