A cella a Filmszemlén

Kereken egy éve annak, hogy Szakácsi Sándor utoljára színpadra vitte Csengey Dénes: A cella címû darabját a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán. A színmûvész utolsó nagy alakítását õrzõ lélegzetelállítóan drámai elõadásról Õze Áron jóvoltából filmfelvétel készült, amely megtekinthetõ a 2008. január 29. - február 5. között megrendezendõ 39. Magyar Filmszemlén, az URÁNIA Nemzeti Filmszínházban - Bp. VIII. Rákóczi út 21. -, a Csortos teremben. A  vetítés idõpontja: 2008.  február 3.,  vasárnap 11.30 óra, pótvetítés: február 5., kedd 22.00, Fábri terem.

A megrendítő előadás filmváltozata Őze Áron rendező, és Mikolik Ágnes producer gondoskodásának köszönhetően jutott be a Filmszemle Kísérleti kategóriájának programjába. Részletes tájékoztatás a Filmszemle honlapján.


Magister Villon nem adja meg magát

"A titkot űztük mindahányan..."
Hangfelvétel A CELLA előadásából

Szakácsi Sándor VILLON szerepében
Csengey Dénes: A CELLA című drámájában
Fotó: Korniss Péter

Csengey Dénes monodrámája Francois Villonról szól, s igen zajos sikerrel ért meg három előadást 2006. dec. 1-től 2007.   januárjáig  a Pesti Magyar Színházban.
Időközben azonban minden megváltozott...
Fordult egy gyorsat a Föld nevű bolygó, s a szokatlanul felgyorsított tempót csak egyetlen valaki tudta követni. Csupán a Halál volt az, aki nem maradt le, s aki végig ott lihegett ennek a színdarabnak a nyomában. Belopózott a színházba, a színpadra, a főszereplő testébe, átvette a hatalmat, s mindent újrarendezett. Talán szórakozottságból, talán gonoszságból, talán nagylelkűségből hagyta, hogy a közönség találkozhasson a művel egy- két előadás erejéig, majd, féltékenységből elvette Szakácsi Sándortól ezt a hálás szerepet...

A cella" egyetlen örök főszereplője a Halál lett. Talán arra számított, hogy az ittmaradottak fejet hajtanak előtte is. Megtekintik mire képes, hogy tud játszani, nevettetni, varázsolni, könnyeket festeni az emberek arcára estéről - estére, s abban bízott, hogy a nézők félelemből - tapsolni fognak majd neki...
Csakhogy a Föld nevű bolygó lakói másképp akarták!
Nem akartak új főszereplőt, ők Szakit kívánták látni...
Elküldték az egyik legnagyobb nevű kritikusukat, (aki látta a premiert Szakácsival), s felhatalmazták, döntsön ő, a közönség helyett.
A kritikust, pedig Életnek hívták...
S az Élet döntött, cselekedett, s, mint már annyiszor - erősebbnek bizonyult a halálnál.
Az utolsó pillanatban, vagy ahogy azt önöknél mondani szokás - a huszonnegyedik órában megadta az akkor már vereségre kárhoztatott, de az életéért viaskodó színésznek a végtisztességet, s három kamerával rögzítette az utókornak, a még élőknek, az ittmaradottaknak, a további előadásokról lemaradottaknak, a bérleteseknek "A Cellát".
Szakácsi Sándor egyik legmegrázóbb alakítását, melyet halálos betegen játszott, s melyben emberi erőn felül alkotott. Elgondolkodtatott, megnevettetett, megdöbbentett, megmosolyogtatott, s végül meghatott.
Az Élet felelősségteljesen döntött, s levette a műsorról a darabot. Nincs rá méltó, ki hitelesen játszhatná. A Halál, az a buta, a mindent azonnal akaró, a falánk, a várni képtelen, pedig vesztett. Mert azok, akik látták, vagy hallották legalább egyszer játszani a színészt a színpadon, vagy filmben - sosem törlik ki magukból, s nem tekintik őt legyőzöttnek.


Cella
"...Költő vagyok... Száműzött senkiházi... Isten felkent papja... Dicsőségre született kiválasztott... Félig meggebedt, vert kutya... Szerelem széphangú énekese... Az utca utolsó ribancának is köpőcsészéje... Az emberséget levegőnél jobban szomjazó tiszta ember... Betörő, útonálló... Gyilkos!
Itt fogok megrohadni ennek az istenes szörnyetegnek a pincéjében, itt játszom el undorító haláltusámat, lélekből féreggé vetkezésemet, leselkedő szemek előtt bohóckodva. Ezek a koszos falak lesznek utolsó szavam meghallói..."
Valóban így lesz?... Mit jelentenek ezek a szavak? És hova vezet a többi? Törvény, hazugság, besúgás, álszentség, megalázottság, tehetetlenség, kiszolgáltatottság, hit, méltóság, akarat, vágy, szenvedély, magány, bomlott agy - avagy tisztánlátás, reménység, testvérharc, Isten, Haza, Becsület, kényszer, kínzás, költészet és szükség... Ki az a Főszemkígyó és hogy lesz az akasztófa köteléből gyermekjáték...?
Elmés találmány ám egy ilyen CELLA!
Van benne fa, kötél, néhány kavics, egy bili és Villon a sorsával... de belefér egész nevetségesen esendő, ellentmondásokkal teli zavaros életünk!
Ez a CELLA ezenkívül furcsán egyedi, fantasztikus lehetőséget nyújt egy színésznek a közönséggel és önmagával való találkozásra és a fiatalon elhunyt Csengey Dénes ironikusan metsző gondolatainak újraélesztésére.

Mikolik Ágnes


 Az Jegyek igényelhetők Mikolik Ágnes producernél.
Telefon: 06-70-703-7756
Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy jegyeiket elővételben vásárlják meg!
Jegyek az Uránia pénztárában január 25-től válthatók, illetve foglalhatók a www.urania-nf.hu weboldalon.
Sajtóvetítés: február 1-én,  Szakmai vetítés: február 4-én, 22.00 órakor
a Fábri teremben.

.

süti beállítások módosítása