IV. Országos Gyermekszínházi Szemle

A Marczibányi Téri Mûvelõdési Központban mûködõ Gyermekszínházak Háza 2007. május 7-13. között ismét megrendezi a Gyermekszínházi Szemlét. A fesztiválon - mûfaji megkötöttségek nélkül - igényes gyerekszínházi produkciók kapnak bemutatkozási lehetõséget.. A szemlére 2005 õszétõl bemutatott elõadások nevezhetõk. A programot Pogány Judit színész, Sándor L. István színikritikus és Uray Péter rendezõ válogatja.

A SZEMLÉRŐL

A hazai gyerekszínház területén két fontos eseménysorozat, az utóbbi évben egymást váltva és kiegészítve teremt/kínál lehetőséget mind a hivatásos mind a struktúrán kivüli együtteseknek a nyilvános bemutatkozásra. A Kaposváron megrendezésre kerülő Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját egészíti ki páratlan években a fővárosban megrendezésre kerülő gyermekszínházi szemle, amelyre az egész ország kínálatából válogatunk.

A gyerekszínházi szemle olyan fesztivál jellegű rendezvény, amely a méltatlanul mostohán kezelt színházi műfajra, a gyerekeknek szóló színvonalas előadásokra tereli a figyelmet illetve azok az értékek, amelyekről a szakma tud és fontosnak tart nagyobb nyilvánosságot kapnak.

A gyerekeknek előadásokat készítő színházi társulatoknak nem csak a jövő színházi közönségének megteremtésében van fontos szerepük, hanem a gyerekek érzelmi, lelki, erkölcsi fejlődésében, ízlésük alalkulásában, értékválasztásaik, világszemléletük formálásában is.

Színházzal, gyermekneveléssel fogalalkozó szakemberek előzetes válogatása alapján hívunk meg gyermeki befogadásra alkalmas léptékkel készült színielőadásokat. Kamarajellegű, nívós, utaztatható produkciók csokorba gyűjtésével kívánjuk a gyerekszínházi előadások színvonal-emelkedését ösztönözni.

A szemlén kőszínházi társulatok, hivatásos bábszínházak éppúgy fellépnek, mint alternatív társulatok, kortárs táncműhelyek vagy független bábszínházak.

Forrás: Gyermekszínházak Háza

süti beállítások módosítása