Kucó 100. alkalommal

Kálloy Molnár Péter szereplésével 100. alkalommal mutatják be a Kucó címû szópantomint, január 26-án (péntek) 17 órakor az Új Színház Magyar Laci szobaszínházában.

Böszörményi Gyula - Mészöly Gábor
KUCÓ
- Szópantomin egy részben -

A fiú - KÁLLOY MOLNÁR PÉTER
Díszlet-jelmez: Paseczki Zsolt

Rendező: Radó Gyula

Van egy bizarr elnevezés: elme-szociális otthon. Ide gyűjtik össze mindazokat, akikkel nem tud mit kezdeni a társadalom.

Ilyen otthonokban szerzett be életre szóló élményeket Böszörményi Gyula, akit a szélesebb nyilvánosság meseregényei révén ismer, és akiről talán sokan nem is tudják, hogy tolókocsihoz kötve éli az életét egy gyógyíthatatlan betegség, izomsorvadás folytán.

Bár egészségesen született, a betegség jelei már kétéves korában mutatkoztak, és a sors különös kegyetlensége folytán családja is széthullott körülötte. Így került - másutt nem nyervén bebocsátást - egészségügyi gyermekotthonba, ahol mozgássérültként, de éles, nyílt szellemmel töltötte mindennapjait szellemi fogyatékosok között.

Ebből a megrázó élményből építette fel a Kucó című írás elbeszélőjének személyiségét, a szellemi fogyatékos fiúét, aki tizenkét "beszélésbe" rendezve mondja el mindazt, amit a maga eszével, emberségével a világból az őt körülvevő környezetből meglát, érzékel, felfog, érez, s az évek során tapasztalatokká rendez.

Az ő helyesírásával rögzíti papírra Böszörményi Gyula azokat a helyzetképeket, melyek - a Kucó főhőse számára talán nem megrázóak - de az olvasóban torokszorító érzéseket keltenek.

Forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása