Évadzáró Egerben

A 2006/2007-es évadban 7 nagyszínpadi bemutatót (Tanulmány a nõkrõl, Oliver, Te rongyos élet, A tél meséje, Tangó, Luxemburg grófja, 80 nap alatt a Föld körül) és 3 stúdiószínházi elõadást (A Pityu bácsi fia, A párnaember, Equus), valamint vendégjátékként egy gyermekdarabot (Bogármese) láthatott a közönség a Gárdonyi Géza Színházban.

Eseményekben gazdag volt az év: több alkalommal játszott a társulat vidéken, illetve különböző fesztiválokon. Ősszel Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon szerepelt Feydeau: A hülyéje című vígjátéka; Salgótarjánban a Dezsavű.
Idén Egerbe költözött a Magyar Stúdiószínházi Fesztivál, melyen az elmúlt évad legjobb 10 stúdióelőadása volt látható. A XVIII. alkalommal megrendezett fesztivál az I. Kortárs Művészeti Hetek záróeseménye Egerben. Felléptek az egri közönség által ismert és kedvelt beregszásziak, az idei kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválján több szakmai díjat elnyert szabadkai Záróra és a marosvásárhelyi Valahol Szecsuánban előadások képviselték a határon túli színházakat. Izgalmas vállalkozás volt a Szabó Máté által rendezett szolnoki Nem félünk a farkastól, a Bagossy László-féle kecskeméti E-chat, vagy a nyíregyházi színház Eastwicki boszorkányok előadása. Kaposvár két fiatal rendező egyfelvonásos előadásaival: a Tűzoltó-val és a Kékszakállú herceg vára prózai változatával lépett színpadra, Zsótér Sándor rendhagyó Peer Gynt-rendezését is láthattuk a Krétakör előadásában, amely a "kritikusok díját" is elnyerte az elmúlt évadban. A házigazdák A Pityu bácsi fia című Háy-ördögjátékkal szerepeltek.
Sikeresen szerepelt a Gárdonyi Géza Színház a Vidéki Színházak Találkozóján: április 15-én a Thália Új stúdiójában Dömötör András rendezésében Martin McDonagh: A párnaember, április 16-án pedig az Új színházban Máté Gábor rendezése, Shakespeare: A tél meséje című színműve érdemelt tapsot. Az egri előadások iránt hatalmas volt az érdeklődés: már hetekkel ezelőtt elfogytak a jegyek. Az egri vendégszereplés nemcsak a közönségnek tetszett, de elismerően írt róla több országos lap és színházi kritikus is.
Parti Nagy Lajos: Ibusárja meghívást kapott a debreceni DESZKA Fesztiválra; a Pécsi Országos Színházi Találkozón pedig McDonagh: A párnaember, valamint Mrozek: Tangóját válogatták be. Az abszurd dráma a vajdasági Zombori Fesztiválra is elutazott, ahol teltház kísérte a négy nap alatt játszott három előadást. A közönségsiker mellett az egri társulat együttműködésről tárgyalt a Zombori Népszínházzal.

Közönségdíj
Idén először Közönségdíjat alapított a Gárdonyi Géza Színház és a Heves Megyei Hírlap.
Rendszeres nézőink közül felkértünk hetet, tegyenek javaslatot az évad legjobb színészére és előadására. Idén dr. Dombi Mária, Juhász Ferenc, Keresztes Istvánné, Pánczél Titanilla, dr. Rácz István, Szüle Rita, valamint a díj elődjének alapítója, Egres Béla által kiválasztott színművészekre, és a legjobbnak ítélt előadások rendezőire lehetett szavazni - az évad végéig - az újságban megjelenő szavazólapon, illetve a Heves Megyei Hírlap, valamint a Gárdonyi Géza Színház honlapján. A közönségdíj átadására az Évadzáró Társulati Ülésen kerül sor. Idén több száz szavazat érkezett a nézőktől. Javaslataik alapján az évad legjobb színésze: Hüse Csaba, színésznője: Fekete Györgyi, rendezője pedig Csizmadia Tibor lett.

