Jókai Mór: Az arany ember

Befordult a célegyenesbe a komáromi Magyarock Dalszínház "hajója", akik arra vállalkoztak, hogy  színpadra vigyék Jókai Mór Az arany ember címû regényét.


Aranyember - próba

Tímár Mihály
történetét Vizeli Csaba, a dalszínház alapítója írta zenés színpadra, ami önmagában nehéz feladat, ha még hozzátesszük, hogy Magyarország új musicaljének szövegkönyvét és zenéjét is a dalszínház berkein belül oldották meg, akkor elmondhatjuk, hogy nem kis feladatra vállalkoztak a fiatal - egyébként amatőr - művészek. A zeneszerző Másik Lehel, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszerészképző iskolájában végzett 2000-ben zongorakészítőként. Ezzel párhuzamosan egy blues-zenekarban Hammond orgonán játszott és vokálozott 1995 és 1999 között. A Magyarock Dalszínház születésénél is jelen volt és azóta a társulat tagja, zenei mindenese.
Csupán néhány hét van hátra a neves szereplőket felvonultató, nagyszabású bemutatóig, így legutóbb a jelmezekkel kapcsolatban találkozott a társulat a Monostori Erődben, ahol Kemenes Fanni jelmezterveit taglalták hosszasan a produkció vezetői. A megbeszélésen jelen volt Debreczeni Ildikó is, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Nemzeti Színház varrodájának vezetője, aki a jelmezek kivitelezésének munkálatait felügyeli majd, illetve Novota Katalin a jelmez kivitelező, aki a tervezővel már kiválasztotta a megfelelő alapanyagokat is a jelmezekhez.
Mivel a bemutatónak közép-európa legnagyobb újkori erődje, a Monostori Erőd ad otthont, így André Gabriella, a musical díszletének tervezője is a helyszínre látogatott, ahol a díszletépítőkkel bejárta a helyszínt. Ezt követően Vizeli Csaba, - aki egyébként a musical rendezője is lesz - elfogadta André Gabriella díszletterveit. Annyit elárulhatunk, hogy többfunkciós, sok változásra képes, mobil díszletről van szó, ami látványos és élmény dús előadást ígér.
A bemutató tehát augusztus 3-4-5-én lesz a Monostori Erődben. Akik nem lehetnek ott az ősbemutatón, azoknak sem kell sokat várniuk, hiszen augusztus 17-18-án Szentendrén mutatják be a darabot a városháza udvarán.


Vizeli Anita az Aranyember próbáján

 
Jókai Mór: Az arany ember
- Jókai Mór regénye alapján a szövegkönyvet írta Vizeli Csaba -

Zeneszerző: MÁSIK LEHEL
Dalszöveg: MÁSIK LEHEL, VIZELI CSABA

Szereposztás:
Levetinczy Tímár Mihály: FORGÁCS PÉTER m.v.
Noémi: VÉGH EDINA
Teréza: NAGY ANIKÓ m.v. - Jászai Mari-díjas
Ali Csorbadzsi: BARDÓCZY ATTILA m.v.
Tímea: KUCZMANN ÁGNES
Athalie: BODNÁR VIVIEN m.v.
Brazovics Athanáz, kereskedő: MOLNÁR ÁRPÁD
Zófia: JUHÁSZ RÓZA m.v.
Kacsuka Imre, katona: VÖRÖSHÁZI TIBOR
Krisztyán Tódor: MÁSIK LEHEL
Fabula János, hajós: JUHÁSZ RÓBERT
Sándorovics Cirill, esperes: MAKAI MARCELL
Miniszter, tisztító: SZŰCS JÓZSEF
Galambos, halász: BALOGH ATTILA
Várkormányzó, városkapitány: ORBÁN VIKTOR
Dódi: MONOSTORI MÁTYÁS
Sebesült katona: SZAKÁCS PÉTER
Idegen: MÁSIK ATTILA
Bíró: PUSZTAI GÁBOR
Cselédek:
MIKLÓS EPONIN
PAP ALEXANDRA
NAGY VIKTÓRIA

Fekélyesek:
ÁDÁM ZSUZSANNA
SÁTORI ZSUZSANNA
Fabuláné: VIZELI ANITA
Fabula gyerekek:
HEGEDŰS BARNABÁS
HEGEDŰS HAJNALKA
SZILÁGYI ESZTER
JORDÁN ZSÓFIA

