A. A. Milne: Hol nem volt

Alan Alexander Milne angol költő, regényíró, drámaíró és publicista, 1882. január  18-án született Londonban. Matematikát tanult a cambridge-i Trinity College-ben. Miután 1903-ban diplomázott, úgy döntött, hogy író lesz. Esszéi és versei a híres angol élclapnál, a Punchnál és a Jame's Gazette-ben jelentek meg. 1906-tól a Punch segédszerkesztőjeként dolgozott. Az 1910-es években elsősorban mint drámaíró vált ismertté. Legnagyobb sikerét az        1919-ben bemutatott Mr. Pym továbbmegy című vígjátékával aratta.
Milne az első világháborúban a híradósoknál szolgált.  A háború után, az 1921-ben írt, a Kaland a nászúton című vígjátékával robbant be újra a köztudatba. Drámáit egyaránt játszották a londoni West End és a New York-i  Broadway színházai. A negyedik fal című drámájából Tökéletes alibi  címen 1992-ben film is készült.
1922-ben jelent meg A Vörös Ház rejtélye című detektívregény-paródiája. Később írt még több krimit.  Leghíresebb műve az 1926-ban megjelent Micimackó, melyet eredetileg fia számára írt, s amely elképesztő sikert aratott. 

-----------------------------
 
Jónás Judit
Domján Edit-díjas színművész


Jónás Judit 1964. január 8-án született Nógrád megyében, Bercelen. Általános iskolai tanulmányait Érden végezte, majd a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumban érettségizett. A gimnáziumi évek alatt számos szavalóverseny győztese, s egy ilyen verseny alkalmával figyelt fel rá Gácsi Sándor, a Magyar Rádió munkatársa, szerkesztő - riporter, aki külsős munkatársként foglalkoztatja a középiskolás években. Ekkor szerezte meg a mikrofonengedélyt Fischer Sándor tanár úrtól, aki később, a Színház és Filmművészeti Főiskolán a beszédtechnika tanára lett.


A főiskolai felvételivel egyidőben zajlott az 1983-as "Ki mit tud?", ahol vers- és prózamondó kategóriában Jónás Judit első helyezést ért el. Még 1983 őszén megkezdte főiskolai tanulmányait, osztályfőnöke Marton László, a Vígszínház igazgatója lett, így gyakorlatait is ebben a színházban töltötte.
A főiskola utolsó évében már két film főszerepét is eljátszotta:
- Federicó Garcia Lorca: Bernarda Alba háza - Adéla szerepében
 (rendező: Lojkó Lakatos József) - MTV Nívódíj
- Szinetár Miklós: A verseny - Czinka Panna szerepében
 (rendező: Szinetár Miklós)


Jónás Judit 1987-ben diplomázott. Ettől az évtől 1993-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, Nógrádi Róbert, majd Lengyel György igazgatása alatt. Emellett különböző színházakban vendégjátszott.

Főbb szerepei
- Shakespeare: Velencei kalmár - Nerissa - rendező: Szőke István
- Marton Gábor: Szépség és Szörnyeteg - Szépség - rendező: Vas Zoltán Iván
- Mrozek: Tangó - Ala - rendező: Vas Zoltán Iván
- Turgenyev: Nihilisták - Fenyicska - rendező: Lengyel György
- Kesey-Wasserman: Kakukkfészek - Flinn - rendező: Balikó Tamás
- Shakespeare: Antonius és Cleopátra - Charmian - rendező: Lengyel György
- T. Williams: Tetovált rózsa - Rosa Delle Rosa - rendező: Szegvári Menyhért
- Foster- Braden: Színezüst csehó - Pearly - rendező: Vas-Zoltán Iván
- Camus: A félreértés - Mária - rendező: Bodolay Géza
- Kornis Mihály: Halleluja - Lány - rendező: Vincze János
- Moravetz - Fillár: Noé bárkája - Negó - rendező: Moravetz Levente
- Forgách-Böhm-Fodor: Gyere Josephine! - Josephine - rendező: Forgách András
-  Federicó Garcia Lorca: Cigányrománcok (önálló színházi est, Jónás Judit összeállítása - Pécs, Művészetek Háza
- Moravetz - Papp: Drog - Macska - rendező: Vas-Zoltán Iván
- Madách Imre: Az ember tragédiája - Hyppya - rendező: Lengyel György

Művészi teljesítményének elismeréseként 1992-ben, az országban elsőként kapta meg a legjobb vidéki színésznőnek járó Domján Edit-díjat.


1993-ban Érdre költözött a Czinka Panna Cigányszínház létrehozásának reményében. Azonban terve a helyi politikai vezetők támadásai miatt meghiúsult. Ezután szabadúszóként hozza létre a Duende Színházi Társulást, mellyel az ország legkülönbözőbb részein lépnek fel nem titkolt küldetéstudattal. A Társulás rendszeresen szerepel, többek között a Roma Parlamentben, a Merlin Színházban, a Pécsi Kulturális és Művészeti Napokon, Kapolcson - a Művészetek Völgyében, a Zsámbéki Nyári Játékokon stb...
A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Találkozóján Jónás Judit és társulata F. G. Lorca: Cigányrománcok, valamint Kallós- Vargyas: Balladák földjén című előadásaikkal képviselte a cigányságot, 2005-ben Schwajda György: Himnusz című előadásukkal, 2007-ben pedig a norvég kortárs drámaíró Jon Fosse: Anya és gyermeke című darabjával arattak hatalmas sikert.

