Botho Strauss: A park

Szikora János megkezdte Zágrábban Botho Strauss: A park címû darabjának próbáit. A Zágrábi Nemzeti Színház ezzel a produkcióval nyitja következõ évadját. Szikora  korábban a  Szigligeti Színház és a Pécsi Szabadtéri Játékok közös produkciójával, Marin Dr¾iæ: Dundo Maroje rendezésével vonta magára a figyelmet és az újjáéledõ horváth-magyar kulturális kapcsolatok egyik elsõ lépéseként megbízást kapott a vendégrendezésre.

A park egyébként egy Szentivánéji álom-adaptáció.  A Szigligeti Színházban nemrég mutatták be Szikora rendezésében Shakespeare vígjátékát. A  szolnoki Szentivánéj-rendezés előtanulmánynak takinthető a zágrábi rendezésnek. A díszlettervező is ugyanaz lesz: Horesnyi Balázs.


Botho Strauss


Botho Strauss: A park
A Park című színművet a német újszubjektivizmus legnagyobb alakjának tartott Botho Strauss (író, drámaíró, a Berlini Schaubühne akkori dramaturgja) a Berlini Schaubühnén dramaturgként dolgozó Botho Strauss Peter Stein számára készítette. Bár az ősbemutató egy sajnálatos baleset miatt nem a Schaubühnén valósult meg, az egész német színház az elhalasztott Stein-rendezés premierjét várta. Oberon és Titania szerepét az akkori Schaubühne társulatának két meghatározó egyénisége, Bruno Ganz és Jutta Lampe alakította.

Az 1984-es berlini premiert követően a darabot a következő évadban a német nyelvterületen több mint két tucat színház tűzte műsorára. Mint színdarab, a Strauss-féle "Szentivánéji álom" megosztotta a szakmát, ugyanakkor a szöveget a kritika egyöntetűen a kor egyik legnagyobb szellemi teljesítményeként magasztalta.

Szinopszis:
Tegyük fel: egy derék társaság, nagyjából azonos mértékig eltávolodva a szent dolgoktól és az időtlen költészettől (ez utóbbiba bele is fáradva kissé), egy mítosz vagy egy ideológia helyett egy nagy műalkotás áldozata lesz. Így nézve eme új mű szereplőit és cselekményét Shakespeare Szentivánéji álmának szelleme szállja meg, vezeti és bolondítja el. S minthogy egyikünk sem élheti saját életét, csak olyat, amelyet ezerféle alá-és fölérendelt előfeltételek és rendszerek szabályoznak, úgy lesznek az itt fellépő kortársak is egy régi, kifürkészhetetlen komédia varázslatos uralmának függői és ideológusai. A virág nedvéhez hasonlatosan, amit Puck, Oberon parancsára az athéni erdőben alvók szemébe facsar, az itteniek számára egy műalkotás lesz az a csepp, ami az érzékeket összezavarja. Átváltozások mennek végbe, egymásba merül ember, szellem, és cselekmény - a Szentivánéji álom egyre tovább halad, és nincs senki, aki éber maradna, vagy valami jó kis ellenszert hozna, hogy a tévelygőket megszabadítsa.

EREDETI CIKK


Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

 

süti beállítások módosítása