Művészetek Völgye 2007.

A Mûvészetek Völgye lakói, utcái, terei, pajtái, udvarai és mezõi 2007-ben július 27. és augusztus 5. között tizenkilencedik alkalommal várják a vállalkozó kedvû utazókat, érdeklõdõket és a törzsvendégeket.
Ez a festõi szépségû, szelíd dombok határolta völgy vonzó fekvésével és sokszínûségével méltán csalogatja magához a magyar és külföldi vendégeket, hiszen a térség természeti, építészeti és kulturális öröksége, a vendégszeretet, a tiszta levegõ, a csend felejthetetlen élményt és örömöt nyújt az ide látogatóknak.

A Balaton-felvidék többszáz éves 6 kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat, a MŰVÉSZETEK VÖLGYE, a különlegesség, a kreativitás és a minőség jegyében fogadja látogatóit. Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja alapítása óta mintaadó, értékőrző és értékteremtő törekvéseivel meghatározó szerepet játszik. Idén először jónéhány közös programmal Nagyvázsony, a "Völgytornác" is helyszínként szolgál.
Idén is hat faluban várjuk tehát a Völgyközönséget, a tervek szerint hetven helyszínen, több mint ezer programmal, háromezer fellépővel. 10 napon át csodálatos balaton-felvidéki falvakban magyar és európai művészek találkoznak a művészetet kedvelő közönséggel.

A Művészetek Völgye rendezvénysorozat programjaiban megmutatjuk a kultúra műfajbeli sokszínűségét és felvonultatjuk képviselőinek színe-javát: lesznek klasszikus-, zenés-, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi-, népzenei, világzenei és jazz-koncertek, táncházak; játszóházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó minden nap, kolostortúrák gregorián koncertekkel és zenés erdei séta. Képző-és iparművészeti kiállítást rendezünk, szervezünk országos fazekas-és keramikus-találkozót, környezet-és természetvédelmi programokat.
Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások és rétek, a szigetek és malmok, sőt az utcák, terek, udvarok, faluházak, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá, vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneivel, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye, különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt, a Völgyben évről-évre megszületik az "itt és most és együtt" megismételhetetlen élménye.

A fesztivál szervezője a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, aki a Völgy hagyományos értékeinek is őrizője, megmentője. Munkájának köszönhetően Kovácsműhely és Lakóház Múzeum, a Falumalom Múzeum, a kapolcsi Fazekasműhely és Galéria, az eredeti állapotába visszaállított Faluhíd idézik a régmúlt hangulatát, mutatják be a Völgy egykori életét. Az Egylet munkáját a 2006. őszén a Kovácsműhelyben kialakított Völgy-Köz-Pont Menedzser Iroda egészíti ki, melynek vezetője Hoffner Tibor, Taliándörögd korábbi polgármestere.

2006-ban az alábbi adatok jellemezték a fesztivált:

- Magyarország, illetve Közép-Kelet- Európa legnagyobb multikulturális fesztiválja
- 10 nap, 6 település. 74 helyszín, 3200 fellépő
- 240 000 látogató, 70%-a törzsvendég
- 13 műfajban 1200 előadás
- 630 sajtómegjelenés és 40 tv-stáb
- A www.kapolcs.hu-n egymillió letöltés, 150.000 virtuális látogató
- 540 völgymunkás - 90% helyi lakos
- "Művészetek vére": a véradás eredménye: 6,4 hl (1.600 egység) vér - országos rekord
- 160 köbméter hulladékgyűjtés szelektíven
- 140.000 vendégéjszaka a Völgyben (falusi szobák, sátorhelyek)
- Minimális baleseti és közbiztonsági intézkedés, maximális ellátás

 

2007-es program

FESZTIVÁLOK A FESZTIVÁLBAN


AMADINDA-ÜTŐSVÖLGY (Taliándörögd, Monostorapáti)
Az elmúlt években megszokhattuk már, hogy a Völgyben találkozunk velük: a  világhírű Amadinda Együttes és barátai - koncertek, oktatás, workshopok.
Programgazda: Rácz Zoltán


Amadinda Együttes

MUZSIKÁSVÖLGY
A Muzsikás Együttes és barátainak programjai. Koncertek, kirándulások.
Programgazda: Sipos Mihály

