Elhunyt Darvas Iván

Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatta a színmûvész családja az MTI-t vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetésére szûk családi körben kerül sor. Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerûbb színésze 82 évesen hunyt el, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült.

Az elmúlt több mint ötven év egyik legnépszerűbb színésze, aki Darvas Szilárd néven született a ma Szlovákia területén található Belyén, orosz származású anya és magyar apa másodszülött fiaként, A Wikipedián a róla szóló szócikk szerint, gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. Anyja orosz származása révén oroszul, mivel német iskolába járt, németül is megtanult gyermekkorában.


Darvas Iván (1925-2007)A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát.

1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. Ezért 22 hónap börtönre ítélték a forradalom leverése után. A börtönévek után nem játszhatott, segédmunkásként dolgozott. 1965-ben kerülhetett újra vissza a színpadra, a Vígszínházba szerződött Várkonyihoz. 1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett.

Szinte minden nagy szerepet eljátszhatott a színészálmok közül, amit csak egy színész megkaphat. Néhány éve rendezőként is nagy sikerrel mutatkozott be, grafikáiból pedig rendszeresen rendeztek kiállításokat.

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett érdemes művész, 1975-ben kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Töröcsik: Kivételes lény volt
Minden szakmának vannak kivételes lényei, Darvas Iván is ilyen volt - mondta Törőcsik Mari az MTI-nek vasárnap. A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de Darvas Iván olyat tudott, amit más nem - mondta a színésznő, maga is a nemzet színésze, percekkel azután, hogy a halálhírről értesült. "Darvas Ivánnak titokkal teli lénye volt, szinte végiglebegte az életét" - mondta Törőcsik Mari. Elmondta, hogy amikor középiskolás volt, az egész osztály Darvas Ivánba volt szerelmes. Amikor Darvas a színpadra lépett, akkor a közönség "nem nélkülivé" vált, mindenki beleszeretett. "Tudtuk, hogy vannak bajai, de hihetetlen, hogy elment" - gyászolta a pályatárs Darvas Ivánt.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása