Mrozek bemutató a József Attila Színházban

A Gaál Erzsébet Stúdióban igazi mrozeki hangulatban zajlott a hétvégén az idei elsõ bemutató. Fekete térben hófehér bútorok között játszik a három szereplõ: Sztarenki Pál, Kocsis Judit és Újréti László. Dübörög az abszurd humor, kínos kacaj hagyja el ajkunkat, soha nem tudhatjuk mitõl és mikor féljünk, vagy nevessünk abban az abszurd világban, amely Mrozek egyfelvonásos darabjaiban rátelepszik lelkünkre, gyanakvással, félelemmel és ellentmondásokkal tölt el minket. Kit és hogyan fogadjunk el?


Sztarenki Pál, Újréti László, Kocsis Judit

Lehetetlen helyzetekből hogyan kerülhetünk ki és miért került bele egy érthetetlen és értelmetlen szituációba. Kinek van igaza, aki lelőni akar minket, mert régi sérelmek hevítik tettvágyát, vagy aki elbújik és cselhez folyamodik a túlélés érdekében?

Kérdések és utalások egy olyan világban, ahol maga a valóság válik abszurddá. Mrozek két egyfelvonásosát Naszlady Éva rendezte. Az első a " Nyílt Tengeren " amelyben Gieler Csaba, Háda János és Vándor Éva játszik, a második a már említett " Károly " című darab. Mindkettő 1961-ben íródott, és bennük Orwellhez hasonlóan Mrozek is burkoltan bírálta a totalitárius rendszereket. Akkor ez nem kerülte el a közönség figyelmét, de a cenzorokét sem. Hazája történelmére utalva mondta egyszer: "A szörny bezárva tartott, és el is bűvölt egyszerre". Hát ilyen összetett személyiség Mrozek, akit játszani is nézni is öröm, a maga logikusan, öntörvényűen ellentmondásos értelmi és érzelmi világában.

 

süti beállítások módosítása