KLASSZIKUS- és EGYHÁZZENEI FESZTIVÁL
Katolikus, evangélikus és református egyházzene, reneszánsz és barokk zene, zsidó egyházi zene, orosz ortodox liturgikus kóruskoncert a műfaj legjelesebbjeinek előadásában.
Jean-Baptiste Lully: A Karnevál (Savaria Barokk Zenekar, karmester: Németh Pál), Sebastian Consort, Compani Canario Historikus Táncegyüttes, Dobozy Borbála (csembaló), Mandel Quartet, H. Schütz: Máté Passió (Wekerle-telepi Szent József Kórus, vezényel: Kaposi Gergely), Csáki András (gitár), Excanto Együttes, Romkoncertek (Budapesti Énekesiskola, vezetők: Bubnó Tamás és Mezei János), J. Whitbourn: Son of God Mass (Bacsó Kristóf, Gabrieli Énekegyüttes, vezényel: Sólyom Richárd)
Programgazda: Kállay Gábor

VILÁGZENE (Öcs/Kőfejtő és Faluház)
A műfaj kiemelkedő képviselőinek előadásai a Hangvető Zenei Társulás segítségével.
Lakatos Róbert és a RÉV (vendég: Potta Géza; Felvidék), Teofilo Chantre, Serban Bajramovic (Szerbia), Kiss Ferenc, Lajkó Félix, Electric Bazar (Franciaország), Berecz András, Balkan Strings, Rroma Art (Vajdaság), Palya Bea Quintet, Szalóki Ági és zenekara, Dresch Quartet, Balázs Elemér Group, Igor Papasov Quartet (Bulgária), Tükrös Zenekar, Mitsoura, Kerekes Band, Mehari Garoba Zenekar, Tündérground (Románia), Muzsikás Együttes, Nomada, Uzgin Üver, Juhász Gábor Trió, Borago, Csík Zenekar és Lovasi András, Tükrös Együttes, Lőrinszky Attila, Farkas Zoltán, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa
Programgazdák: Horváth László, Lelkes András, Liber Endre


Lajkó Félix

VÖLGYJAZZ (Kapolcs/Malompart)
A legjelentősebb magyarországi jazzformációk koncertjei.
Balázs Elemér Group, Vukán-Szakcsi duó, Budapest Ragtime Band, Tony Lakatos Brasil Project (Vendég: Berki Tamás), Transform Quintet, Babos Project Special, Magyar Jazz Quartet, Fekete Kovács Kornél Quintet, Concerto Brasso, Craic (Lengyelo.-Szlovákia), Orszácszky Jackie Group (Ausztrália), Kalengo Ethnic Groove, Tóth Viktor Tercett, Borbély Műhely (vendég: David Gilmore; USA), BUMP, Lukács Miklós Quintet, Kéri Gábor és Zenekara (vendég: Shankar Lal, India), Gyárfás Trió, Tisza Bea és Zenekara
Programgazda: Kiss Zoltán

ROCK-, POP- ÉS ALTERNATÍV ZENÉK (Monostorapáti/Sportpálya)
Koncertsorozat a Petőfi Csarnok rendezésében
The Moog, Back To Black, Balkán Fanatic, Kistehén Tánczenekar, Sziámi, Vágtázó Csodaszarvas, Mantra Porno, Quimby, Major, Ős-Bikini, Dust, Pál Utcai Fiúk, AB-CD, Hobo Blues Band, Vad Fruttik, Jamie Winchester-Hrutka Róbert (sztárvendég: Für Anikó), Belmondo, KFT, Fade Out, Lord
Programgazdák: Fogarasi Lajos, Szeltner László


Földes László Hobo

LŐTÉR PROGRAMOK (Taliándörögd/Lőtér)
A családosok és fiatalok által egyaránt kedvelt "Cimbi-programok" az idén is fellelkesítik a Völgy népzenére és közös játékra vágyó látogatóit.
Programgazda: Kovács Norbert (Cimbi)

ÉGTÁJAK FESZTIVÁL - VENDÉGSÉGBEN A MŰVÉSZETEK VÖLGYÉBEN (Taliándörögd/Klastrom)
Határon túli magyar hivatásos és műkedvelő színházi/zenei/képző és népművészeti társulatok és alkotók, valamint régi mesterségek bemutatói.
Határon túli magyar települések, térségek, ahonnan a programok érkeznek: Beregszász, Szabadka, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Vajdaság, Zenta, Lendva, Mákófalva, Muravidék, Drávaszög, Csík, Székelyudvarhely
Programgazda: Goldschmied József


MŰHELYEK ÉS "HOLDUDVARUK"

Olyan alkotóműhelyeket hívunk a Völgybe, akik szellemi "holdudvarukkal" együtt sokműfajú, izgalmas, komplex programsorozatot tudnak bemutatni a Völgy látogatóinak folyamatosan mind a tíz nap során.

