A párnaember Egerben

Pénteken õsbemutatóval jelentkezett az egri stúdiószínpad. Izgalmas krimi, abszurd vígjáték egy ma élõ író tollából. Merényi Anna fordításában Martin McDonagh: A párnaember címû groteszk játékát február 9-tõl láthatja a közönség a Gárdonyi Géza Színházban Kaszás Gergõ, Mészáros Máté, Gál Kristóf, Schruff Milán szereplésével.


KASZÁS GERGŐ

Dömötör András, rendező szerint: "az az izgalmas benne, hogy váltogatja a műfajokat és létrehozza a saját hangnemét, minőségét. Állandóan zavarba ejt, hogy amit nézek az most komoly, vagy vicces, érzelmes vagy melodramatikus. Sokat gondolkodtam azon, hogy kiírjuk-e: horror, thriller, horror-mese, kegyetlen vígjáték. Biztosan van benne horror, mese, krimi, tiszta vígjáték, Beckett-i hagyományokon alapuló abszurd színház, és még annyi minden jó..."

Magyarországon még nem játszották a 2003-ban, Angliában bemutatott darabot. Érdekes módon a hatalmas külföldi siker ellenére, egyik hazai színház sem merte még eddig bevállalni a fekete humorú történetet. A végtelenül precíz és gondos drámai szerkezet már-már kiszámítható. A közönség folyamatosan figyelmére számít: nem hangozhat el szinte semmilyen apróság, ami ne nyerne később jelentőséget.


KASZÁS GERGŐ, GÁL KRISTÓF, MÉSZÁROS MÁTÉ

Az Írót vallatják a rendőrségen. Novelláiban ugyanis különös módon gyilkolnak meg gyerekeket, és úgy tűnik, a városkában az ő fantáziájából merítenek ihletet a bűnözők.
Az Író furcsán védekezik: beismeri bűnösségét. Diktatúrában vagyunk, olyan világban, ahol nem az igazság és a hazugság áll szemben egymással, hanem a hazugság a hazugsággal.
Martin McDonagh arra a kérdésre, hogy darabjaiban miért fedezhető fel ilyen gyakran az erőszak, így válaszolt egyszer: "Én csak romantikus komédiákat írok, de ezekben valahogy mindig mindenki gyilkosság áldozata lesz." A fiatal ír drámaíró nem tagadja, hogy az amerikai filmek, például Martin Scorsese, vagy David Lynch munkáinak hatása alól nem tud, de nem is akar szabadulni, és a kortárs angolszász irodalom fenegyereke legutoljára épp kisfilmjével aratott sikert: egy Oscar-díjat vihetett haza, a "Legjobb rövidfilm"- kategóriában, 2006 tavaszán. Darabjait, a Broadwaytól az angol Nemzeti Színházig hatalmas sikerrel játsszák.
"A ’Párnaember’ teljesen szöszmentes. McDonagh David Mametet és Quentin Tarantinot tartja legnagyobb példaképeinek, és ez látható is. Képzelőereje gyakran zavarbaejtő, és a nyelv, amit használ, nos, enyhén szólva csípős... A bemutatón akadt néhány üresen maradt szék a szünet után. Elég kár. Lemaradtak a dübörgő tapsról..." (Mark Shaffer -The Seattle Times)


MÉSZÁROS MÁTÉ

Martin McDonagh
A PÁRNAEMBER

Fordította:
Merényi Anna

Szereplők:
Katurian
KASZÁS GERGŐ

Tupolski
MÉSZÁROS MÁTÉ

Ariel
GÁL KRISTÓF

Michal
SCHRUFF MILÁN e.h.

Látvány
DÖMÖTÖR ANDRÁS / NAGY FRUZSINA

Dramaturg
VÁRADY ZSUZSA

Zene
FUTÓ BALÁZS

Súgó
SZECSKÓ ANDREA

Rendezőasszisztens
D. KATONA MÁRIA

Rendező: DÖMÖTÖR ANDRÁS e.h.

Bemutató előadás: 2007. február 9.
További előadások: február 13., 16., 27.


MÉSZÁROS MÁTÉ, KASZÁS GERGŐ

A felvételeket Gál Gábor készítette

süti beállítások módosítása