Örökös tagok
Évad elején ünnepeltük, hogy 20 éve van állandó társulata Egernek. Ebből az alkalomból a Gárdonyi Géza Színház vezetése Örökös tagságot alapított, melyet azok vehetnek át, akik legalább 10 éve a társulat tagjai és művészi, emberi tartásukkal példaként szolgálnak. Minden évben az évadzáró üléseken összesen négy díjat adnak át művésznek, műszaki vagy technikai dolgozónak. A jubileumi évfordulón azok kezdték a sort, akik bábáskodtak a társulat megszületésénél. Elsőként Gali László, az önálló színház első igazgatója, Csendes László, alapító színművész, Menkó Terézia egykori alapító tag, ügyvezető-igazgató, valamint Rábl Róbert ügyelő kapta az elismerést.
A hagyomány szerint a kitüntető címet az évad végén adományozza a társulat vezetése. Idén a színház alapítótagjai: Olgyai Magda és Győrváry János, valamint Kiss Sándor és az Aase-díjas. Sata Árpád színművész veheti át az elismerést.

 
Így látták ők ebben az évadban...


"40 éve várok erre az előadásra" - Slawomir Mrozek
 

"Úgy érzem, Egerben olyan színházat csinálnak, amely alapvetően fontos értékekkel foglalkozik. Amikor megnéztem az előadásokat, valami olyat tapasztaltam, amely ma már igen ritka: mindent a közös munka leng körül. Érezni ezt a titkárságtól a színpadig mindenhol, ez az, ami áthatja az előadásokat. Európai színházat láttam itt, Egerben... A 21. századi színjátszás egyik alapját." - Dömölky János, rendező


 "A Tangó egri előadására egyébként annyian zsúfolódtak be, hogy szinte a Sétatéren érezhettük magunkat. Temérdek pótszéket kellett betenni a pécsi Nemzeti Színház nézőterére, és ez sem bizonyult elégnek. Ezt a Radoslav Milenkovic által rendezett előadást Egerben megnézte Mrozek is... Bozó Andrea fiatalon alakítva nagymamát a totyogásába hevesen akrobatisztikus mozdulatokat is kever, ironikus bohózatot játszva. De Vajda Milán, Artúrként, az unokájaként lázas lelkülettel - bár tökéletesen eredménytelenül - igyekszik változtatni a világon. Ő tragikusabb hangokat penget. Az egész produkció inkább kellemes, mint felrázó. Mintha egy kicsit túl lennénk az abszurd szerzőkön, a világ annyira abszurddá vált, hogy nem mindig tudnak versenyezni vele." - Bóta Gábor, Magyar Hírlap 2007. június 15.
 

 

 


 
Agria Összművészeti Fesztivál

Alig, hogy véget ér az évad, máris folytatódik a munka a Gárdonyi Géza Színházban: négy produkciót láthat a közönség a teátrum nyári tagozatában július 6. és augusztus 19. között. 
Csizmadia Tibor, a színház igazgató-főrendezője látványos, színes nyáresti előadásokat ígér. - Két részből áll az idei fesztivál: saját és fogadott produkciókra várjuk nézőinket. Július 6-tól a West Side Storyt játssza a társulat, melyet Harangi Mária rendez a Líceum udvarán a helyi Szimfonikus Zenekar, fiatal musical színészek közreműködésével. Színpadra lépnek a MegaTáncból már ismert tehetséges ifjak is. Szabó Sipos Máté vezényel majd, Barta Dóra, érdemes művész, Harangozó-díjas táncművész pedig a koreográfiát készíti. Olyan musicalt választottunk, amely klasszikus mű ugyan, mégis óriási erőpróba. A musicalt 1957-ben óriási sikerrel mutatták be, amelynek filmváltozata később 10 Oscar-díjat kapott, azóta meghódította az egész világot, s ma már a műfaj egyik klasszikusaként tartják számon. Az alaptörténet Shakespeare Rómeó és Júliáját idézi: két, egymással ellenségeskedő csoporthoz tartozó fiú és lány között szerelem szövődik, mely végül az értelmetlen gyűlölködés áldozatául esik.
 
Augusztus 17-18-án Ibsen: Peer Gynt című művének zenés színpadi változatát visszük színpadra. Az előadásban a szöveg köti össze az egyes zenei tételeket, amely illeszkedik az elmúlt évek nagyszínházi vonulatába: erősen a látványra épülő, show-elemekkel, vetítésekkel színesített előadást láthat a közönség. Nagy öröm, hogy Törőcsik Mari elvállalta Aase szerepét, aki hosszú idő után áll most Egerben színpadra.
A két színházi produkció mellett különleges tánc-thrillerrel lép fel július 26-án a Pécsi Balett. A Bonnie és Clyde a tánc nyelvén dolgozza fel két fiatal eszelős ámokfutásának mindenki által ismert történetét. Arthur Penn alkotása Warren Beatty és Faye Dunaway legendás alakításával mélyen beírta magát a filmtörténetbe. A film 1967-es megjelenése óta generációk nőttek fel, de Bonnie és Clyde kultikussá vált figurája ma is ugyanolyan elementáris erővel hat a fiatal, lázadó nemzedékekre, mint egykoron. A Kodály-év kapcsán mutatja be Egerben július 28-án a Székelyfonót a Honvéd Táncszínház. A daljáték életképek sorozata, a századforduló vidéki életformájának - s vele a falu egyetlen közösségi helyiségének, a fonónak - dallal, énekkel, tánccal, pantomimmal történő valósághű ábrázolása; kevesebb, hiszen tulajdonképpeni, a zene által elbeszélt cselekménye nincs. A megszólaló dallamok inkább érzelmeket, hangulatot fejeznek ki, semmint valamely színpadi szituáció jellemzésére szolgálnak.
Különleges kiállítás is kíséri a produkciókat: fotósunk, Gál Gábor munkáiból készül egy válogatás, amelyet a Líceum aulájában állítunk ki augusztus 19-ig - ajánlja a fesztivált a direktor.
Fontosnak tartom, hogy a kőszínház mellett nagyobb térben is megmutatkozzon a társulat, s erre jó alkalom a nyár. Sajnos idén pénzhiány miatt a Kis Dobó téren nem lesznek előadásaink, de remélem jövőre ezt pótolni tudjuk.  


pcs
 
A  GÁRDONYI  GÉZA  SZÍNHÁZ
NYÁRI  TAGOZATA  BEMUTATJA


2007. július 6., 7., 8. (9.) 12., 13., 14., 15. (16.) 21 óra   

Leonard Berstein: WEST SIDE STORY musical

Az 1957-ben óriási sikerrel bemutatott musical, amelynek filmváltozata később 10 Oscar-díjat kapott, azóta meghódította az egész világot, s ma már a műfaj egyik klasszikusaként tartják számon. Leonard Bernstein zenetörténeti jelentőségű művét a társulat Harangi Mária rendezésében július 6-án 21 órától mutatja be a Líceum udvarán. Az előadás a populáris zene legjavából merít, a klasszikus hangzást ötvözi egyebek között a jazz, a blues, a mambo, a cha-cha-cha elemeivel. A musical alaptörténete Shakespeare Rómeó és Júliáját idézi: két, egymással ellenségeskedő csoporthoz tartozó fiú és lány között szerelem szövődik, mely végül az értelmetlen gyűlölködés áldozatául esik.

