Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma

A Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma idei fesztivállapjának címe, a Kollibacilus Zsigmond Andrea szerkesztõtársunk fejébõl pattant ki. Õ most, amikor a Kollokvium részvevõi e cikket olvassák, még csak készül a több száz kilométeres útra, amely Gyergyószentmiklós felé vezet. Õhelyette én írok, mert nagyon hamar elkaptam tõle a bacilust.

Saját címet akartunk, amely, bármi legyen is az, jelzi, hogy ez a lap a miénk, akik Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Budapestről sereglettünk össze a Kollokviumra, hátra hagyva félévi vizsgát, diploma-dolgozatot, szerkesztőségi munkát, egyetemi órákat. Két évvel ezelőtt, a harmadik gyergyói Kollokviumon ez a csapat nem létezett, és két év múlva, vagy bármikor még egyszer ilyen formában összegyűlni nem fog. Hacsak a Figura 50 éves évfordulójára meg nem hívnak minket nosztalgia-lapot írni... Addigra a Figurának vadonatúj saját épülete lesz, bérleteseinek száma meghaladja a húszezret, és mi repülővel érkezünk Gyergyószentmiklósra.
A Kollibacilus sajátossága, hogy egyedülálló összetételének köszönhetően igen kreatív és fejlődőképes. Vagy legalábbis reméljük, hogy az. Táptalaja a beszélgetés, valamint a rivaldafény. Papírformán megnyilvánuló tünetei kétnaponta jelentkeznek, de felismerhető a jegyzetelő, diktafonnal szaladgáló, karikás, ám éles szemű szerzőkről is. Különösen a mindennapos színház-fogyasztókra veszélyes.
Szóval indul a Kollokvium... bacilussal. Azt kívánom, kapják el mindannyian!

Boros Kinga
- ahet.ro-

További információk az ahet.ro oldalain:

• RÉSZLETES PROGRAM


Jelenet a Kolozsvári Állami Magyar Színház Egy Igenért vagy egy Nemért című előadásából 

Forrás: Figura Studio Szinház

süti beállítások módosítása