A Vihar kapujában

Nemi erõszak és gyilkosság esett - ez a krimi. A színpadon megelevenedõ "kihallgatás" során megjelenik a gyilkossággal vádolt Rabló, a megerõszakolt Feleség és a megölt Férj szelleme is.  A megtörtént eseményeket azonban mindannyian különbözõképpen mesélik el Müller Péter A vihar kapujában címû színmûvében, amelynek bemutató elõadása január 31-én este 7 órakor lesz a miskolci Kamaraszínházban.


Jelenet az előadásból

"Négyszer játsszuk el ugyanazt a történetet. A Rabló, a megölt Férj szelleme, a Feleség és a Favágó négyféleképpen mondja el az "igazságot". Az eset kibogozhatatlan. És ebből születik meg a példázat - merthogy Müller Péter művére a legmegfelelőbb műfaji meghatározás a példázat. A vihar kapujában az emberi magatartások példázata." - mondja Csiszár Imre Jászai-díjas, Érdemes művész, rendező "Ha pedig meg akarom mondani, hogy mi ennek a darabnak a megfejtése, akkor az nem más, mint az önigazolás. Hogyan akarjuk látni magunkat? Mit jelent az, hogy csak magamra figyelek, és mások véleményére nem adok - hiszen ezért lehetséges, hogy mindenki másként látja ugyanazt a történetet, vagyis az "igazságot". Mindegyikük konokul a maga verzióját mondja. Nincs megértés, nincs lehetőség a másik szempontjainak, véleményének figyelembevételére: az önmagukról alkotott önkép maszkja ráégett a személyiségükre."

"A darab egy olyan rejtélyről szól, melyet mindannyian megélünk - mégsem tudunk róla. Ez pedig az, hogy oly mértékben vagyunk saját lelkünk mágikus önteremtésének rabjai, hogy nem létezik objektív igazság. Ezért van az, hogy nem ismerjük, nem is értjük egymást. (...) még a természetről alkotott képünk is jórészt saját kivetítésünk eredménye. (...) Nem is szólva a másik emberről. Ki tudja, mennyit vetítek belé, s mennyi valójában ő? S ő mennyit vetít belém, s mennyi vagyok ebből valójában én? És én mit hiszek magamról, s ki vagyok valójában én? Az öncsalás nem is itt van, hanem amikor azt hisszük, hogy nekünk van igazunk. Amikor valakiről vagy valamiről azt hisszük, hogy az tényleg úgy van, ahogy látni véljük. Nem úgy van. (...) A kérdés az, hogyan lesz mégis élet ebben az őrültekházában, ahol mindenki önmagát mondja, s saját rögeszméjének falai között él? Mi lesz az életünkkel így?" - Müller Péter, író


Jelenet az előadásból


Müller Péter:
A VIHAR KAPUJÁBAN
-
színmű -
Ryunosuke Akutagawa regénye nyomán

A feleség: BODOR NÉMETI GYÖNGYI
A férj: FANDL FERENC
A rabló: SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Favágó: HALMÁGYI SÁNDOR
Koldus: HUNYADKÜRTI ISTVÁN
Pap: BAJ LÁSZLÓ
Csendőr: SOMLÓ ISTVÁN

Ütőhangszerek: Varga Andrási Gábor
Cselló: Holler-Rákos Viktória

Díszlet: CSISZÁR IMRE
Jelmeztervező: SZAKÁCS GYÖRGYI Jászai-díjas, Kossuth-díjas
Zenei vezető: SZAKÁCS SÁRA
Mozgás: KOZMA ATTILA
Szcenikus: PINDUR ISTVÁN
Vezető operatőr: KOLOSTORI GÁBOR
Színpadmester: BALÁZS ANDRÁS
Ügyelő: KRIVJÁNSZKY ISTVÁN
Súgó: GAH ERZSÉBET
Rendező munkatársa: LENGYEL NOÉMI

Rendező: CSISZÁR IMRE
Jászai-díjas, Érdemes művész


Jelenet az előadásból

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A felvételeket Bócsi Krisztián készítette

süti beállítások módosítása