Évadzáró Miskolcon

Minél kevésbé kéne lennie, annál jobban kell a színház. A személyesség, az egyszeriség minõsége, varázsereje tartja meg, teszi nélkülözhetetlenné a földön, s jó esetben valamivel a föld fölött" - idézte Halasi Imre a színházi világnap idei köszöntõjét író Parti Nagy Lajost.


A legjobbak: (elől) Somló István, Keresztesi László, Müller Júlia, Bodor Németi Gyöngyi, Szabó Barbara, (mögöttük) Balázs András, Négyesi Dániel, Varga Andrea, Leiter János, Tornyai Ferenc, Boncsér Gergely

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója az évadzáró társulati ülésen köszönetet mondott a társulat minden tagjának, hogy az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb és legsikeresebb évadát teljesítették. Ez - fogalmazott a direktor - felelősség is a jövőre nézve, mert ennek fényében kell teljesítenünk, reméljük: egyre jobban.

- Külön öröm, hogy együttesünk a 21. századnak ezekben a zűrzavaros pillanataiban képes az ilyen egyenletes színvonalú teljesítményre, amikor színházaink körül vélt és valós viharok dúlnak, villámok csapkodnak folyamatosan. Több igazgatót mentettek fel az állásából az elmúlt néhány hónapban, mint az ezt megelőző évtizedben összesen, és a támogatások megvonása is mindennapos téma teátrumainkban. Nálunk nem ez és nem így történik: munkák elismerésének tartjuk, hogy fenntartónk, Miskolc város önkormányzatának támogatása folyamatos!

- Ünnepi évad előtt állunk - jelentette be a társulatot az önkormányzat nevében köszöntő Fedor Vilmos. Az alpolgármester elmondta, hogy az elkövetkező Latabár Endre emlékév keretében a színház előtt álló Nagy Attila szobra mellé elkészül Latabár Endre szobra, felújítják a Latabárok avasi sírhelyét, és miskolci szerzők tollából összefoglaló kiadvány készül a Latabár-dinasztiáról.


Bakai László, Bodor Németi Gyöngyi

Latabár Endre volt az, aki 1857-ben társulatával felavatta az újjáépített miskolci színházat, majd a teátrum igazgatója is lett. Az új szezon azért kezdődik 2007. szeptember 3-án, mert 150 évvel ezelőtt ezen a napon adták át annak az épületnek az elődjét, amelyben a Miskolci Nemzeti Színház mai is működik.

- Halasi Imre a nyári teendőkről is szólt, hiszen az idei évad "teljesen" csak júliusban ér véget. A Legenda a lóról a POSZT-on szerepel, a Hoffmann meséi a "Bartók +..." operafesztiválon. A Nyári Színházban, júliusban a Charley nénje lesz látható. A Csárdáskirálynő júliusban az egri Agria Játékokra utazik.  Július 15-én fellép társulatunk az 58. dubrovniki nyári fesztiválon, ahová az Agyő Európa, Európa agyő című produkciónkat hívták meg.


A társulat

Néhány statisztika adatot is ismertetett Halasi Imre igazgató: a 2006/2007-es évadban a Miskolci Nemzeti Színház 462 saját előadást tartott, ebből 32 volt a vendégjátékok száma. Vendéglátóként mintegy 40 alkalommal iskolák, intézmények ünnepségeinek, gáláinak adott otthont a miskolci Nemzeti. Az elmúlt évadban csaknem 200 ezer néző fordult meg a teátrum falai között.

Az évadzárón ünneplésre adott alkalmat az is, hogy számos előadás "magas kort" élt meg: 100-on túl van már a Portugál, 70-en túl van a Csárdáskirálynő, félszáznál is többször került színre az Indul a bakterház, a Valahol Európában és a Hamupipőke.


Bakai László, Müller Júlia

Az évadzáró társulati ülésen derült ki az is, hogy kik azok a művészek, akik a társulattól és a közönségtől a legtöbb szavazatot kapták az elmúlt évadban nyújtott teljesítményünkért. A 2006/2007-es évad legjobbjai a társulat szerint: legjobb színésznő - Bodor Németi Gyöngyi, legjobb színész - Bakai László, legjobb női karakter - Bodor Németi Gyöngyi, legjobb férfi karakter - Keresztesi László, legjobb előadás - Hoffmann meséi, legjobb díszlet - Zeke Edit, legjobb jelmez - Laczó Henriett, legjobb a kulisszák mögött - Balázs András színpadmester, az év zenésze - Tornyai Ferenc (I. kürt), az év hangja - Varga Andrea. A közönségszavazás eredménye: Máthé Baba-díj - Müller Júlia, Ábrahám István-díj - Bakai László, legjobb előadás - Hippolyt, a lakáj.

A társulat elbúcsúzott a nyugdíjba vonulóktól is: Peiszerle Pálné gazdasági igazgatótól, Veres Attilától, a festőtár vezetőjétől, Pálinkás Katalin munkaügyi előadótól, Farkas Nándorné öltöztetőtől, valamint az évad végével nyugdíjba vonuló Krivjánszky István ügyelőtől.

A színház új gazdasági igazgatójaként Born Évát köszöntötte Halasi Imre.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
Fotók: Bócsi Krisztián

süti beállítások módosítása