A testőr Sepsiszentgyörgyön

Május 15-én, 16-án és 17-én Molnár Ferenc A testõr címû vígjátékával Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a budapesti Örkény István Színház társulata. A vendégjátékot a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja támogatja és bérletes elõadásként tekinthetik meg a sepsiszentgyörgyi nézõk.

 

Főbb szerepekben Mácsai Pál, Kerekes Éva, Végvári Tamás és Pásztor Erzsi; az előadás rendezője Kolos István. A II. Pécsi Országos Színházi Találkozón Kerekes Éva a MASZK Országos Színészegyesület legjobb színészi alakításért járó díját, Szakács Györgyi pedig a legjobb jelmeztervnek járó díjat kapta.

Molnár Ferenc darabja majdnem száz éve íródott, de ma is rendkívül szórakoztató. A történet arról szól, hogy egy élete delén járó sikeres férfi féltékeny fiatal feleségére, ezért testőrnek öltözve kíván bizonyosságot szerezni az asszony hűségéről. Úgy véli, házastársa hűtlenségét csak azzal tudná megakadályozni, ha valahogy sikerülne úgy intéznie a dolgot, hogy saját magával csalják meg. A különös affért csak fokozza, hogy színészről és színésznőről van szó. "Komédiások szerelme és szerelmesek komédiája." - jellemezte a darabot A Hét című folyóirat munkatársa az 1910-es vígszínházi ősbemutató idején.

Karinthy Frigyes szerint a házasság "kölcsönös szerződés férfi és nő között, melyben kölcsönösen megállapodnak, hogy a szerződés napjától kezdve nem mondják el egymásnak, hogy kivel van viszonyuk. Aki e szerződést megszegi, akár azáltal, hogy megmondja a másiknak, miszerint ezzel és ezzel viszonya van, akár azáltal, hogy valami más módon tudtára adja, vagy nem ügyel eléggé arra, hogy a másik ne tudja meg: házasságtörést követ el."

Molnár Ferenc: A testőr

 
A színész: MÁCSAI PÁL
A színésznő: KEREKES ÉVA
A kritikus: VÉGVÁRI TAMÁS
A mama: PÁSZTOR ERZSI
A szobalány: TAKÁCS NÓRA DIÁNA e.h.
A hitelező: MÁTHÉ ZSOLT
A páholyosnő: BÍRÓ KRISZTA

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Dramaturg: Ruttkay Zsófia
Súgó: Jánoska Zsuzsa
Ügyelő: Berta Tamás

Rendező: Kolos István

Az előadások időpontjai:
15-én (kedden) este 7 órától;
16-án (szerdán) délután 4 és este 8 órától;
17-én (csütörtökön) este 7 órától

Helyszín a Tamási Áron Színház Nagyterme.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy

süti beállítások módosítása