Lorca Est

Lippai Andrea és a FlamenCorazon Arte Táncszínház a 70 éve elhunyt F.G Lorca emlékére készült az elõadása látható 'Szívemben tenger szenvedélyem' címmel a Nemzeti Táncszínházban 2007. április 5-én, 19 órától.

"Érzem, forr ereimben a vérem;
szívemben tenger szenvedélyem
felszító rőt láng lobog."

A darabban az 1920-as versei (Andalúz dalok, Cigány románcok) által, egy drámai történet rajzolódik ki. A kiválasztott pár sorsa tárul a nézők szeme elé a flamenco és a cigány táncok fúziójában, különös ritmusok, és vetített korabeli fotók kapcsolódásával. A versek spanyolul, cigány és magyar nyelven hangzanak el.
Lorca, nemcsak kitűnő drámaíró, költő volt, hanem színész, dramaturg, festőművész, kiváló gitáros, zongorista és zeneszerző, aki saját verseihez is írt gyönyörű dallamokat.


A spanyol nép sorsát, szenvedélyeit és szenvedéseit tárja elénk félhomályos történetekben, féktelen metaforákban balladisztikus formában. A szépséges élet mulandósága, - ( a vágy, a szerelem, és a fájdalom ) - különös ellentéteként olykor megjelenik a játékosság és a humor. Művészetének legjellemzőbb stílusjegye - akár csak a flamencónak - az állandó kontrasztok feszültsége.
Költészetében az élet önfeledt, boldog pillanataiban is a múlandóság és a halál misztériuma ural mindent. Nagysága előtt tisztelgünk halálának 70. évfordulóján e darabbal, melyben a koreográfus szemszögéből láthatunk bele a korabeli spanyol nép világába, a balladák, románcok, dalok és a flamenco ősi erejének, a duende tragikus, vagy vidám fordulatainak váltakozásával.

Lippai Andrea és a FlamenCorazon Arte Táncszínház
"Szívemben tenger szenvedélyem"
LORCA est

Ötlet, koreográfia, rendezés, tánc: Lippai Andrea
Alkotó előadók: Nyári Oszkár színművész, Makovinyi Tibor táncművész
Zene:
 Barna Rita ének,
Sinha Róbert klasszikus gitár,
Vidák Róbert, Oravecz Péter flamenco gitár,
Jakab Viktor basszus gitár,
Gábos Barna fúvós hangszerek,
Tar Gergely (cajon ),ütőhangszerek
Táncosok:
Pirók Zsófia, Göltl Evelin, Herendi Zsuzsa, Szabó Zsófia Achkar Laura,
 Lengyel Szabolcs, Kloska László

Diszlet: Pirók József festőművész
Fény: Borsa Miklós

Támogatók:
Nemzeti Táncszínház és az NKA
Jegyinfo: 2014407

Forrás: Lippai Andrea

süti beállítások módosítása