Parasztfiú: LADIK GYÖRGY

közreműködik:
A MAGYAROCK DALSZíHÁZ TÁRSULATA
Gábor Sándor, Gerencsér Tamás, Kiss Dániel, Kollárik Erika, Kollárik Péter, Monostori Ádám, Rabina László, Sebestyén Andor, Szakács Tibor, Szepsi Szilárd, Takács Emil, Vojvoda Miklós, Gonda Zsuzsanna, Iglódi Jolán, Lelkes Vivien, Monostori Kristóf, Nagy Dorina, Németh Nikolett, Páll Zsanett, Pusztai Beatrix, Pusztai Brigitta, Pusztai Judit, Sáfrány Kinga, Soós Julianna, Sós Gabriella, Szász Anna, Tar Gabriella, Tomanicz Éva, Tóth Dorottya, Turi Adrienn, Vecsey Lilla, Vizeli Ágota, Vojvoda Eszter

A produkció marketingvezetője:
PUSZTAI GÁBOR

Sajtófőnök:
BALOGH ATTILA

Díszletkivitelező:
DOKK TEAM

Zenei vezető:
MÁSIK LEHEL

Koreográfus asszisztens:
GÁBOR SÁNDOR
VIZELI ANITA

Koreográfus:
ORBÁN VIKTOR

Rendező munkatársai:
FARAGÓ SZILVIA
JUHÁSZ GERGELY
VÉGH DIÁNA

Látványtervező, fény- és hangtechnika:
MOLNÁR LÁSZLÓ - MUSICAL SZINHÁZ

Díszlettervező:
ANDRÉ GABRIELLA

Jelmeztervező:
KEMENES FANNI

Művészeti konzultáns:
KOLTAY GÁBOR
MIKLÓS TIBOR


Rendező - producer: VIZELI CSABA


ŐSBEMUTATÓ:
Monostori erőd szabadtéri színpada, 2007. augusztus 3.


Forgács Péter az Aranyember próbáján

---------

Musical Jókai regényéből
Forgács Péter az "arany ember"

A komáromi Magyarock Dalszínház öt esztendeje működik. Indulása óta célként tűzték ki, hogy magyar szerzők zenés színdarabjait vigyék színpadra. Az öt év alatt nyolc nagyszínpadi művet mutattak be Vizeli Csaba rendezésében, mindeközben bejárták az országot, valamint vendégszerepléseik során a határainkon kívülre is eljutottak. A néhány taggal induló amatőr társulatból az idő múlásával mára egy majd száz tagot számláló közösség növekedett, akiket a szeretet, a barátság és a zene, a zenés színház iránti rajongás tart össze. Az öt éves születésnap alkalmából régi álmukat készülnek megvalósítani a dalszínház tagjai.
Régóta tervben volt egy saját darab létrehozása, ami komoly kihívást jelent minden téren. Célként tűzték ki, hogy a mű témája lehetőleg Komáromhoz kötődjön. Így esett a választás Jókai Az arany ember című regényére.
Jókai Mór a város szülötte, akinek egyik legnépszerűbb regénye részben Komáromban is játszódik. Ez egy több szálon futó szerelmi történet, drámai fordulatokkal, az emberi tulajdonságok széleskörű ábrázolásával, amely nagyszerű lehetőség a zenés színpadra állításra, valamint a társulatnak az önmegvalósításra.
A musical alapötlete Vizeli Csabától származik. Közel egy éves munkával alakította át a regény cselekményét színpadi librettóvá, amely a zenés műnek alapja lehet. A zenét Másik Lehel, a dalszínház zenei mindenese készíti a librettó cselekményére. A dalszövegeket közösen írják.
A darabban öt vendégművész segíti a Dalszínház munkáját, azon szerepekben, melyekre a társulatban nem volt megfelelő karakter. Forgács Péter Tímár Mihályt, Nagy Anikó Terézát, Bardóczy Attila Ali Csorbadzsit, Bodnár Vivien Athaliet, Juhász Róza pedig Zófiát alakítja majd. 
Produkciós partnerként a Musical Színház is segíti a társulat munkáját, akik az előadás fény-, és hangtechnikájáért lesznek felelősek. Művészeti konzultánsként Koltay Gábor, a jelmezek tervezésében pedig Kemenes Fanni tevékenykedik, Miklós Tibor pedig dramaturgiai ötleteivel, szövegkönyv-korrekcióival segíti a munkát. A díszlet André Gabriella fantáziáját dicséri, a kivitelezés több helyszínen, Felvidéken, Komáromban és Budapesten folyik nagy erőkkel.
Az ősbemutató augusztus 3-4-5-én, a Monostori Erőd Szabadtéri Színpadán lesz látható. Akik nem lehetnek ott az ősbemutatón, azoknak sem kell sokat várniuk, hiszen augusztus 17-18-án Szentendrén mutatják be a darabot a városháza udvarán.
A musical az előadást követően, a tervek szerint még ősszel megjelenik dupla CD formátumban.  Továbbá a bemutatót hat kamerával rögzítik, amely DVD formátumban lesz elérhető.


