Stílusgyakorlatok - Százon túl

A Raymond Queneau ötletére épített elõadás alapját képezõ történet banális : hosszúnyakú fiatalember - kalapján szalag helyett paszomány - felül a zsúfolásig megtelt autóbuszra, szemtelenül elfoglal egy megüresedett helyet, majd leszáll a buszról a Szent Lázár téren, ahol egy barátjával találkozik, aki azt mondja neki, hogy még egy gombot fel kell varrnia a kabátja felöltõjére.

Ennyi. Pontosan annyira banális, mint hétköznapi életünk millió, számunkra fontossággal nem bíró mozzanata, amelyekről tudomást sem veszünk, és úgy siklunk át fölöttük, hogy nem érzékeljük a bennük rejlő játéklehetőséget és humort.
Magyarországon Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor előadásában híresűlt el ez a darab. Hosszú idő óta játsszák a Komédium színpadán, és már az ötszázadik előadáson is túl vannak. A töretlen népszerűségű, és klasszikusnak számító előadásuk mellett ezúttal bemutatunk egy másikat. Székelyföldről. Csíkszeredából érkeztek a fiatal művészek, akik a helyi, Csíki Játékszín társulatának a tagjai. A színház felkérésére, de saját ötleteik alapján, hosszas műhelymunkával maguk állították színpadra a Stílusgyakorlatokat. Előadásuk a pesti társaikéhoz hasonlóan nagyon sikeres. Páratlan sorozat. 2003. március 17-e óta több, mint száz alkalommal játszották már, és felléptek Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Temesváron, de Bécsben, Debrecenben, és a budapesti Thália Színházban is.
Csíkszereda 710 kilométerre, tizenkét órányi utazótávolságra van Budapesttől. Kevesen vállalják ezt a hosszú utat. De ha még el is jutnak Csíkországba, nem biztos, hogy találkoznak ezzel a darabbal. Kivételes alkalom, hogy a Csíki Játékszín budapesti vendégszereplésre, Magyarországra utazik, és a kiváló művészek elfogadták meghívásunkat.

---

Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok

A csíkszeredai Csiki Játékszín előadása
2007. március 24. 19.00
Komédium Színház

Az előadás megtekintése ingyenes, korlátozott számban várják az érdeklődőket

Forrás: Komédium Színház

süti beállítások módosítása