Kálmán Imre hétvége

Finiséhez, pontosabban fogalmazva csúcspontjához érkezett a Budapesti Operettszínház jubileumi Kálmán Imre rendezvénysorozata. A szeptemberi "Együtt a szoborért..." gálamûsor, majd az ezt követõ Nemzetközi Karmesterverseny után az október 20-21-ei hétvégét teljes egészében a 125 éve született mesternek szentelte az Operettszínház. 

Felavattuk Kálmán Imre szobrát, volt zenés konferencia, megnyitottuk az emlékkiállítást, s más rendezvények mellett természetesen hatalmas, ünnepi gálával ünnepeltük Kálmán Imrét.  A gála keretében az Operett Napja alkalmából Kalocsai Zsuzsának az Évad Operett-Színésze, Dolhai Attilának az Évad Musical-színésze, Szabó Dávidnak az Évad legígéretesebb pályakezdőjének járó Marsall-bot díjat is átadtuk. Az Életműdíjat Lehoczky Zsuzsa vehette át.

Már a szeptember végi "Együtt a szoborért..." gála - melyet Kálmán Imre szobrának felállításáért rendeztünk magyar operett- és musicalszerzők műveiből, különleges, korábban nem látott produkciókkal, teljes társulatunk közreműködésével -, illetve a négyfordulós nemzetközi karmesterverseny döntői során kiderült, milyen hatalmas az érdeklődés a sokak által temetett műfaj, az operett, s különösen Kálmán Imre művei iránt.

A Budapesti Operettszínház így még nagyobb örömmel folytatja jubileumi rendezvénysorozatát. Október 20-án, szombaton délután háromkor a Habsburg Történeti Intézettel és az Osztrák Kulturális Fórummal közösen rendezzük meg a "A bűvölet világa" című zenés konferenciát - természetesen magáról Kálmánról, az operett műfajáról, s a korról, melyben ezek a művek születtek.

Ugyancsak a múltat idézzük a színházunk előcsarnokában, illetve az I. emeleti nézőtéri folyosón nyíló Kálmán Imre emlékkiállítással, ahol a komponista különleges, eredeti, ritkán látott tárgyai, relikviái, kottái, valamint plakátok, fotók, könyvek tekinthetők meg. A tárlat szombaton este hatkor nyílik meg, majd október 30-ig minden nap ingyenesen megtekinthető 10-18 óra között, valamint természetesen az előadások ideje alatt érvényes belépővel.

A jubileumi rendezvénysorozat az igazi csúcspontját szombat este éri el. Ekkor avatja fel ugyanis Demszky Gábor főpolgármester az Operettszínház előtt Kálmán Imre szobrát. Veres Gábor alkotása egy padon ülve, teátrumunk felé fordulva, békésen szivarozva ábrázolja a komponistát. Az alkotás a zenés színházat, s különösen az operettet szerető közönség, magánemberek és cégek adakozásából jött létre, a Pesti Broadway Alapítvány közreműködésével. Az ötlet egyébként, hogy végre Budapesten is legyen szobra Kálmán Imrének, az Operett direktorától, Kerényi Miklós Gábortól származik, akinek - figyelem - prágai Csárdáskirálynő rendezése során jutott mindez eszébe!

A szoboravató ünnepség után Színházunkban nagyszabású gálát rendezünk magyar és nemzetközi sztárvendégekkel. Ünnepi előadásunkon a zeneszerző népszerű és kevésbé ismert dallamai csendülnek fel, gyakran, illetve ritkábban játszott operettjeiből egyaránt. Hallható lesz természetesen részlet a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből, A cirkuszhercegnőből, s A montmartre-i ibolyából, de Az ördöglovasból, A csikágói hercegnőből, A cigányprímásból, a Zsuzsi kisasszonyból és A bajadérból is felcsendülnek melódiák. Méghozzá nem csak a már megszokott nyelveken, magyarul vagy németül. Hiszen színházunk ismert művészei mellett fellépnek a bécsi Volksoper, a prágai Karlín Színház, a szentpétervári Zenés Komédia Színház neves énekesei is. Itt lesz, s énekel nekünk Szentpétervárról Karina Csepurnova, Alexander Trofimov, Olga Lozovaja és Ivan Koritov, Prágából Pavla Břínková, Aleš Briscein és Jan Ježek, valamint az osztrák fővárosból Marko Kathol. Az esten bemutatkoznak és dirigálnak a nemzetközi karmesterverseny nyertesei is. A Magyar Operett Napja alkalmából beszédet mond Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, valamint ebből az alkalomból az Év Operett- és Musicalszínészének adja át a díjakat Horváth Csaba, főpolgármester-helyettes, aki a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marsallbot-díjat is átnyújta, s kiderül az is, ki kapja az elismerést életművéért.

Érdemes lesz tehát jönni a Budapesti Operettszínházba, hiszen valóban nemzetközi sztárgálát láthat a közönség - ezúttal ráadásul nem csak egyszer, hiszen vasárnap délután és este is megismételjük ünnepi műsorunkat.

Október 21-én délelőtt egyébként még két programmal készültünk a jubileumra. Délelőtt tízkor magyar és külföldi színházigazgatók, producerek beszélgetnek arról, milyen is az operettjátszás a XXI. században (belépés csak meghívóval). Egy órával később pedig színházunk legendás primadonnái és szubrettjei emlékeznek Csillártermünkben legendás Kálmán-szerepeikre. Kállai István Domonkos Zsuzsával, Lehoczky Zsuzsával, Medgyesi Máriával, Mednyánszky Ágival, Kovács Zsuzsával, Oszvald Marikával, Tiboldi Máriával és Zentai Annával beszélget.

A Budapesti Operettszínházban tehát ezen a hétvégén biztosan minden Kálmán Imréről szól. Azt mondják, nincs olyan perc a világon, amikor valahol fel ne csendülne operett-komponistánk egy melódiája. Ezen a szombat-vasárnapon ez Magyarországra, Budapestre, a Nagymező utca 17-re lesz igaz. Minden percben Kálmán Imre dallamait játsszuk!

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása