Ábel

Tegnap este, 2007. március 9-én  került bemutatásra a Magyar Színházban Tamási Áron Ábel címû korszakos mûvének színpadi változata, a címszerepben Gémes Antos egyetemi hallgatóval és Horváth Zoltán, akadémiai növendékkel. A fõszerepeket Kubik Anna, Sipos Imre, Õze Áron, Soltész Bözse, Szélyes Imre, Benkõ Nóra, Ifj. Jászai László, Mihály Pál, Huszár László, Fillár István, Jegercsik Csaba,  Szûcs Sándor, Tahi József, Botár Endre, Izsóf Vilmos és Pavletits Béla színmûvészek alakítják. Az elõadás rendezõje: Pinczés István.

Kubik Anna, Sipos Imre, Őze Áron, Horváth Zoltán

 "A 15 éves Ábel, akit apja erdőpásztornak ad a Hargitára, elindul a rengetegbe, a rengeteg erdőbe... Ezer mesében indul így egy gyermek a nagyvilágba, az életbe egy tarisznyával, amelyet az édesanyja tömött meg ennivalóval. Ábelnek azonban ravasznak kell lennie, hogy meg tudjon állni a viharos erdőben, melybe az élet kézen fogva fölvezette. Meg kell tanulnia, hogy túljárjon az emberek eszén, és még inkább meg kell tanulnia, hogy a tréfa édes ízével vonja be azokat a dolgokat, melyek máskülönben nagyon is keserűek volnának. Mert ott is, a havasok magányában  is megjelenik a pénz, a hatalom, a törvény, az egyház, no meg a szerelem..."

Részletes szereposztás és ismertető>>

 

Soltész Bözse, Gémes Antos, Őze Áron, Kubik Anna

 

Gémes Antos, Benkő Nóra

"Tamási Áron regénytrilógiájából színpadi művet írni - nagyon nehéz, szinte képtelen vállalkozás...Tamási Ábeljének kamaszból felnőtté válásának útját szorosan követő, önálló színpadi mű megírása volt Pozsgai Zsolt célja... a színház a maga eszközeivel, - a hitelességre törekvő színészi alakításokkal... testet ad, három dimenziós térben újjáteremti Ábelt a deszkákon...Szlávik István szimbolikus játékterében egy felénk meredeken lejtő hegyoldal szimbolizálja a Hargitát..."
Részletek>>

 

 

Jelenet az előadásból
Kubik Anna, Gémes Antos, Benkő Nóra

 

Fotók:
Korniss Péter

süti beállítások módosítása