Helyszín: Líceum udvar

2007. július 26. (27.) 21 óra 
BONNIE AND CLYDE tánc-thriller a Pécsi Balett előadása 

rendező-koreográfus: Vincze Balázs
zeneszerző: Bókai Zoltán
libretto: Böhm György Jászai Mari-díjas
díszlettervező: Bátonyi György
jelmeztervező: Nagy Fruzsina
koreográfus asszisztens: Lencsés Károly Harangozó-díjas, Daczó Eszter

A mű a tánc nyelvén dolgozza fel két fiatal eszelős ámokfutásának mindenki által ismert történetét. Arthur Penn alkotása Warren Beatty és Faye Dunaway legendás alakításával mélyen beírta magát a filmtörténetbe. A film 1967-es megjelenése óta generációk nőttek fel, de Bonnie és Clyde kultikussá vált figurája ma is ugyanolyan elementáris erővel hat a fiatal, lázadó nemzedékekre, mint egykoron. "Bár az alkotás irányvonalát alapvetően filmélményem adja, az én szándékom nem az, hogy legendás hősökként ábrázoljam a főszereplőket, akiknek alakja a lázadás jelképévé válik. Ez a történet ideológiáktól mentes, "csak" róluk szól, az emberi érzelmek szélsőséges megnyilvánulásait láttatom a maguk mélységeivel, az indulatok és a bűntudat poklával, a józan belátás és az őrület határaival.
Az izgalmakkal teli, látványos, megrázó erejű előadás megalkotásával nem titkolt szándékom az embereket és a tánc mérhetetlenül gazdag, sokszínű világát közelebb hozni egymáshoz." (Vincze Balázs, rendező - koreográfus)

Helyszín: Líceum udvar

2007. július 27. 19 óra KLARINÉTVARÁZS
A nemzetközi klarinét- és szaxofonkurzus művészeinek koncertje

Helyszín: Gárdonyi Géza Színház


2007. július 28. (29.) 21 óra Kodály Zoltán: SZÉKELYFONÓ daljáték a Honvéd Táncszínház előadása

A "Székelyfonó" életképek sorozata, a századforduló vidéki életformájának - s vele a falu egyetlen közösségi helyiségének, a fonónak - dallal, énekkel, tánccal, pantomimmal történő valósághű ábrázolása; kevesebb, hiszen tulajdonképpeni, a zene által elbeszélt cselekménye nincs. A megszólaló dallamok inkább érzelmeket, hangulatot fejeznek ki, semmint valamely színpadi szituáció jellemzésére szolgálnak.

A háziasszony kérőjét csendőrök üldözik. Az idő sürget, menekülnie kell, és a menyecske magára marad nagy bánatával. Hamarosan benépesül azonban a fonó, és mindnyájan igyekeznek kedvében járni, dallal, tréfával, játékkal elűzni szomorúságát A kérőt közben elfogták a zsandárok, és már hozzák is rabláncon, szuronyok közt. A gazdag legény, amint meglátja őket, ijedten elbújik, de az egyik öregasszony megtalálja és leleplezi: nem a kérő a bűnös, hanem ő! A csendőrök mindkettőjüket elviszik. A többiek szétszélednek, csak néhány öreg anyóka marad a háziasszony mellett. Azután lassan virradni kezd... A távolból idehallatszik a közeledő legények, leányok vidám éneke. Mire valamennyien betódulnak a házba, megérkezik a szabadon bocsátott kérő is, hogy boldogan zárja karjaiba asszonyát.

Helyszín: Líceum udvar

2007. augusztus 17., 18. (19.) 21 óra Grieg - Ibsen: PEER GYNT zenés színpadi fantázia
 
Száz éve, 1907-ben elhunyt Edward Grieg már életében a norvég nemzeti zene ünnepelt mestere volt. Honfi- és kortársa, Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájához 1874 és 1876 között komponált kísérőzenét, amelyből később két hangverseny-szvitet állított össze. E kompozíciók tökéletesen visszaadják a dráma cselekményének gazdagságát, egyszersmind Grieg zenei karakterábrázolásának is zseniális összegzései.

A Peer Gynt egy hatalmas fantasztikus utazás története.
Ibsen költői látomását Edvard Grieg öntötte zenébe, de már első pillanattól több volt ez, mint egy színdarab kísérőzenéje. A manók tánca, Solvejg dala, Reggeli hangok olyan "slágerszámok", amelyek a darabon belül is önálló életet élnek, időről időre fülünkbe másznak, ezzel idézve meg az ibseni gondolatok nagyszerűségét.
Ez az egyedülálló műfajú vállalkozás, a zeneszerző halálának 100. évfordulóján, a zene, a szöveg, a látvány, a tánc, a fények együttes hatásával idézi meg az önmagát kereső ember vándorlását.
Közreműködik az Egri Szimfonikus Zenekar, az Egri Fesztivál Balett, és a Magyar Állami Operaház Énekkara.
Külön öröm, hogy Aase szerepében Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművésznőt láthatjuk, akinek közismert egri kötődése ellenére, az utóbbi húsz évben nem volt alkalma itt színpadra lépni. 

Helyszín: Líceum udvar

2007. július 5- augusztus 19. ELŐADÁS-KÉPEK GÁL GÁBOR fotókiállítása

Helyszín: Líceum udvar


A GÁRDONYI  GÉZA SZÍNHÁZ NYÁRI TAGOZATA BEMUTATJA:

      Bemutató: 2007. július 6.  21 óra  Líceum udvar
WEST SIDE STORY
musical 2 részben

Jerome Robbins  koncepciója alapján

Szövegkönyv ARTHUR LAURENTS    Zene  LEONARD BERSTEIN
Dalszövegek  STEPHEN SONDHEIM

Az eredeti produkciót rendezte és koreografálta
JEROME ROBBINS
Magyar szöveg  Miklós Tibor

Jetek       Cápák

RIFF, a vezér  HÜSE CSABA  BERNARDO, a vezér  SZŐCS ARTÚR 
TONY, a barátja MÁTYÁSSY BENCE MARIA, a húga  SZABÓ EMÍLIA
ACTION  POLGÁR CSABA ANITA, a barátnője RADNAI CSILLA
TIGER   RÁCZ JÁNOS  ROSALIA  JÁRÓ ZSUZSA
BABY JOHN  KOVÁCS BÁLINT CHINO   JANICSEK PÉTER
SNOW BOY  NAGY ANDRÁS PEPE   LISZTÓCZKI PÉTER
DIESEL   SZÍVÓS GYŐZŐ CONSUELO  DÉR GABI
BIG DEAL  GRÓSZ ATTILA           FRANCISKA  HORVÁTH NÓRA
KÖZÖSKE  MÉSZÁROS SÁRA INDIO   CORTÉS SEBASTIÁN
VELMA  NAGY ADRIENN JUANO   TÚRI LAJOS
GRAZIELLA  IVÁDY ERIKA  TORO    SZABÓ TAMÁS
GEE-TAR  BARCZI  LÁSZLÓ LUIS   NÉMETH GERGELY
A-RAB   ANDA  LÁSZLÓ TERESITA  KARSAI ZITA
MOUTHPIECE  TARNAVÖLGYI  ZOLTÁN ESTELLA  KELEMEN KATI
MINNIE  TÖRÖK  ILDIKÓ MARGUERITA  TARDY ANNA
CLARICE  SAMAI  DÓRA
PAULINE  JAKUS  SZILVIA
ANGYAL  ÁGOSTON KATALIN
Felnőttek:

DOC   SATA ÁRPÁD
SCHRANK  VENCZEL VALENTIN
KRUPKE  PÁLFI ZOLTÁN
GLAD HAND  VÓKÓ JÁNOS

Zenei vezető, karmester    SZABÓ SIPOS MÁTÉ
Koreográfus  BARTA DÓRA   Társkoreográfus   CORTÉS SEBASTIÁN
Korrepetítor    MARÍK ERZSÉBET, SZABÓ MÓNIKA, NAGY ZOLTÁN
Díszlet  ROMVÁRI GERGELY    Jelmez  HOWARD LLOYD
Ügyelő  LUDÁNYI ANDREA   Súgó  HORVÁTH ÉVA
A rendező munkatársa  D. KATONA MÁRIA
      Rendező
                  HARANGI MÁRIA
 

 
A Gárdonyi Géza Színház nyári tagozata bemutatja:
augusztus 17., 18. (19.) 21 óra, Líceum udvar

PEER GYNT
Színpadi fantázia Henrik Ibsen színműve nyomán, Edvard Grieg zenéjére.

Aase 

TÖRŐCSIK MARI
 
Peer  Gynt
KASZÁS GERGŐ
Solvejg
JÁRÓ  ZSUZSA
Ingrid/Zöldruhás nő/Anitra/Gomböntő
BOZÓ ANDREA
Dovre király/Monsieur Ballon/Begriffenfeldt/Idegen
GÖRÖG LÁSZLÓ
A menyasszony apja/Görbe/Kapitány
SAFRANEK KÁROLY

Énekesek

Peer Gynt       MASSÁNYI  VIKTOR
                          Solvejg/1. Pásztor lány          LÉTAI KISS GABRIELLA
                           Anitra/ 2. Pásztor lány       SIMON  KRISZTINA
                                          3. Pásztor lány         MURÁR GYÖRGYI
                                                        Tolvaj       ZSIGMOND GÉZA
                                                    Orgazda       FARKAS GÁBOR

Közreműködik
a  MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ ÉNEKKARA,
az EGRI FESZTIVÁL BALETT
és
az  EGRI SZIMFONIKUS ZENEKAR

Vezényel
SZABÓ SIPOS MÁTÉ


Látvány  CSANÁDI JUDIT   Koreográfus  BARTA DÓRA
Ügyelő   LUDÁNYI ANDREA   Súgó  HORVÁTH ÉVA
Rendezőasszisztens
                                                        LÁZÁR RITA
         
 Rendező
CSIZMADIA TIBOR


 
Bemutatók 2007/2008

 

NAGYSZÍNPAD


Willy  Russel       VÉRTESTVÉREK          (musical)
Márton László  A  NAGYRATÖRŐ       (történelmi játék)
Eisemann - Somogyi - Zágon  FEKETE PÉTER (zenés játék)
Arnold Wesker  KONYHA    (színmű)
Jókai Mór  AZ ARANYEMBER (romantikus színmű)

GYEREKEKNEK

Szilágyi Andor LEÁNDER ÉS LENSZIROM    (szerelmes mese)
Lewis Carrol  ALICE  CSODAORSZÁGBAN    (zenés mesejáték)


STÚDIÓSZÍNPAD

Kaló Flórián          EGYEDÜL           (színpadi játék)
Charlotte Jones            LÁNGOKBAN   (színmű)
Charles McKaown          DRAKULA           (horror-játék)
Nagy András           CAMILLE            (színmű)

Továbbra is műsoron

Gyárfás Miklós    TANULMÁNY A NŐKRŐL
Lehár Ferenc     LUXEMBURG GRÓFJA
Sławomir Mrožek    TANGÓ
Jules Verne 80 NAP ALATT A FÖLD KÖRÜL
Martin McDonagh    A PÁRNAEMBER
Peter  Shaffer    EQUUS
Parti Nagy Lajos   IBUSÁR


 
JEGYEK  VÁLTHATÓK   A  SZÍNHÁZ  SZERVEZŐIRODÁJÁBAN
Eger, Széchenyi u. 5. tel.: 06/36/518-347,  tel/fax:  06/36/518-348,
interneten: www.interticket.hu
e-mail :  szervezes@gardonyiszinhaz.hu

 


INTERJÚKÉSZÍTÉS ÉS SAJTÓKAPCSOLAT:

Pilisy Csenge
sajtóreferens
mobil: 30/2183-520
sajto@gardonyiszinhaz.hu
 

 

süti beállítások módosítása