BÁRKA KIKÖTŐ (Pula)
Komplex színházi, zenei, irodalmi programok és naponként változó állandósággal foglalkozások és előadások (valamint "babázó": egészen kisgyermekes családok számára).
Bárka Színház:
- Mrožek: Mulatság (R.: Bérczes László; Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán, Scherer Péter), W. Golding: A Legyek Ura (R.: Vidovszky György),
- Ottlik Géza: Iskola a határon (R.: Vidovszky György)
- Molnár Ferenc: Liliom (R.: Telihay Péter; Széles László, Mezei Kinga) Baltazár Színház:
- Vörös István: Repülési engedély angyaloknak (R.: Elek Dóra)


Mezei Kinga és Széles László a Bárka Színház Liliom c. előadásában
Fotó: Nehéz Andrea/szinhaz.hu

Gergye Krisztián és Társulata, Varjú Olga, Alexander Balanescu, Kiscsillag, Egy Kiss Erzsi Zene, Besh o droM, Másik János, Kistehén, Deladap, Kispál és a borz, Karaván Gipsy, Makám, Symphonic Brass Quintet, Szent Efrém Kórus, Berecz András, Spiró György, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Garaczi László, Tolnay Ottó, Bertók László, Tóth Kriszta
Programgazdák: Bérczes László, Alföldi Róbert

KOLIBRI FÉSZKEK (Kapolcs, Dörögd, Apáti)
A Kolibri Színház és barátainak előadásai, gyerek- és családi programjai. Mesék, koncertek, játszóházak és foglalkozások.
Kolibri Színház
- Nemes Nagy Ágnes-Novák János: Bors néni
- W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból
- Stefo Nantsou: Csatárok
- Békés Pál: Spárga-tengeralattjáró
- Irena Kraus: Mama kerestetik
- Tom Lycos-Stefo Nantsou: Kövek
- Tamkó Sirató Károly: Mesélő Kert
Bozsik Yvette Társulat
Palya Bea
Programgazda: Novák János


Jelenet a Kolibri Színház W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból c. előadásából

VÖLGYVENDÉG: DUNA TV (Dörögd/Klastrom)
Filmklub, híradások a Völgyből a Völgyről, 15. születésnapi találkozó a Klastromnál.
Programgazda: Ámon Betti

CSEND HÁZA - ŐSÖK HÁZA (Dörögd/Plébánia)
Illés Sándor völgyplébános, Szőke András és barátai. Előadások, helytörténet.
Programgazdák: Illés Sándor, Szőke András

ÖRÖKSÉGVÖLGY (Kapolcs/Kastély)
Közös programok a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal. Völgytörténeti előadások, kulturális örökség-séták a Völgyben, kiállítások. A kapolcsi Falumalom kerekének rekonstrukciója a Napok alatt.
Programgazdák: Bagdány Judit, Herczeg Renáta

LEADER A VÖLGYBEN (Kapolcs/Csigaház és Malomsziget Színpad)
A LEADER akciócsoportok bemutatják országunk kulturális, táji, kézműves és gasztronómiai hagyományait. Az akciócsoportok kistérségeinek professzionális és amatőr művészei lépnek fel a kapolcsi Malomsziget Színpadon.
Programgazdák: Török Attila, Hoffner Tibor

VÖLGYMOZGÓK/MOZIK (Kapolcs, Pula, Dörögd)
Magyar játék- és dokumentumfilmek, portrék, animációs és amatőrfilmek, természetfilmek, némafilmek, mobiltelefon filmek vetítései és beszélgetések az alkotókkal, filmes szakemberekkel.
Pajtamozgó, Filmmúzeum, Völgyhíradó, Bárka Filmklub, Duna TV Filmklub és természetvédelmi, valamint mobilfilmek.

MŰVÉSZETEK ZÖLDJE
Közel negyedszáz magyarországi zöldszervezet részvételével, a völgylakók és a közönség bevonásával. Partnerünk a Balatoni Nemzeti Park és a Független Ökológiai Központ. Aktív környezet- és természetvédelmi völgyprojektek, ZÖLD UDVAROK a falvakban. Különösen kedveltek a zöldtúrák: Patakmeder takarítás, Geológiai túrák, Botanikai túrák, Családi séták - Macitúrák túranaciban, Madármegfigyelő túrák, Művészetek Völgye teljesítménytúra...
Programgazda: Kovács Bence (FÖK)

TÁRSAS JÁTÉKVÖLGY KORHATÁR NÉLKÜL (Kapolcs, Öcs)
Játékudvarok a Völgyben.
Bridzstanfolyam, sakkversenyek, logikai társasjátékok, ügyességi játékok, ősi táblás játékok, síkbeli és térbeli formakirakók, különleges képességfejlesztő játékok.


KÉZMŰVESEK VÖLGYE (Kapolcs, Petend)
IX. Országos Kapolcsi Fazekas és Keramikus Találkozó és Vásár
Programgazda: Szurdi Éva
Vigántpetendi (Tókerti) Népi és Iparművészeti Vásár
Programgazda: Tóth Mariann

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK (a hat Völgyfaluban)
Közel 60 ideiglenes tárlat a hat Völgyfaluban. Plébániák. kastélyok, istállók, malmok és szérűk adnak helyet a képző- és iparművészeti, valamint a fotókiállításoknak.
Pinuccio Sciola szobrászművész (Szardínia), Kleb Attila, Stalter György, Benkő Imre, Homoki Nándor, Gáti György, Hajnal László Endre fotográfusok, Zsuffa Péter fényfestő, Szurdi Éva keramikus, Limelight, RADARART (Európai Kortárs Művészetért Egyesület), Képírás Művészeti Alapítvány, Néprajzi Múzeum, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Művészetek Völgye Közös Fenntartású Általános Iskola
Programgazdák: Hujber Balázs, Papp Ervin

IRODALOM
Mai magyar irodalom (és színház), irodalmi társaságok a Völgyben.
Trakta, Irodalmi Jelen, Magyar Írók Akadémia, Ködlámpa; (Nem)mindennapi irodalom: Spiró György, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Garaczi László, Tolnay Ottó, Bertók László, Tóth Kriszta
Programgazda: Lőkös Ildikó, Pallagi Anikó, Bérczes László


 
SZÍNHÁZAK

• Bárka Színház
- Mrožek: Mulatság (R.: Bérczes László; Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán, Scherer Péter)
- W. Golding: A Legyek Ura (R.: Vidovszky György)
- Ottlik Géza: Iskola a határon (R.: Vidovszky György)
- Molnár Ferenc: Liliom (R.: Telihay Péter; Széles László, Mezei Kinga)

• Baltazár Színház
- Vörös István: Repülési engedély angyaloknak (R.: Elek Dóra)

• Új Színház
- Shakespeare: Szentivánéji álom (R.: Szergej Maszlobojcsikov; Eperjes Károly, Gáspár Sándor, Hirtling István, Györgyi Anna, Huszár Zsolt, Pokorny Lia, Botos Éva, Vass György, Almási Sándor, Galkó Balázs, Torday Teri)

• Kolibri Színház
- Nemes Nagy Ágnes-Novák János: Bors néni
- W. A. Mozart: Szöktetés a szerájból
- Stefo Nantsou: Csatárok
- Békés Pál: Spárga-tengeralattjáró
- Irena Kraus: Mama kerestetik
- Tom Lycos-Stefo Nantsou: Kövek
- Tamkó Sirató Károly: Mesélő Kert
 
• Művészetek Völgye és a Kék Művészügynökség közös produkciója
- Én egy szemüveges kisfiú vagyok (R: Pelsőczy Réka)
  
• Örkény Színház/Kék Művészügynökség
-
Parti Nagy Lajos: Ibusár (R.: Pelsőczy Réka; Biró Kriszta)


Biró Kriszta az Ibusár c. előadásban
Fotó: Nehéz Andrea/szinhaz.hu

• Kék Művészügynökség - Polcz Alaine
-  Asszony a fronton (Színpadra alkalmazta: Baranyai László; R.: Vidnyánszky Attila; Takács Katalin, Pálfi Katalin)

• Merlin Színház

• Bácskai Júlia Pszichoszínháza

• Tatabányai Jászai Mari Színház
-
Nesze! Nesze! Nesze! orfeumi előadás (Írták Háy János, Kárpáti Péter, Nényei Bori, Peer Krisztián, Simon Balázs; Szereplők: Bartha Antal, Kálmánchelyi Zoltán, Chován Gábor, Honti György, Szabó Zola, Viola Gábor; Zene: Keresztes Zoltán, Dalszöveg: Paizs Miklós, Díszlet: Néder Norbert, Jelmez és báb: Kárpáti Enikő és Néder Norbert; Rendező: Simon Balázs


EGYÉB PROGRAMOK

A VÖLGYTORNÁC-FALU (Nagyvázsony)
A második hétvégén Nagyvázsony is fesztivált rendez, melyeknek bizonyos programjai kapcsolódnak a Völgy eseményeihez.
Programgazda: Fábry Szabolcs

