Nana

Szerb Antal azt jósolta, hogy: "Zolából az él tovább, ami nem naturalista, a hugói bõség és a latin életszeretet. Mert Zolának csak a világnézete pesszimista, világérzése nem az".


Emile Zola

S valóban, mintha ez történt volna Zolával. Levált róla a részletező ábrázolás, az aprólékos társadalomkritika. Maradt a második császárság könnyed atmoszférája, amelyben a hírhedt és gyönyörű kurtizán módszeresen pusztítja amúgy is pusztulásra ítélt hódolóit és örökletesen pusztulásra ítélt önmagát. Nana társadalmi lényétől megfosztva is, egy modern lélektani drámában is erőteljes emberi lény, akinek kiemelkedő szerep jutott a teremtésben. Érdekes megfigyelni a hírhedt gyönyörű kurtizán kilépését az író szándékából. Nana nem Kaméliás hölgy, aki sorstól leigázott, nem. Nana a sorsát akarja leigázni. Ő nem vakságának, hanem felismerésének áldozata. Társadalomkritikai szempontból: megbotránkoztat egy egész képmutató társadalmat, és "felfalja" legfejlettebb példányait. Miközben - és ettől igazán modern - ő maga is osztályának leghaszontalanabb, legfekélyesebb példánya. Megér ennyi szót Zola: Nana című regényének színpadi változata? Mert hát kit érdekelnek az irodalomtörténeti szempontok? Életben csak az marad, ami az írói szándékon túl is életképes. A szépség varázsa? Az erkölcstelenség öröksége? A társadalmi játszma esélyei?
Nem akarok igazságtalan lenni. Könyvet sem úgy vesz az ember a kezébe, hogy most meg akarom ismerni azt a kort, amely a cselekmény hátterében meghúzódott. Olvasás közben nyilván megismerem, de elsősorban maga a történet érdekel. Az élmény, és ami ebben az élményben Én Vagyok.


Győri Nemzeti Színház
Nagy András: Nana
Emile Zola regényének motívumai alapján

Szereplők:
Nana: Bartha Alexandra
Muffat gróf: Vass Gábor
Fontan, színész: Crespo Rodrigo
Bordenave, színigazgató: Tóth Tahi Máté
Venot, jezsuita: Török András
Philippe Hugon, kapitány: Kotány Bence
Madame Lerat, dada: Dósa Zsuzsanna
Satin, statiszta: Szina Kinga
Nyilas Edina
Festő: Vándor Attila
Madame Hugon: Molnár Virginia
Sabine Muffat: Bátyai Éva
Madame Muffat: Várkonyi Andrea
Zoé, Komorna: Molnár Judit
Georges Hugon, az öccse: Klinga Péter
Fauchery, újságíró: Posonyi Takács László
Vandeuvres, istállótulajdonos: Szilágyi István
Mignon, színésznő: Rádler Judit

díszlettervező:  Bátonyi György
jelmeztervező:  Hruby Mária
rendezőasszisztens:  Horváth Márta
szerző:  Nagy András
szerző:  Emile Zola
zene:  Szücs Péter Pál

rendező: Korcsmáros György


Korcsmáros György

Forrás: Győri Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása