GYÕR

Társulati ülést tartott február 28-án a Gyõri Nemzeti Színház. Ezen a városi önkormányzat vezetõi is részt vettek, akik zárt ülést szerettek volna. A színháziak azonban a média jelenlétében akarták megtudni, mi rejlik igazgatójuk felfüggesztése mögött. Mint ismeretes, február 22-én felfüggesztette állásából Korcsmáros Györgyöt, a Gyõri Nemzeti Színház igazgatóját az intézményt fenntartó gyõri önkormányzat, és fegyelmi eljárást indít a direktor ellen. Korcsmáros bejelentette, jogi útra tereli az ügyét, ha elmarasztalják a fegyelmin. /A hvg.hu írása/

A döntés előzménye egy revizori jelentés, amely nyomán az önkormányzat  csütörtöki zárt ülésén fegyelmi eljárás megindítását rendelték el a gazdálkodási területen tapasztalt hiányosságok és jelentős összegű költségvetési túlköltekezés miatt. Egyidejűleg pedig a fegyelmi eljárást lezáró közgyűlésig Forgács Pétert, a színház művészét bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával a közgyűlés.

Nem soká váratott magára a színház dolgozóinak reakciója. A művészek petíciót írtak alá, amelyet az állásából felfüggesztett színigazgató érdekében átadtak Borkai Zsolt polgármesternek már másnap. A petíciót a színház vezető művészei - Gáti Oszkár, Maszlay István, Ungvári István, Szilágyi István, Margitai Ági, Bede Fazekas Csaba - adták át Borkai Zsoltnak, aki a városháza lépcsőjén vette át a dokumentumot a teljes, kivonult társulat előtt.

Most azonban újabb fordulatot vehet az ügy, ugyanis a színház dolgozói közül többen azt állítják, koholtak azok a vádpontok, amelyek alapján igazgatójukat felfüggesztették.

A Korcsmáros György körül kialakult helyzet előzménye, hogy a színház 57 milliós pótköltségvetést kért, s emiatt az önkormányzat revizori vizsgálatot rendelt el. Ennek nyomán készült egy 80 oldalas jelentés, amelynek megállapításai között fedezet nélküli pénzügyi kötelezettségvállalás, önkormányzati rendeleteket megsértése és szerződés nélküli kifizetés is szerepelt.

Akárcsak Korcsmáros, a hvg.hu-val kapcsolatba lépett színész, Varga Viktor is azt állítja, a jelentés semmi kirívót nem tárt fel, az úgynevezett "fedezet nélküli kötelezettségvállalás" egyszerűen a színházakban szokásos darabra történő szerződtetés. Varga szerint az önkormányzat, ha pro forma nem is titkosította a jelentést (hiszen például Korcsmárosnak is van belőle példánya), de titkosan kezeli azt. A társulat azonban hozzájutott, és most sokszorosítva mindenkinek a kezébe adják. 

A hvg.hu-hoz is eljutott a szóban forgó anyag. A jelentés 122 millió körülire taksálja  a színház 2006-os hiányát, de ezt nem az egész év során befolyó bevételek, illetve a kötelezettségek alapján becsli, hanem extrapolálja az első tíz hónap eredményeiből. Varga Viktor a hvg.hu-nak azt mondta, az önkormányzat vádjai között abszurd felvetések is vannak. Ilyennek nevezte egyes gázsik ügyét is. A város szerinte nincs tisztában a jelenlegi piaci viszonyokkal. Példaként felhozta, hogy egy vendégrendező honoráriumával kapcsolatban azt vetették fel, miért nem a tíz évvel ezelőtti gázsijáért rendezett operát Győrött - miközben a piaci ár a kialkudottnak is a sokszorosa lett volna.

A sokat hangoztatott üdülőügyet is eltérően interpretálja a város és a színház. Azzal vádolta ugyanis az önkormányzat Korcsmárost, hogy a színház Bükfürdőn 13 apartman üdülési  jogát vásárolta meg jelentős összegért, és erről nem egyeztetett a fenntartó önkormányzattal.  A jelentős összeg 23 millió forint. Ehhez képest - állítja Varga és Korcsmáros is egybehangzóan - az új üdültetési konstrukció, amelyet természetbeni juttatásként ad dolgozóinak a színház, több embernek és olcsóbban jelent üdülési lehetőséget; és a 23 milliót részletekben, öt év alatt kellene fizetnie a színháznak.

A színháziak egy része a mai társulati ülés előtt már hangot adott gyanújának, hogy koncepciós eljárás folyik. Különben sem értik - mondják magukat megnevezni nem kívánó forrásaink - hogy ha az önkormányzatnak gazdasági természetű kérdései vannak, miért nem a gazdasági igazgatót "veszik elő" az ügyben. Ennek nem lehet más célja - gyanítják -, mint Korcsmáros személyes ellehetetlenítése.

A színháziak szerint lehetetlen helyzetbe hozza a város Forgács Pétert is, hiszen a megbízott vezető nem fogja tudni lebonyolítani az évad vége felé szokásos szerződtetési tárgyalásokat. A spekulációk világa felé mutat, de mindenképpen ide kívánkozik: többen úgy gondolják, nyers politikai érdek húzódik az ügy mögött. A több helyütt is napvilágot látott feltevések szerint Eperjes Károlynak - mint ahogy állítólag több más, a jobboldallal szimpatizáló színházi embernek is - "színházat keres" a politika, valamelyik ellenzéki vezetésű városban. Tény, ami tény, látták a színművészt az utóbbi időben Győrött a színházban, ahol azt is tudni vélik, adott esetben Eperjes nem egymaga pályázna a vezetésre, hanem Nagy Viktor rendezővel közösen, akinek van vezetői gyakorlata. Eperjes egyébként a Népszabadságnak is tagadta, hogy Győrbe tartana.
 
Az ügyben még a múlt héten megszólaltatott Németh Zoltán alpolgármester is - mint az MTI idézi - cáfolta, hogy a közgyűlés mostani döntése politikai indíttatású lenne. Szerinte gazdálkodási ügyről van szó, hiszen a városvezetés politikai színezetétől és az önkormányzati testület összetételétől függetlenül korábban is vizsgálták a színház működését, és korábban is született figyelmeztetés, illetve megrovás.

Forrás: hvg.hu

 

A hvg.hu kapcsolódó cikkei:

• Felfüggesztették a Győri Nemzeti Színház igazgatóját / 2007.02.22.

• Győri színészek petíciója az igazgató mellett / 2007.02.23. 

süti beállítások módosítása