Deszka Fesztivál, Debrecen

A kortárs magyar drámáról kíván összképet adni a magyar írók darabjait felvonultató Deszka Fesztivál, amelynek keretében február 16. és 22. között összesen 14 elõadást láthat a közönség a debreceni Csokonai Színházban - mondta Csányi János, a teátrum igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A Drámaírók és Színházak Kerekasztala elnevezésbõl rövidített Deszka Fesztivál célja a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerûsítése, a mai magyar drámák színrekerülési feltételeinek javítása, és folyamatos párbeszéd kialakítása szerzõ és szerzõ, szerzõ és színház, színház és közönség között - fogalmazták meg a seregszemle küldetését a szervezõk.

A fesztiválon látható lesz többek között Forgách András, Hamvai Kornél, Parti Nagy Lajos, Sultz Sándor, Szabó Magda, Tasnádi István és Visky András egy-egy műve.
A műsort szakmai program is színesíti: beszélgetések, felolvasószínházi előadások és szakmai viták, olyan vendégekkel, mint Ascher Tamás rendező, Forgách András író, Pintér Béla író-rendező, Schilling Árpád rendező, Spiró György író, Szőcs Géza író, Térey János író és Vidnyánszky Attila rendező.
Bár a fesztivált Debrecen városa és a Csokonai Színház szervezi, a szakmai program összeállítására, a válogatásra, a fesztivál szellemiségének kialakítására a Drámaírói Kerekasztalt kérték fel - tette hozzá Csányi János.
Kiss Csaba a Drámaírói Kerekasztal ügyvivője elmondta, hogy az előadásokat Zalán Tibor, Németh Gábor és Garaczi László válogatta szépirodalmi szempontokat figyelembe véve.
A fesztivál programjában szereplő felolvasószínházi produkciók közül kiemelte a Radnóti Színház Spiró György Prah című darabjából rendezett nyitott olvasópróbáját.
A kerekasztal-beszélgetésekről szólva példaként említette a dráma meghatározásáról szóló vitát, amelyet Ascher Tamás és Forgách András vezet fel. Háy János Spiró Györggyel beszélget, és Szabó Magdával is rendeznek egy találkozót - tette hozzá Kiss Csaba.
A Drámaírói Kerekasztal ügyvivője megjegyezte, hogy korábban volt már két hasonló rendezvény, - az egyik Sopronban, a másik pedig Egerben - de azok inkább szakmai találkozók voltak, míg a mostani a közönség felé is nyitott, valódi fesztivál lesz.
Halász János, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte: terveik szerint az idei évtől kezdve Debrecen lesz a fesztivál állandó házigazdája.
Elmondta, hogy a város - 3,8 milliárd forintos fejlesztéssel - 2008-ra egy új kamaraszínházat építtet, amely a Csokonai Színház munkáját lesz hivatott kiteljesíteni. A belső tér kialakítására és a színházi technikára további 2 milliárd forintot szánnak. Ezzel párhuzamosan egy új műhelyházat is építenek a színháznak, amely első ütemben 370 millió forintos, a második ütemmel együtt pedig félmilliárd forintos beruházást jelent.
A fejlesztések annak ellenére valósulnak meg, hogy Debrecen 800 millió forinttal kevesebb normatív támogatást kap 2007-ben - hangsúlyozta Halász János. Hozzáfűzte: a Csokonai Színház a várostól az idén is ugyanannyi támogatást kap működéséhez, mint tavaly.

Forrás: MTI

Kapcsolódó link: Kortárs Magyar Drámaírók

süti beállítások módosítása