Spiró Kvartettje az M2-n

Spiró György Kvartett címû komédiáját mutatja be a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én, pénteken 21.05-tõl az m2. Az idén tavasszal, a Budapesti Kamaraszínházban rögzített színmûrõl a szerzõvel beszélget Sugár Ágnes a közvetítés elõtt.


Jelenet a Pécsi Harmadik Színház előadásából (2006)
Töreky Zsuzsa, Márton András,  Vári Éva,  Krum Ádám

A Kvartett Spiró György egyik legkedveltebb, az 1997/1998-as évad Legjobb új magyar drámájának választott alkotása, amelyet elsőként a Pécsi Harmadik Színház mutatott be 1997 szeptemberében, Vincze János rendezésében. Az előadás megkapta az 1997. évi Stúdió és Alternatív Színházi Fesztivál fődíját, illetve 1998-ban az Országos Színházi Találkozón a Legjobb előadás díját. A komédiát 1999-ben a Budapesti Kamaraszínház tűzte műsorára, s jelenleg is látható a Shure Stúdióban, az eredeti szereposztásban: Vári Évával (Feleség), Krum Ádámmal (Öreg), Márton Andrással (Vendég) és Töreky Zsuzsával (Nő). A komédiából 2002-ben filmadaptáció készült, Vecsernyés János rendezésében.

A darab egyetlen helyszíne egy apró panel-konyha. Vele arányos a nézőtér: otthon érezzük magunkat a nyomott panelban. A Kvartett házaspárjának monoton, tartalmatlan létezését váratlan esemény zavarja meg. Egyszer csak betoppan hozzájuk egy idegen, a Vendég, aki azt állítja: az Öregnek köszönheti az életét, aki 1956-ban időben figyelmeztette arra, hogy le akarják tartóztatni. Most, több évtized után, kiábrándultan tér haza az Államokból, drága ajándékokkal meghálálni az Öregnek akkori segítségét. A betegesen gyanakvó Öreg − talán az utolsó fanatikus, aki még hisz a kommunizmusban − árulónak tekinti a Vendéget, s ajtót mutat neki.


Jelenet a Pécsi Harmadik Színház előadásából (2006)
Töreky Zsuzsa, Vári Éva

Az évtizedek után hazatérő Vendég szerepét Márton András alakítja, aki - a Magyar Köztársaság Los Angeles-i Főkonzulátusának megalapítójaként majd vezetőjeként - a való életben is a bemutató évében, 1997-ben tért haza az Egyesült Államokból. 2005 nyarán a következőképp nyilatkozott az előadásról: "Ez a darab - maga Spiró mondta - olyan, mint az Öreg hölgy látogatása Dürrenmatt-tól, valaki ajándékot akar adni, de amíg az Öreg Hölgytől elfogadják, s mindenki korrumpálódik, addig itt, a Kvartettben nem fogadják el, mert nem értik egymás nyelvét. Magyarul beszél az Amerikából hazatért vendég, s a régi kommunista is, a fiatal lány is, de egy másik magyart beszélnek, mindenki monológot mond, nem jön létre semmiféle kapcsolat a darabban. Nem lehet ajándékot adni, mert mindenki csak saját dühét, keserűségét mondja el, anélkül, hogy bármi hatása lenne a másikra."

Forrás: M2
Fotók: Tóth László

süti beállítások módosítása