Pillangó ballada a Bakelitben

Pataky Klári karácsony elõtt bemutatott Pillangó ballada címû koreográfiája látható Nagy Csilla elõadásában ezen a hétvégén a Bakelitben. Szépség, az örömök múlandósága, kiélezett lelkiállapotok. Pillangó ballada.

Pillangó: számos kultúrában szimbolikus állat, egyrészről az átalakulásra való képesség és a szépség jelképe, másrészről az örömök múlandóságára utal.
Lebegő repülése folytán a tündérekkel, géniuszokkal, erószokkal áll rokonságban. Tündérszerű lényeket, álomalakokat vagy képzeletbeli figurákat gyakran ábrázolnak lepke-szárnyakkal. Japánban a fiatal nő szimbóluma, két egymás körül röpdöső pillangó a boldog házasságé.

Ballada: drámai feszültségű, rövidebb, rendszerint tragikus tárgyú lírai versforma.
Cselekménye sűrített, a lényeget emeli ki, előadásmódja szaggatott, az időbeli kihagyások, a térbeli váltások, az elhallgatások egyaránt jellemzik.
A műfaj lényeges vonása, hogy az embereket kiélezett lelkiállapotokban ábrázolja. Legjellemzőbb témái: hűség és hűtlenség, féltékenység, a szerelem problémái.
Gyakori külső jegye a sor-és versszakismétlés.

Pillangó ballada

Táncolja: Nagy Csilla
Jelmez: Nagy Viktória
Fény: Szirtes Attila
Smink: Károlyi Balázs

Koreográfia: Pataky Klári

Előadás időpont: 2007. 01. 27., szombat, 20h

"Az egymásba átnyúló különböző megjelenési formák csodája, az a csoda, amelynek során a csúf, lusta hernyóból lebegő pillangó lesz, mélyen megérintette az embert, lelki változásának példája lett, reményt adott arra, hogy egykor földhözragadt létezéséből az örök világosságba jut". (Aeppli)

Forrás: L1 Táncművek

süti beállítások módosítása