Összművészeti Központ

Regionális Összmûvészeti Központ nyílik Európa legszebb szecessziós épületében, a 100 éves, újjászületett Reök-palotában - Goya-val és szegedi kortárs mûvészekkel. Az elsõ, 2007. augusztus 17-én nyíló kiállításokon a világhírû spanyol festõ, Francisco Goya metszetsorozata és festményei, valamint szegedi kortárs képzõmûvészek alkotásai tekinthetõk meg. A színvonalas kiállítások és idõszaki programok mellett állandó programok - a többi között Irodalmi és Opera Szalon, könnyû- és komolyzenei koncertek, szabadszínházi elõadások - is várják az érdeklõdõket a szegedi Reök-palotában.

Hamarosan megkezdi működését a megújult Reök-palotában működő Regionális Összművészeti Központ Szegeden. A korábban lakóházként funkcionáló, a magyar Gaudi, Magyar Ede által tervezett, Európában is egyedülálló Reök-palota - a "Titkok háza" -  mostantól a nagyközönség számára is megnyílik. A Központ célja, hogy színvonalas időszaki és állandó programjaival az ország meghatározó kulturális centruma legyen. A Reök-palota lesz a Pécs - és kiemelt partnereként együttműködő Szeged - szervezésében megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa 2010 rendezvénysorozat regionális központja, a rendezvény felvezető éveitől kezdődően. A Reök-palotát Herczeg Tamás, a Központot üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettese vezeti.

Goya kiállítás és szegedi kortárs művészek tárlata a Regionális Összművészeti Központban

Szépség és fájdalom címmel egy újabb világhírű művész, a spanyol Francisco Goya alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden, Európa legszebb szecessziós épületében, az újjászületett Reök-palotában, emellett a Szeged és környéki kortárs alkotók is bemutatkozhatnak a Regionális Összművészeti Központ másik tárlata keretében.

Goya Capricciók című metszetsorozata mellett a művész több festménye is látható lesz a kiállításon, melynek kurátora Papp Katalin. A tárlat az emberi létezés két alapvető tapasztalatára összpontosítva mutatja be Francisco Goya (1746-1828) mellett William Blake (1757-1827) és Kondor Béla (1931-1972) munkásságának egy-egy meghatározó szeletét. A spanyol művész művei a fájdalom, Blake festményei a szépség világát jelenítik meg, a két világ pedig Kondor Béla műveiben kapcsolódik össze. A kiállítás segítségével ártatlanság és romlottság, transzcendencia és hétköznapok, éden és apokalipszis, prófécia és gúny - az emberi lét isteni és démoni aspektusai tárulnak a látogatók elé.

A progresszív szegedi és Dél-alföldi kortárs művészek alkotásait reprezentáló kiállítás egyedi koncepció szerint, műfaji kötöttségek nélkül kerül megvalósításra. A tárlat anyagát a kiállítás kurátoraként Nátyi Róbert művészettörténész válogatja, aki kiállításra szánt alkotásokat a teljes életmű áttekintését követően választja ki. A kiállítás alapkoncepciója szerint Szeged művészetének a kortárs, azaz a 21. században készült művei kerülnek bemutatásra.

A Reök-palotában a Goya kiállítás augusztus 17-től október 20-ig látható, az ugyanakkor nyíló szegedi kortárs művészek alkotásainak kiállítása pedig október 15-ig tart.

Állandó programok a Reök-palota kínálatában

A Regionális Összművészeti Központ állandó programokat is kínál a megújuló épületben. A szegedi kötődésű Podmaniczky Szilárd kortárs költő vezetésével kezdi meg működését az Irodalmi Szalon, a komolyzene kedvelői pedig a Pál Tamás és Kesselyák Gergely karmesterek gondozásában induló Operaszalon programjaiból válogathatnak. Ugyancsak Pál Tamás vezetésével születik újjá a szegedi Salieri Kamarazenekar, amelynek a Reök-palota ad otthont és ahol különleges koncertekkel örvendezteti meg a műfaj rajongóit.
A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájával együttműködésben a szegedi Őszi Kulturális Fesztivál több programja zajlik majd a Reök-palotában: látható lesz a többi között a tervek szerint a Krétakör előadása, valamint FeLugossy László kiállítása és koncertje is.
A Reök-palota és a MASZK Egyesület vezetője, Balog József együttműködésében az irodalom, a színház és a képzőművészet érintkezési pontjaihoz kapcsolódó előadások is helyet kapnak a palota kínálatában. Elsőként egy, az Egyesület előadásában megvalósuló improvizáció lesz látható, a Podmaniczky Szilárd irodalmi estjein elhangzó szövegrészletekhez kapcsolódóan.
A Központban kerülnek megrendezésre a Hetek Csoportja izgalmas szobaszínházi előadásai is, a Harsányi Attila vezetésével létrejövő kezdeményezés keretében a középiskolai irodalomoktatáshoz kapcsolódó rendezvények kapnak helyet a Reök-palotában.
Mindezek mellett - ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem professzorainak közreműködésével - társadalomtudományi szalonbeszélgetésekre is sor kerül majd a sokrétű programban.
"Nagy örömmel vállaltam el a megújuló Reök-palota vezetését, hiszen jómagam is több szállal kötődöm ehhez a csodálatos épülethez, 25 éven keresztül az otthonom volt. Nemcsak Szeged, hanem az ország számos színes, izgalmas kulturális programjainak nyújt majd otthont a Reök-palota, mely reményeink szerint az ország meghatározó kulturális intézménye lesz." - mondta el Herczeg Tamás, a Regionális Összművészeti Központ igazgatója.

A Központ céljainak megvalósulását a Kész Kft. segítette, aki elsőként csatlakozott támogatóként a Reök-palota megújulásához kapcsolódó kezdeményezéshez.

Forrás: Reok-palota

süti beállítások módosítása