VÖLGYÉRTÉKEINK (Műemlékek és múzeumok)
Kapolcs: Falumalom Múzeum, XVIII. századi Kovácsműhely és Lakóház Múzeum (a fesztivál alatt működő kovácsműhely), Csigaház, Kapolcsi Fazekasműhely és Galéria, Kuthy Kastély, Faluhíd (Szurdi Éva hídszobraival), Kalapos-híd, Kapolcsi cigányzenészek Emlékoszlopa és a Díszkút, Ez itt Kapolcs közepe (Gellér B. István szobra, Faluház udvara), Evangélikus templom, Katolikus templom, Felújított régi zsidó temető; Vigántpetend: Öregiskola (iskolatörténeti gyűjtemény), Faluszoba, Fejfájós-kút, Katolikus templom és Plébánia Galéria, Evangélikus harangtorony; Monostorapáti: Falumúzeum, Kőhíd, Hősi Emlékmű (Martos Sándor alkotása), Szoborfülke (Nepomuki Szent János), Kőkereszt, Almádi apátság romja, Katolikus templom; Pula: Iskolamúzeum, Kőhíd, Esterházy vadászkastély, Szent Flórián kápolna, Útvigyázó kereszt, Tálodi kolostorrom, Katolikus templom; Öcs: Tűzoltószertár-helytörténet, Barlangkutató Múzeum, Református templom, Evangélikus templom, Katolikus templom, Millenniumi Emlékpark, Egykori zsinagóga (ma lakóépület), Felújított régi zsidó temető; Taliándörögd: Marton-ház, Lőke kúria, Plébánia/Ősök Háza, Mosóház, Klastrom (Szent András-templomrom), Református templom, Evangélikus templom, Katolikus templom, Felújított régi zsidó temető, Űrtávközlési Földi Állomás (Szputnyik); Nagyvázsony: Kinizsi Vár, Postamúzeum,  Schumacher-ház, Szent István templom, Tarsoly László Kovácsmúzeuma, Felújított régi zsidó temető

TÓKERT-SZÍNPAD (Petend/Sörsátor)
Reményeink szerint a tókerti sőrsátor minden nap délutántól késő estig színvonalas és fiatalos fellépőktől lesz hangos. Az előadók a népzene és a kortárszene különböző területeiről érkeznek.

HANG-JÁTÉK-SZÍNHÁZ (Dörögd/Katolikus templom)
A Magyar Rádió hangjátékai Szőke András bevezetőivel.
Programgazda: Solténszky Tibor

A ZENE MINDENKIÉ EGYESÜLET
Az egyesület Parafónia Zenekarának koncertjei a Völgyben. A Zene Mindenkié Egyesület értelmileg sérült fiatalokkal mutatja be a közös muzsikálás örömét. A Völgybe idén immáron ötödször lépnek fel.

VÁNDORPRÉDIKÁTOR (Dörögd/Református templom)
Dinnyés József minden este újabb énekelt-vers összeállítása a magyar költészet évszázadaiból.

REFORMÁTUS-PROGRAMOK (Öcs/Református templom és udvara)
Programgazda: Bölcsföldi András

HANG-EMBER-HANG (Kapolcs/Katolikus templom)
Dr. Pap János előadássorozata.  A Zeneakadémia akusztikai professzora évek óta tömeges érdeklődés kíséretében ad elő a Völgyben szórakoztató és egyben elgondolkodató előadásokat.
Programgazda: dr. Pap János


MŰVÉSZETEK VÉRE (a hat faluban)
Ingyenes véradás a Völgy minden falujában a Veszprémi Regionális Vérellátó Központ segítségével. Évek óta nálunk adják a legtöbb vért látogatók.
Programgazda: Libisch Éva


VÖLGYMÉDIA

VTI - Völgy Távirati Iroda
Programgazdák: Naszály György, Kovács Szilvia

Völgy Wide Web (kapolcs.hu)
Programgazda: Herner Dániel


www.kapolcs.hu


Völgyfutár
Programgazda: Naszály György

Pulai Gyalogfutár - A Bárkakikötő tudósításai
Programgazda: Bérczes László

Völgyhíradó - Napi 50 perc friss híradás a Völgy eseményeiről (készítik a Szt. László Gimnázium Tömegkommunikáció szakos diákjai)
Programgazda: Papp László

Szociológiai és turisztikai felmérés (ELTE)
Nagyvázsonyi Krónika
Monostorapáti Krónika
Taliándörögdi Hírek
Kapolcsi Hírek

VÖLGYKIADVÁNYOK

Ladányi András: Kapolcshoz hű maradni (2005.)
Tájak-Korok-Múzeumok: Falvak a Művészetek Völgyében (2006.)

Forrás: Művészetek Völgye

süti beállítások módosítása