 

A Duende Színházi Társulás előadásai
- Forgách - Böhm - Fodor: Gyere Josephine! - Josephine - felújítás
- Kallós- Vargyas: Balladák földjén - Fekete asszony
- Weöres Sándor: Psyché - Psyché
- Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú -  zenés mesejáték
- Fekete Hangok I-XX. Rendhagyó irodalmi pódiumest sorozat
- Kocsis István: A mi Jászai Marink!
- Schwajda György: Himnusz,
- Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom
- Jon Fosse: Anya és gyermeke
- A. A. Milne


A Pécsi Körzeti stúdió igazgatójával, Békés Andrással álmodták valóra a ma is sugárzott Cigánymagazint, amelynek Pécsett éveken át szerkesztő-műsorvezetője volt. Később az MTV Patrin - cigány magazinjában is vállalt műsorvezetést, versmondást, 2001-ben pedig alapító tagja a RádióŠ - Roma Rádiónak.

 --------------------

MEGHÍVÓ    
Duende Színház
A. A. Milne: Hol nem volt 
zenés mesejáték egy felvonásban magyarországi ősbemutató 2007. november 26. hétfő, 11. 00 Roma Parlament - Harlem Színpad (1084 Budapest, Tavaszmező u. 6. tel/fax: 210-4798)
                Szereplők
          Viola - Polgár Katalin
  Csincsilla  - Jónás Judit, Domján Edit-díjas
 Ubul - Horváth Kristóf
  Kázmér  - Tompa Ádám

 Díszlet, jelmez: Paseczky Zsolt
 Fordította: Borbás Mária
 Dramaturg: Pánczél Orsolya, Polgár Katalin
 Zene: Zsigó Jenő
 Dalszöveg: Horváth Kristóf, Pánczél Orsolya

        Rendező: Jászberényi Gábor

     További előadások
  2007. november 27., 28. - 15.00 
         2007. december 17., 18., 19. - 15.00  
   
       
    Az előadás támogatói:
 • Raiffeisen Bank • Polgár Krisztina Emlékalap
 • Oktatási és Kulturális Minisztérium
 • Fővárosi Kulturális Bizottság
 • Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány  (MNEKK)
 • Színházi Dolgozók Szakszervezete (SziDoSz)

Vazul király, Valeriána uralkodója, nem költheti el békességben reggelijét - mivel asztala fölött elhúz hétmérföldes csizmájában király kollégája, Bódog, a szomszédos Bikarbóna ura. Ez a sértés vért kíván! Megy is a hadüzenet, és nemsokára harcban áll a két királyság, mindegyiknek élén maga az uralkodó.
Ezalatt a hátországban különösnél különösebb dolgok történnek. Az uralkodásban tapasztalatlan Viola királykisasszonyt könnyedén az ujja köré csavarja a szépséges és ármányos Csincsilla grófnő. Az sem segít, amikor Viola támaszt keres Guargumiarábia trónörökösének, Ubul királyfinak a személyében, őt ugyanis útközben egy szerencsétlen, ám annál mulatságosabb baleset éri. Még szerencse, hogy idejében színre lép a daliás
Kázmér lovag ...

A Magyarországi Roma Parlamentben működő DUENDE Színház 2007. október 26-án mutatta be A. A. Milne 1917-ben megjelent Hol nem volt (Once on a Time) című meseregényének négyszereplős színpadi változatát. A művet Borbás Mária kitűnő fordításának felhasználásával Polgár Katalin és Pánczél Orsolya alkalmazta színpadra. A darab zenéjét az Ando Drom együttes vezetője, a kortárs városi cigány folklór világszerte ismert képviselője, Zsigő Jenő szerezte.
"Ez egy furcsa könyv", írja maga A. A. Milne a Hol nem volt bevezetőjében. És valóban: egy tipikus tündérmese álarcát ölti, ám e mögött hús-vér karakterek rejtőznek. Milne nem a megszokott sztereotípiákkal dolgozik: a királykisasszony egy bizonytalan, ám korántsem tehetetlen fiatal lány; a jóképű királyfi nagyképű és hiú; az aljas cselszövő nagylelkű, aki nem nyeri el méltó büntetését; a varázslat pedig fölöttébb mulatságos. Ez az összetettség tette vonzóvá (és alkalmassá) a könyvet egy színpadi változat megírására. A Jászberényi Gábor rendezésében Magyarországon most először bemutatásra kerülő Hol nem volt megőrizte az eredeti mű humorát, "Milnés" légkörét. Az eredmény egy gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató és érdekes történet.   

További információk: Jónás Judit művészeti vezető - 06-70/505-1680
Fris E. Kata - ekata@amarodrom.hu

Fotók: Váraljai Szandra

süti beállítások módosítása