Vilmos levele

Oh, régi, szép, napos napok! Kedden a (Kompánia) Romeo és Júlia  nem mehetett a Várszínházban, szabadtéren. A szervezõk ügyesek voltak, még az esõ elõtti, felhõs strandon is bemondták a mûsor helyszínének kényszerû változását.

Igen el is gondolkodtam, hallva a fringe szó betű szerinti, magyaros ejtését a hangszórókból a zöld fű felett, hogy mennyire is van Budapest Gyulától? Lehet, hogy Pesten tudják, mi a helyes kiejtés, talán többen még azt is, mit jelent. (Rojt. Valaminek a széle. Az az eseménye a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, ami nem off, de alternatív/amatőr.) Azonban Pesten nem látható az, ami Gyulán igen. Mert Gyulára, a Shakespeare Fesztiválra az eddigi három évben a világ élvonalbeli Shakespeare-produkcióiból kettőt mindig sikerült meghívni, és a színházi szakma is lassan számításba veszi, hogy a két hétből minimum 2-3 napot itt kell(ene) töltenie. Lehet, hogy egy jó kis magyar szóval lenne érdemes helyettesíteni a fringe fesztivál nevet? Olyannal, amiből mindenki tudja, miről van szó, még a strandokon is? Gyulán is és Pesten is? És akkor értelme is lenne ezzel emelni egy-egy társulat fényét és értékét a híradásokban. Fringe vagy frindzs? Legyen füge!
 
 
Szerdán a budapesti Tomkins énekegyüttes szintén tető alá kényszerül a Vár helyett.  A megbízható és kirpóbált zenészek reneszánsz madrigálokkal és táncdalokkal szórakoztatják a közönséget, immár a Kamarateremben 20.30-tól.
 
A Bárka Társulata  készülődik a  csütörtöki (július 12.) előadásra. Őket nem hozhatja zavarba az eső: a Román Gimnázium tornatermét rendezik be a Szentivánéji helyszínének.   Az előadásra  minden jegy elkelt. Akiknek nem sikerül bejutniuk, azok vigasztalódhatnak a délután hatkor kezdődő A. Noble filmmel a Kamarateremben, vagy jövőre a Bárkán.


Jelenet a Bárka Színház Szentivánéji álom c. előadásából
fotó: Karsay Katalin

Márcsak azért is érdemes a filmekre időt szánni, mert pénteken épp ez a szakmai konferencia témája. Nem kell túl komolyan venni ezt a konferencia szót, mindenkit szívesen látnak a szervezők és felszólalók. (július 13. 11h., Városi könyvtár - ingyenes program)
 
Július 13. péntek este fél 9. Várszínház. Aquila Theatre Company - New York. Ebben a Romeo és Júliában csak a szerző a biztos pont. Az átdolgozás a Bárka-Hamlet (rendező: Tim Carroll) során itt Gyulán is látott - szereplőt a nézők és a véletlen választ - módszerrel él és a közönségtől teljes odaadást kíván meg.

július 14. szombat koraeste (18h), Kamaraterem. Esterházy Pétert a rajongók már sokféle dologról hallották beszélni. Most Shakespeare kapcsán tesz kíváncsivá sokakat. A nagyok találkoznak: Shakespeare-hez minden írástudónak köze van. A beszélgetést Elek Tibor, a Bárka folyóirat  főszerkesztője vezeti.
És aznap este élvezzük azt, ami a színházi előadásokból biztosan megmarad, feltéve, hogy a kottatáros tudja a dolgát: Horváth Károly Shakespeare-színpadi zenéiből ad koncertet a Várban. Sötétedés, hangulat - biztosítva.

Vasárnap, július 15-én koraeste (18h) Mikó Istvántól kapunk bemelegítést: II. Richárd, IV. Henrik, III. Richárd, Hamlet, Lear bőrébe bújik és egymaga kívánja helyretólni azt, amit "kizökkent időnek" nevez az előadás alcíme. (Bolond Shakespeare avagy A kizökkent idő- Kamaraterem.)


Jelenet a Meno Fortas tavalyi gyulai Hamlet előadásából
Fotó: Nehéz Andrea


A III. Shakespeare Fesztivál utolsó előadása a Művészet erődje előadásában (Meno Fortas) az Othello. Kell-e jobb biztosíték egy fesztiválnak, mint épp egy erőd a végére? E. Nekrosius vilniuszi színházával a világhír és az ahhoz méltó színvonal lép be ismét Gyulára.
Kívánjuk, maradjon.
(vasárnap, 20.30, Erkel Művelődési Központ)

Forrás: Shakespeare Fesztivál

süti beállítások módosítása