Szeretnék boldog lenni...

Nyilván sokan tudják, nem kell ragozni: mit is mûvelt Bakonyi Károly és Szirmai Albert, anno, Mágnás Miska címszó alatt. Most viszont a Bárka és a Keleti István Mûvészeti Iskola növendékei játsszák el ezt a kötelezõ kûrt: mert, ugyan ki is tagadná el, hogy a "Szeretnék boldog lenni" opusz víg dalolását  mindnyájan a szívünkre vesszük és jövõjét, elõadóit számon tartjuk.

A tanár-vezető-rendező Spolarics Andrea pontosan tudta: itt most még nem  kisrealista szöszölésről szól a bemutatás, a gyerekek egyelőre a klisé-klisé-paródia  körben mozoghatnak. Gombrowicz Operetkája és a Parti Nagy-féle Ibusár vonulat paródiáját kell összehangolni a vérciki mert kőnehéz operett-játszással, kell énekelni, táncolni, futni, karikírozni, vég nélkül. Nem szabad lihegni, jól kell levegőt venni, és egyáltalán: alapdolgokat kell elsajátítani.

Sokan gyűlnek a foyer-ben, a ruhatárban: a kávézóbeli  pezsgőspoharastul és ruhatárostul kezdve a törzs-közönség asztalkáiig  sokan számítanak biztos befutó szólókra. Nos, senki sem csalódik: heves rohangászás, friss szellemesség, kiváló szólóária, vidor beszólások, atelier-humor színezi a játékot. Itt aztán kell énekelni, kiereszteni hangot, rezegtetni a hangszálat. Elsősorban ez Császár Rékának és Pásztor Tibornak sikerül: de van itt Pixi, Mixi, hűdött család, fura, testes, androgün családfő Kiss Réka Judit személyében, meg mama, finom és finomkodó Hajós Eszter alias Lotti  és ami kell a közép-európai műfajhoz: minden.

Talán kicsit eltaszít a parókás-rohangálás, a kávézó asztalai között zajló őrület: de minden egyedi megszólalás - a Baracs-féle Freddy Mercury és egy csomó bensőséges paródia - közelebb visz a játék lényegéhez. Tudjuk már meg, mi az operett, mi a ráragadt klisé, és hogyan adjuk ezt elő mi, tizen-huszon-évesek.
Vadul, sebesen, rohanvást - a klisé kliséjét megmutatva, megtörténik a Csiribiritől a Szeretnékig... minden. Akinek kicsit szűkebb a torka, istenem, no: de aki kiereszti, hát annak áll a világ. Sok belső-külső poéntól áthatva működik az energia-bombázó Mágnás-Mágnes Miska, legkivált a  zongoráló Balog Zsolt miatt, meg a teljes futkosó káosz megmutatása miatt a KIMI jóvoltából is.

Valami alapvetőt ad át ez a Mágnás Miska operettből és hagyományból: ugyanakkor jelzi, halálosan komoly és nehéz a műfaj. Csak drukkolhatunk, hogy vigyék-vegyék mindenütt, az ünnep múltával is, a torkok élesítése után is.

Budai Katalin
Fotó: Császár Réka

süti beállítások módosítása