THEALTER International 2007.

Idén 17. alkalommal kerül megrendezésre Szegeden, 2007. július 16-22. között a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegy-zett, az elmúlt másfél évtizedben összmûvészeti eseménnyé bõvült THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivált. Az 1991-es megalapítás óta változatlan a fesztivál alapcélja: a szegedi MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletezõ, a színházi munkát és mûhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül az egyhetes programsorozat keretében.

A programkínálat kialakításában továbbra is meghatározó a 2003-ban indított Déli Vonal-koncepció, azaz földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A Déli Vonal követése jegyében készítettük elő a következő évek programjait is, hiszen a THEALTER - 2010-ben XX. évébe lépve - kapcsolódik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt-hez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll majd.


Perovics Zoltán

Az idei fesztivál nyitónapján, július 16-án, a Régi Zsinagógában a szegedi Metanoia Színház új, Előkészüle-tek. Deszkák, pallók... című produkcióját láthatja a közönség. A Perovics Zoltán rendező irányításával létrejött előadás levéltári dokumentumok felhasználásával visz vissza a szegedi zsidóság betelepülésétől a régi zsinagó-gák tervezésén át az imaház felszenteléséig.

A nyitó előadás mellett további, a MASZK Egyesület menedzsmentjében, 2007-ben készült szegedi előadásokat is bemutatunk: a Barboncás Egyesület vegyes bábtechnikát alkalmazó, kortárs szövegekre és festményekre - Rutkai Bori alkotásaira - komponált Álom-kép-tár című produkciójának látványvilágát és humorát Perovics Kiss Ágnes előadásában gyermekek és felnőttek egyaránt élvezhetik. A Benkő Imola Orsolya vezette Szegedi Focus Műhely INGER-kísérletek című, a kísérleti színház és a pszichológiai kísérletek határmezsgyéjén kalandozó előadása a bennünket érő mindennapi ingerek tömegének hatására kialakuló immunitás problémájára hívja fel a figyelmet, nézői önmagukról is sok érdekességet tudhatnak meg. Minden korosztálynak színvonalas szórakozást ígér a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosainak meseelőadása, az Arany-szőrű bárány, Matos Ibolya rendezésében.

További saját produkcióink nemzetközi együttműködésben és finanszírozással készültek. A berlini ACUD, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület közösen mutatja be a német és vajdasági magyar színészek közreműködésével készült Beszélgetés című színházi trilógiát, melynek első két darabját már láthatta a berlini közönség, a harmadik előadás ősbemutatóját, illetve a teljes trilógiát azonban a szegedi közönség láthatja elsőként. Új produkcióval jelentkezik a vajdasági Urbán András Társulata is, Pilinszky János Urbi et Orbi című darabját alkalmazták színpadra. Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő korábban publikálatlan műve ihlette Döbrei Dénes vajdasági táncos-koreográfus új, francia művészek, illetve koprodukciós partnerek közreműködésével készült előadását, melyet szintén bemutatunk a fesztiválon.

Érkeznek fellépőik az idén Ukrajnából, Svájcból, Lengyelországból, Bulgáriából, valamint Spanyolországból. Mindannyian különböző indíttatású, műfajú, de egyaránt magas színvonalú, izgalmas előadásokkal vendégszerepelnek Szegeden.

Kísérőprogramjaink is változatosak: a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról - egyfajta szakmai gyakorlatként - a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat. Különlegességeket is kínálunk idén: az irodalomkedvelőket a Fosszília szerkesztői és szerzői várják egy találkozóra, 20-án, pénteken délután pedig - meglepetés ajándékprogrammal - a szegedi Csillag Börtönben vendégszerepel a THEALTER Fesztivál.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 - Szeged első civil közösségi rádiója - hullámhosszán pedig - a tavalyi évhez hasonlóan - THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel. A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt, 2006-hoz hasonlóan, nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban.


Plakátterv: Baráth Ferenc

Tervezett külföldi fellépők:
Erre Que Erre (Spanyolország): Lehulló üveg
Compagnie József Trefeli (Svájc): Real Life Wrong
Teatr A (Lengyelország): Genezis
ACUD Színház (Németország): A megbeszélés
Urbán András Társulata (Szerbia): Pilinszky János: Urbi et Orbi
Döbrei Dénes-Varga Henrietta (Szerbia): Five for Two
"Lesz Kurbasz" Országos Színházi Központ (Ukrajna): Odüsszeia
DAH Színház (Ukrajna): III. Richárd

Nemzetközi kooperációk:
A beszélgetés - színházi trilógia a berlini ACUD Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület koprodukciójában
Bedtime Story (Euripidész Médeája nyomán) - a Zsámbéki Színházi
Bázis produkciója, rendező-koreográfus: Ivo Dimcsev (Bulgária)

Tervezett hazai fellépők:
Metanoia Színház (Szeged): Előkészületek. Deszkák, pallók...
Barboncás Egyesület (Szeged): Álom-kép-tár
Focus Műhely (Szeged): INGER-kísérlet
HMG Műhely (Szentes): Az aranyszőrű bárány // Kié itt a tér?

Fő támogatóink:
Szeged MJV Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Szegedi Hőszolgáltató Kft.
A beszélgetés - színházi trilógia a Bipolar német-magyar kulturális együttműködések keretében jött létre. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány (Kulturstiftung des Bundes) kezdeményezése


Részletes info és fesztiválprogram:
MASZK Egyesület (Szeged)
62/312-303
maszk@maszk.hu


Forrás: MASZK Egyesület

süti beállítások módosítása