SZASZSZ 2007.

Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége 2007-ben immár ötödik alkalommal rendezi Szegeden kiemelt rendezvényét: az Alternatív Színházi Szemlét, a 17 éves THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójával közösen: egy helyen, egy idõben. 2004 óta már csak elõzsûrizett elõadások meghívott résztvevõi az Alternatív Színházi Szemlének: a fesztivál koncentrálttá vált, igazi tükrévé azon értékeknek, melyeket az alternatív színházi és kortárs táncalkotók hoznak létre az évadban.


Finita la Commedia: Woyzeck-koncert

A Szemle rangját növelik a kiosztható díjak, és a rangos szakemberekből álló zsűri, melynek munkájában idén három elismert író vesz rész.  A zsűri elnöke hagyományainkhoz híven újra Forgách András író, dramaturg lesz, tagjai Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és a szegedi Podmaniczky Szilárd író, publicista.

A THEALTER programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, amelyeket a SZASZSZ versenyprogramjával és szakmai programjaival bővít. Így a szegedi fesztivál az évek során országosan is ismert és elismert színházi megmozdulás lett, és teljes joggal került be a hazai színházi élet vérkeringésébe.


Réti Anna: Lélek pulóver nélkül
Fotó: Nehéz Andrea

Szakmai programok:

FOTÓ-SOK
Haris László fotóművész vezette a tavalyi SZASZSZ-on a Leica Fotós Workshopot. Az itt készült művek legkiemelkedőbbjeiből nyílik fotókiállítás a Grand Caféban. A kaposvári egyetemisták képei mellett egy fiatal szegedi fotós, Egri Attila képei is láthatóak lesznek. Büszkék lehetünk rá, hogy az egyik kiállító, Pelczer Dóra fotói az idei sajtófotó kiállítás anyagába is bekerültek.

HŰSÍTŐ
A nyitott szakmai beszélgetéseket három fiatal kritikus: Miklós Melánia, Sebők Borbála és a szegedi Deme László vezeti. Idén újra a Grand Caféban szervezzük a beszélgetéseket, ahogy már megszokott: kora délutánonként.

SZÍNPAD A KÁPOLNÁBAN
Kiállítás és beszélgetések. Ötven éves lenne, s több mint tíz éve megszűnt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Színpada, amely fennállása alatt a szabad gondolkodás, a művészi útkeresés egyedülálló hajléka volt. A legendás intézmény történetéről Nánay István könyvet ír, ehhez tartozik egy CD-ROM is, amely dokumentumok, fotók, film- és hangfelvételek segítségével illusztrálja: mi az Egyetemi Színpad legendájának titka. A kiállítás e történet egy szeletét, az Universitas Együttes működését mutatja be tablókon és CD-ROM-on. A kiállításhoz beszélgetések kapcsolódnak, ahol a meghívott előadók más-más aspektusból beszélnek az Egyetemi Színpadról. Helyszín: a Belvárosi Mozi Balázs Béla terme. A program az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együttműködésben valósul meg.

SZASZSZ.HU
A fesztivál honlapján naponta friss fesztiválnaplóval jelentkezik a szegedi Jászay Tamás kritikus, és az előző napi előadásokról fotókkal Kenyeres Csilla fotóművész - a képes és szöveges naplók kiemelt médiatámogatónk, a Magyar Színházi Portál oldalán is elérhetők lesznek.

BEMUTATKOZIK A VÁLOGATÓ
Artus filmek a Grand Café Art Moziban
A Szemle nyitóelőadása július 16-án: Artus - Goda Gábor Társulat: Sztélé  című előadása, amely 2007-ben X. jubileumi veszprémi TÁNC fesztiválja fődíját nyerte.


TÁP Színház: Keresők
Fotó: Lehotka Judit Zolka

A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor az Artus Társulat vezetője, rendezője válogatta. A SZASZSZ előadások helyszíne a Mars téri U-Pavilon.


A versenyprogramban szereplő előadások:

Július 17., kedd
Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva: Pre Actio
LA Dance Company - Ladányi Andrea Társulata 1 duo 2 solo (r.: Ivo Dimcsev)

Július 18., szerda
Andaxínház: Forte Piano (r.: Zsalakovics Anikó)
TÁP Színház: Keresők (r.: Vajdai Vilmos)

Július 19., csütörtök
Finita la Commedia: Woyzeck-koncert (r.: O. Caruso, k.: O. Caruso, Fehér Ferenc)
Réti Anna: Lélek pulóver nélkül

Július 20., péntek
Don’t EAT Group - Juhász András: Landscape - videóáldozat
Közép-Európa Táncszínház - GK Impersonators: T.E.S.T. (r.-k.: Gergye Krisztián)

Július 21., szombat
Szentkirályi Színházi Műhely: A Kilimandzsáró hava
Színház és Filmművészeti Egyetem IV: évfolyam: K. MAMA (r.: Zsótér Sándor, osztályvezető tanárok: Ascher Tamás és Novák Eszter)

 

A SZASZSZ támogatói és partnerei:
Nemzeti Kulturális Alap Színházi Kollégiuma
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
Bethlen Galéria (Budapest)

Kiemelt médiatámogató:
Magyar Színházi Portál
www.szinhaz.hu

INFORMÁCIÓ:
Alternatív és Független Színházak Szövetsége
1071 Budapest, Bethlen tér 3.
Tel./Fax: +36 1 789 6086
E-mail: afszsz@chello.hu
http://szinhaz.blog.hu/media/image/2007-05-30/11855515/www_szaszsz.hu

Forrás: SZASZSZ

süti beállítások módosítása