----------

A szerzők:

MÁSIK LEHEL -zeneszerző, dalszövegíró
1975. július 20-án született Komáromban. Itt végezte el a zeneiskolát is zongora szakon. Gépésztechnikumban érettségizett Piliscsabán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszerészképző iskolájában végzett 2000-ben zongorakészítőként.
Ezzel párhuzamosan egy blues-zenekarban Hammond orgonán játszott és vokálozott 1995 és 1999 között. 2002 óta a komáromi Magyarock Dalszínház oszlopos tagja, korrepetitora, zenei mindenese. Kiemelkedő alakításaival két fesztiválon is díjat szerzett.
2004 őszén Molnár Árpáddal közösen újrahangszerelte a Kormorán együttes A betlehemi csillag című darabját, majd a vezetésével készült el a mű zenei alapja is. 2006 végén már a Dalszínház saját stúdiójában irányításával és hangmérnöki tevékenységével készült el A betlehemi csillag cd változata is. Több kisebb zenés műsor és aláfestő zene készítése után Az aranyember című musical első nagyobb mértékű, önálló munkája, melyben szövegírói tehetségét is megcsillogtatja.
Szerepei: Kormorán - Páskándi: A költő visszatér - Petőfi Sándor, Kormorán: A Megfeszített - Tanítvány (vendégszereplés), Lencsés - Horváth: Hamlet - Hamlet, Kormorán: A betlehemi csillag - Deák, Tolcsvay - Müller - Müller: Mária evangéliuma - Jézus, Dés - Nemes: Valahol Európában - Hosszú, Kormorán: A Napba öltözött leány - beteg városlakó, polgár, katona (vendégszereplés), Kocsák - Miklós - Tábori: Utazás - Veres Pál
Díjai:XV. Moson Megye Színjátszó Találkozó (2005): A legjobb férfi főszereplő díja - megosztva
SCHERZO Zenés Színpadok Országos Fesztiválja (2006): A legjobb énekes díja - megosztva

 

VIZELI CSABA - szövegkönyv-, és dalszövegíró
1979. augusztus 2-án született Komáromban. Életét a sport és kultúra övezi át. A középiskola elvégzése után a Testnevelési Egyetem szerzett testnevelő-tanári és sportmenedzser diplomát. 2002 óta a komáromi Kempelen Farkas Ügyviteli Alapítványi Szakközépiskola tanára.
12 éven keresztül táncolt a helyi Garabonciás Néptáncegyüttesben, a táncegyüttes tagjaként kezdte közéleti szerepléseit is. 2000-től 5 éven keresztül volt a Naumburg-Komárom Testvérvárosi Egyesület elnöke. 2002-ben saját ötlettől vezérelve létrehozta a Magyarock Dalszínházat, melynek megalakulása óta vezetője, rendezője. Az 1956, A betlehemi csillag és a Csokonai című előadások anyagát ő állította össze, alkalmazta színpadra. 2002 óta Koltay Gábor rendezőasszisztenseként dolgozik több színpadi produkcióban itthon és külföldön is. Az aranyember musical ötletgazdája, szövegkönyvének, - s Másik Lehellel együtt - a dalszövegeinek szerzője, illetve a darab producere és leendő rendezője.
Rendezőasszisztensi közreműködései:Hunyadi László (opera), Nabucco (opera), Álarcosbál (opera), Christus (oratórium), Tosca (opera), A szeretet hidja (oratórium), Válaszúton (oratórium), A megfeszített (rockopera), Magyarnak számkivetve (oratórium), A magyarock vére (oratórium), A Napba öltözött leány (rockopera) .
Rendezései:Jenei Szilveszter: 1956, Kormorán-Páskándi: A költő visszatér, Kormorán: A szeretet hídja, Lencsés-Horváth: Hamlet, Kormorán: A betlehemi csillag, Tolcsvay-Müller-Müller: Mária evangéliuma, Hajnal-Vizeli: Csokonai, Dés-Nemes: Valahol Európában, Kocsák-Miklós-Tábori: Utazás

Forrás: Magyarock Dalszínház, Komárom

süti beállítások módosítása