Philoktétész

A Stúdió "K" Színházban szeptember 14-én bemutatásra kerülõ Philoktétész címû elõadás rendezõje, Koltai M. Gábor és dramaturgja, Sediánszky Nóra nemcsak Szophoklész tragédiájához nyúltak vissza, de a témát azonos címmel feldolgozó Heiner Müller és John Jesurun, kortárs amerikai szerzõ mûveihez is.


Jelenet az előadásból
Fotó: Ilovszky Béla

Az előadás egyik különlegessége, hogy először játszik egy színpadon Mucsi Zoltán, Huszár Zsolt, Menszátor Héresz Attila és Kovács Krisztián. Az előadás a Stúdió "K" első idei bemutatója.

A Trója alá induló görög hadsereg egy lakatlan szigeten partra teszi az egyik tábornokot, Philoktétészt, mert kígyómarta sebe elviselhetetlen bűzt áraszt, és folytonos fájdalomüvöltéseit hallgatva a katonák  nem akarnak háborúba menni. Tíz év telik el. A görögök nem tudják megnyerni a háborút. Egy napon jóslatot kapnak: a küzdelmet csak Philoktétész és mágikus erejű íja döntheti el. Küldöttség indul tehát a sziget egyetlen lakójához: tagjai Odüsszeusz, a gyűlölt tábornok és Neoptolemosz, a kamasz, aki tíz éve még túl fiatal volt ahhoz, hogy a sereggel tartson, tehát az embergyűlölő számára a romlatlanság és a jóság ígéretét rejti. Felajánlják számára a visszatérés, a dicsőség, a gyógyulás lehetőségét. Az istenek ígéretet tesznek arra, hogy Trójában orvosolják majd a sebet. A világ visszavárja Philoktétészt.


Mucsi Zoltán
Fotó: Ilovszky Béla

Philoktétész
- játék Szophoklész és mások nyomán -

Philoktétész: Mucsi Zoltán
Odüsszeusz: Huszár Zsolt
Neoptolemosz: Kovács Krisztián
Kar: Menszátor Héresz Attila

Díszlet-jelmez: Vereckei Rita
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Fény: Fodor Gergely
A rendező munkatársa: Gyulay Eszter
Rendező: Koltai M. Gábor

Bemutató: 2007. szeptember 14., 19:30
Stúdió "K" Színház, IX. Ráday u. 32.

Előadás-időpontok:
szeptember 23., 19:30
szeptember 26., 19:30
október 10., 19:30
október 24., 19:30

Forrás: Ember a szigeten

 

süti beállítások módosítása