British Council

2007 januárjától új kulturális attasé igazgatja a British Council magyarországi irodáját. David Martin, aki korábban a British Council közép-afrikai régiójának igazgatójaként tevékenykedett, januártól a British Council új európai stratégiáját menedzseli hazánkban.

David Martin olyan időszakban érkezik hazánkba, amikor a British Council európai tevékenysége jelentős változások előtt áll; Európa egységesedésével a kulturális szervezet komoly kihívásokkal szembesül. Emellett az Egyesült Királyság külpolitikai stratégiájában kiemelten megjelentek olyan témakörök, mint a klímaváltozás, társadalmi kohézió és szélsőségek, innováció és a megerősödött globális verseny, és ezek az irányelvek a British Council tevékenységére is kihatással vannak.

Az intézmény új igazgatója szerint a kulturális szervezetek szerepe jelentősen megváltozott Európában, és a hagyományosan kétoldalú kulturális együttműködések az Európai Unión belül már kisebb hatásfokkal tudnak működni. A British Council számára a kihívást az jelenti, hogy multilaterális alapokra helyezze eddigi kétoldalú kapcsolatait, és olyan hálózatokat hozzon létre, melyek hatékonyan tudnak működni a közösségen belül. Az Egyesült Királyság multilaterális együttműködésre ösztönzi nemzetközi partnereit is.

David Martin elmondta: ‘Újragondoltuk eddigi tevékenységünket Európában, és olyan összeurópai célokkal kezdjük a 2007-es évet, melyek a jelenlegi lokális működésünket regionális alapokra helyezik. Olyan kapcsolatrendszer létrehozásán dolgozunk, amely hatékonyan köti össze az Egyesült Királyságot európai partnereivel, és őket is egymással. Legfőbb célunk egy egységes Európa megteremtése a jövő generáció számára. A British Council nagyon izgalmas kihívások előtt áll, és új igazgatóként igyekszem minden erőmmel ebben támogatni."

A British Council a jövőben változtat azon a gyakorlaton, hogy teljeskörű szponzorként támogasson olyan kulturális eseményeket vagy oktatási programokat, melyek kizárólag kétoldalú kapcsolatokon nyugszanak. Ehelyett olyan kezdeményezéseknek kíván együttműködő partnere lenni, melyek fókuszában több országot is érintő európai kihívások állnak. Az új projektek egy nyitott, kreatív, versenyképes és globális Európa létrehozását segítik majd, és az alábbi célok megvalósítását támogatják:

Nyitott Európa - nemzetközi párbeszédet kezdeményezünk a toleranciáról, partnerségről, az élhetőbb városi létről, a kisebbségekről és egymás kultúrájának elfogadásáról,
Kreatív Európa - szeretnénk még inkább ösztönözni a fiatalok tapasztalatcseréjét, közös gondolkodását és ismereteik átadását a művészetek és tudomány területén egyaránt,
Versenyképes Európa - új módszerek és képességek átadásával magas színtű nyelvtudáshoz szeretnénk segíteni a fiatalokat, az intézményeknek pedig továbbra is partnerséget ajánlunk az angol nyelv oktatásában,
Globális Európa - szeretnénk hatékonyan segíteni az Egyesült Királyságot globális  külpolitikai céljainak elérésében - ezért dolgozunk majd olyan projekteken, melyek a klímaváltozással vagy az egymástól távoli térségek (Oroszország, Kína, Észak-Amerika vagy Afrika) interkulturális párbeszédével foglalkoznak.

David Martin szerint a British Council változik ugyan Európában, küldetésük - kölcsönösen előnyös kulturális kapcsolatok építése - azonban változatlan marad.

Szerkesztői információk:
Martin David 2007 januárjától a British Council magyarországi irodájának az igazgatója. Ezt megelőzően néhány hónapig magyar nyelvet tanult Budapesten.
Komoly tapasztalata van regionális projektek menedzselésben, mivel a közelmúltig a British Council közép-afrikai régiójának (Zimbabwe, Zambia, Malawi) igazgatójaként tevékenykedett. Ezt megelőzően a Palesztin Területek igazgatója (1998-2002) és a nigériai British Council (1994-1998) igazgató-helyettese volt.
David kémiatanárként kezdte a pályafutását egy Sheffield környéki iskolában. Elsők között volt, akik számítógépet használtak az oktatásban és a tanárok továbbképzésében.
1988 óta munkatársa a British Councilnak, ahol pályafutását oktatási tanácsadóként kezdte. Meglehetősen sokat utazott, és így jutott el már 1998-ban Magyarországra egy budapesti nemzetközi matematika konferenciára, Csehországba és Szlovákiába pedig egy oktatási projekt vezetésére.
David nős, 3 gyermek édesapja. Nagyon szereti a zenét, több kórusban is énekelt.
Már Budapesten is tagja a Mondetverdi Kórusnak, és túl van egy karácsonyi fellépésen.

Háttérinformációk a British Councilról

• A British Council az Egyesült Királyság nemzetközi kulturális és oktatási szervezete.
• A világ 109 országának  233 városában működünk.
• Küldetésünk az Egyesült Királyság és más országok közötti kölcsönösen előnyös kulturális, oktatási és tudományos kapcsolatokat építése.
• Tevékenységünk fókuszában a kreativitás, oktatás és a civil társadalom áll.
• Politikamentes szervezet vagyunk, de szorosan együttműködünk a brit kormánnyal, amely 2005/06-ban 189 millió fonttal támogatta a szervezetet működését.

Háttérinformációk a British Council magyarországi irodájáról

• A British Council magyarországi irodájának tevékenysége az oktatás, tudomány és kultúra minden területére kiterjed.
• Az intézmény nyelvoktatási központjában tapasztalt anyanyelvi tanárok oktatnak, és itt elérhetők a nemzetközileg is elismert Cambridge és IELTS nyelvvizsgák is.
• A British Council tanár-továbbképzési programokkal és segédanyagok létrehozásával igyekszik hatékonyan bekapcsolódni a nyelvoktatásba.
• A British Council Információs Szolgálata a hagyományos könyvkölcsönzési szolgáltatáson túl naprakész információt szolgáltat Nagy-Britanniáról (külföldi munkavállalástól, továbbtanulás, turizmus). Budapesti irodája mellett 19 megyei és 3 fővárosi könyvtárban brit információs pontok várják az érdeklődőket.

 

süti beállítások módosítása