Reprezentáció és nosztalgia

Azok a reprezentatív és imponáló díszletek... sok nézõnek ezek fognak majd megmaradni az emlékezetében, ez a lenyûgözõ századelõs nagypolgári luxus, ami utáni nosztalgia olyan sok szinten átszaglik mindenen manapság.

Nemcsak régiségboltok meg antikváriumok élnek meg belőle, hanem politikusok is, és most íme, a Nemzeti nagyszínpadán is ezt használja Balikó Tamás rendező. Szomory Dezső darabjában biztos nem a bágyadt és vértelen szerelmi történet foghatta meg, hanem a nagystílű és felelőtlen szerelmi és társasági élet. Na jó, a darab végső soron a felelősségteljes családi életet propagálja, de ki hiszi el egy önimádó playboyról és egy kisfiát hermelinbundában papának hirtelen lepasszoló színésznőről, hogy az utolsó felvonásban valóban megtérnek a keresztény jobboldal eszméihez.


A dramaturg sem sokat frissített Szomory darabján, a századelő áporodott levegőjét szellőztetés nélkül kell hogy szíjjuk, pedig nemhiába játsszák ezt a darabot ritkán. Stohl Andrásnak és Schell Juditnak, a két főszereplőnek az a feladata, hogy egy eléggé kisszerű és léhűtő bohém párost tegyenek méltóvá az impozáns díszletre, amitől kissé nyársatnyelt lesz léha figurájuk, pedig iróniával és az esendőség iránti megértéssel többre mentek volna. Básti Juli velük szemben az előadás egyik nagy nyertese, akinek vagy a szerepe ad több lehetőséget a komédiázásra, vagy ő vesz belőle többet észre. Ordenárén tragikomikus színésznéje az előadás egyik legjobbja.

Helmeczi Hédi
Fotó: Lehotka Judit Zolka

 A NEMZETI SZÍNHÁZ előadása
Hermelin
színmű
Író: Szomory Dezső

Pálfi Tibor - Stohl András
Tóth Hermin - Schell Judit
Lukács Antónia - Básti Juli
Dr. Plundrich Károly - Szarvas József
Róna-Ilos - Benedek Miklós
Julis - Nagy Cili
Kürthy Kökény - Újvári Zoltán
Háziúr - Hollósi Frigyes
Tördes Sári - Söptei Andrea
Házmester - Ujlaky László
Maltinszky Manci - Major Melinda
Hordár - Papp Zoltán
Szűcs Mihály - Csankó Zoltán
Sz. Hárfás Gizi - Nemes Vanda
Bruga - Vida Péter
Povelka - Bródy Norbert
Celesztin - Koleszár Bazil Péter
Sofőr - Horváth Ákos
Virágüzleti lány - Huzella Juli

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Pilinyi Márta
Dramaturg: Keszthelyi Kinga
Rendező munkatársa: Bencze Zsuzsanna

Rendező: Balikó Tamás

 

süti beállítások módosítása