100. Portugál Miskolcon

100. alkalommal kerül színre Egressy Zoltán Portugál címû színmûve január 21-én este 7 órakor a Miskolci Nemzeti Színházban. Egy ilyen sorozat országosan sem gyakori, vidéken páratlan eseménynek számít, hiszen az utóbbi évtizedekben kortárs magyar színmû még egyetlen vidéki színházban sem élt meg 100 elõadást.


Müller Júlia, Fandl Ferenc

A Portugál az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabja. Akadt olyan év, amikor Egressy Zoltán első színpadi művét hat színház is műsorára tűzte, 1998-as ősbemutatója óta pedig, tizenhárom színházban játszották. Mégis csak Miskolcon élt meg 100 előadást, ahol 2003. október 22-én volt a bemutatója. A szövegkönyvet angol, német, francia, lengyel, román és cseh nyelvre is fordították le. Nem meglepő ezért, ha a miskolci előadás színre állítója, Korognai Károly az eddigi sikerekre és népszerűségére utalva kortárs klasszikusként emlegeti a darabot.

A darab sikerét a miskolci százas szériához közeledve Egressy Zoltán író így látja: "Talán sikerült valamit elkapnom a rendszerváltást követő időszak mindennapjainak tragikomikumából, ezenkívül vaskos a mű humora, azt szeretni szokták. Én egyébként akkor tartok jónak egy Portugál-előadást, ha a darabnak nemcsak a komikus, hanem a tragikus, lírai vonulata is él."


Jancsó Dóra, Korognai Károly

Az előadás miskolci sikerének titka Korognai Károly szerint a következő: "Az előadást egy éven át állandóan karbantartottuk, ami ritka lehetőség mind a színészeknek, mind a rendezőnek. Szerintem érződik a produkción, hogy az egyes előadásokat folyamatosan figyeltem és értékeltem. Részben kívülről, mint rendező, részben belülről, mint a Retek figuráját alakító színész. Ha kellett, felhívtam a figyelmet a tempókra, az elsietett vagy elmaradt poénokra, a lélektelen vagy túljátszott jelenetekre. Egy éven át mindig akadt valami észrevételem. Így jutottunk el odáig, hogy az előadás önjáróvá lett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy alkalmanként ne jelennének meg finom kis újítások, hiszen nem gépek vagyunk. Minden előadás ezektől lesz valamiképpen más - aznapi."

A rendező, aki egyben a Retek nevű szereplőt is alakítja, az előadáshoz fűződő viszonyáról így vall: "A lelkemben, a fejemben elevenen él az előadás. Számomra - de gondolom, a kollégák számára is - olyan jelentőségű ez a Portugál, hogyha curriculum vitae-t kellene most írnom a színházi életemről, bizonyosan kiemelném ezt a produkciót..."

"Megunni nem lehet - mondja Korognai Károly. -  Jómagam különösen a Portugál felütését szeretem, ahogy összejön a társaság: a Kocsmáros, a Pap, Csipesz, Retek, Sátán. De ott van a céllövöldés jelenet a második felvonásban, amikor várom, hogy előlépjek a takarásból: nézem a játékot, látom, miként játszanak a kollégák, és figyelem azt is, hogy milyen a hangulat a nézőtéren. Mert attól szép, élő és izgalmas a színház, hogy mi, akik a színpadon vagyunk, egyszerre lélegzünk sok száz másik emberrel. Láthatjuk, érezhetjük, hogyan sodorjuk őket magunkkal. Ha kell, a százegyedik alkalommal is..."


Korognai Károly, Halmágyi Sándor

Egressy Zoltán: PORTUGÁL
-
színmű két részben -

 Masni: Szirbik Bernadett
Bece: Chajnóczki Balázs
Kocsmáros: Szatmári György a 2006/2007-es évadtól, előtte Földi László
Retek: Korognai Károly
Pap: Halmágyi Sándor
Csipesz: Fandl Ferenc
Asszony: Müller Júlia
Sátán: Molnár Sándor Tamás
Feleség: Jancsó Dóra

 Díszlet-jelmez: Juhász Katalin
Színpadmester: Lichtenstein Pál
Ügyelő: Krivjánszky István
Súgó: Gah Erzsébet
Rendezőasszisztens: Horti Zsuzsa

Rendező: Korognai Károly 

Bemutató előadás: 2003. október 22.


Szirbik Bernadett, Chajnóczki Balázs

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A fotókat Éder Vera készítette

süti beállítások módosítása