Spinoza Zsidó Fesztivál

Egy, csak egy hely van Budapesten, ahol a Zsidó Fesztivál idején szinte minden mûfaj jelen van: kiállítás, koncert, film, kabaré, színház, vita, gasztronómia stb. Ez a hely a Dob utcai Spinoza. A méretét tekintve Góliát jellegû Nyári Zsidó Fesztivál mellett a Spinoza immár ötödik éve megszervezi saját, ahogyan a köznyelv említi, Dávid fesztiválját. Amelybe az idén egy kis olasz szín is keveredik.

Heller-Popper-Bächer
Európa legrégibb zsidó közössége Rómában volt, s a római gettó a velencei után a második Európában. Ennek ma is fennálló emlékeit láthatjuk majd a Spinozában, ugyanis a fesztivál Kepes Jutka, Rómában élő fotóművész kiállításával indul. Ezt követi a három nagy: Heller-Popper-Bächer programja. Heller Ágnes az "Otthon az otthontalanságban" témáról beszélget a hallgatósággal, Popper Péter "Zsidóság, vagy amit akartok" című előadásának már a címe is vonzó, Bächer Iván pedig "Svábok,cigányok és egyéb zsidók" című történeteit meséli el nekünk.

"A magyar Anne Frank"
Ami a színházat illeti, a Spinoza Fesztivál Budapesti premierrel rukkol elő.
Luigi Fusani olasz író "Pécs, 1944" című, Pécsett játszódó monodrámáját mutatja be a Dob utcai magánszínház. Balázs Ágnes írta a Spinoza második produkcióját, "A piros bicikli"-t, amelyet napló formája miatt "Magyar Anne Frank"-ként tartanak számon. A piros bicikli az elrabolt gyermekkort szimbolizálja.

Kabarépremier és Kuplékirály
A Fesztivál alatt békebeli zsidó kabaré-bemutató is lesz a Spinozában, "Történelmi tánc"címmel. Az új kabarét békés és békétlen szerzők főzték ki, és sanzonokkal fűszerezték. A hálátlan utókor jóformán semmit nem tud Weiner Istvánról, a kuplékirályról. Legfeljebb annyit, hogy ő volt a békebeli kabarészínházak egyik legnépszerűbb szerzője. A Spinoza Fesztivál a "Kuplékirály" című kabaréval állít emléket szerzőjének, Weiner Istvánnak.

Radnóti Miklós, Fejtő Ferenc — film, film és film
A Spinoza Fesztivál három zsidó témájú filmbemutatót tart. Mindhármat Radó Gyula rendezte. A "Rézbánya Borban" Radnóti Miklós emlékére készült, és a bori rézbányákba hurcolt hatezer magyar zsidó sorsát dokumentálja. "Hogyan mondd el fiadnak...?" kérdezi a Talmud, ezt idézi vissza a második filmben Fejtő Ferenc, s mondja el, hogyan mondjuk el. A harmadik film a "Schwarcz Sándor Debrecenje", amelyből megsejtjük, hogyan lehet gyűlölködés és bosszúérzés nélkül élni.

Zsidó sanzon. Klezmer klezmer hátán
A Spinoza Fesztivál zsidó muzsikától zsong. Klezmer klezmer hátán! 10 éves a Pannónia Klezmer Band! Merész a Klezmerész! Klein Judit zsidó sanzonokat, jiddis és ladino dallamokat énekel.

A Fesztivál egész ideje alatt magyar-zsidó és olasz-zsidó étkeket szolgálnak fel. Az olasz-zsidó vacsorát nápolyi és szicíliai dalok kísérik.

A Spinoza Szombathelyen és Amszterdamban
A Spinoza Szombathelyre is kinyújtotta csápjait, s egyik fő szervezője lett a Szombathelyi Zsidó Fesztiválnak (2007. szeptember 2-12.) A Spinoza filmeket (A Kasztner-vonat), kiállításokat (Zsidó humor a grafikában), továbbá Bächer Iván "Zsidósors" című produkcióját viszi Szombathelyre. Amszterdamba meg zsidó témájú magyar filmeket juttat el.

<< A SPINOZA ZSIDÓ FESZTIVÁL RÉSZLETES PROGRAMJA ITT OLVASHATÓ >>

Forrás: Spinoza Ház

süti beállítások módosítása