George és Lennie

2007 november 23-án, pénteken a Tamási Áron Színház társulata új bemutatót tart. A George és Lennie címû elõadás forgatókönyvét a Nobel-díjas John Steinbeck világhírû regényeinek (Egerek és emberek, Érik a gyümölcs, Kék öböl, Égi mezõ, Szeszélyes autóbusz) motívumaira, részleteire építve a rendezõ írta.

Barabás Olga a sepsiszentgyörgyi színház 1995 és 2001 közötti időszakának meghatározó egyénisége volt, jelenléte, sajátos színház- és világszemlélete fontos hajtóereje volt a társulat művészi fejlődésének. A George és Lennie című előadás kapcsán mondta: "Az álmok útján, az illúzió könnyelmű káprázata és a valóság könyörtelen érdessége között egyensúlyozva, barátok és ellenségek fogságában, a bizonyosság helyett kérdések születnek: mi történik a becsülettel, hűséggel, a nemes indulatokkal, az egyéniséggel, szeretettel és gyűlölettel? Mi történik a barátsággal?..."

Az előadás alaptörténete az Egerek és emberek című regényből merített, melynek főszereplői az életrevaló, fürge észjárású George és a félkegyelmű de jószívű óriás, Lennie. A két vándormunkás közösen dédelgetett álma: kemény munka árán megtakarított pénzükből egy tanyát vásárolni, kis házzal, ahol végre önmaguk urai lehetnének. George és Lennie barátságának történetén túl azonban egy sokkal teljesebb steinbecki világ tárul elénk Barabás Olga átiratában. A mellékszereplők is mindnyájan színes, élettel teli figurák, akik ugyanúgy álmodoznak, ugyanúgy járják végig életük útját, anélkül, hogy sikerülne megvalósítaniuk, amire a legjobban vágyakoznak. Magányukról, elszigeteltségükről mesélnek és csodálatra méltó egyszerűséggel fogalmazzák meg kritikájukat az amerikai álomról.

A múlt század harmincas éveinek gazdasági válság sújtotta Amerikáját napjaink bizonytalan világához közelíti az előadás. Mindannyiunk élete tele van vágyakozással, várakozással. Várjuk a munka végét, várjuk a hétvégét, várjuk a szabadságot, hogy több időnk legyen - dolgozni. Aztán várjuk, hogy jobb munkahelyet találjunk, hogy több pénzt keressünk, hogy véletlenül ránk köszönjön a szerencse, amitől megváltozik az életünk. Lelkünkben olyan mélyen fészkel, lényünknek annyira elválaszthatatlan része a remény és a vágyakozás, akár a tehetetlenség vagy a kiszolgáltatottság érzésének rémülete. Az előadás hősei egyszerű emberek, akik úgy élnek, ahogy a Robert Burns verséből ihletődött regénycím sugallja: "Törekedhet egér vagy ember, /Felsül, hiába, / Boldogságot remélve tervel, / S lesz kárja, gyásza."

Az előadás rendezője, díszlet- és jelmeztervezője Barabás Olga, zeneszerző: Apostolache Zénó. Címszereplők: Nagy Alfréd és Mátray László, további szerepekben: Szabó Tibor, Váta Loránd, Magyarosi Imola, Kolcsár József, Pálffy Tibor, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Erdei Gábor, Kicsid Gizella és Ruszuly Éva. A bemutató utáni előadások november folyamán: 25-én, vasárnap 16 órától (a színház Nagytermében) és 27-én, kedden 19 órától Brassóban a Drámai Színházban.

George és Lennie
-
John Steinbeck regényei alapján -

szereplők:
George: Nagy Alfréd
Lennie: Mátray László
Gazda: Szabó Tibor
Curley: Váta Lóránd
Curleyné: Magyarosi Imola
Slim:  Kolcsár József
Candy: Pálffy Tibor
White: Diószegi Attila
Carlson: Márton Lóránt
Crooks: Erdei Gábor
Suzy: Kicsid Gizella
Vörös: ruhás lány: Ruszuly Éva

Díszlet- és jelmeztervező: Barabás Olga
Zeneszerző: Apostolache Zénó

Rendező: Barabás Olga

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy
Fotó: Barabás Zsolt

süti beállítások módosítása