Pantagruel sógornője

Szombaton, április 12-én újra látható lesz Kolozsváron a Pantagruel sógornõje címû elõadás. A produkció rendezõje Silviu Purcãrete, aki legutóbb a Gianni Schicchi címû nagysikerû operaelõadást vitte színre a kolozsvári magyar színházban.

A 2003-ban bemutatott produkció François Rabelais humorral és ellentmondásokkal teli művéből, a Gargantua és Pantagruelből ihletődött, főként a koreográfián és zenén alapszik. Nyelvi korlátok nélkül mindenki számára érthető, hiszen az előadásban a színházi jelek közül a gesztus, a test és a kép, valamint a tárgyak és kellékek kommunikációs lehetőségei kapnak hangsúlyt.
Bemutatását követően az előadás több romániai nagyvárosban, így Nagyszeben, Bukarest, Krajova, illetve Temesvár színpadain, valamint a budapesti Thália Színházban is vendégszerepelt és több nemzetközi turnén vett részt, melynek állomásai: Cognac, Bayonne, Seyne-sur-mer, Chatillon (Franciaország) voltak. Az előadás, 2004-ben és 2005-ben is meghívást kapott az Európai Színházi Unió Fesztiváljára, melyre Portóban illetve Rómában került sor. A produkció 2006 áprilisában vendégszerepelt a X. Latin-Amerikai Színházi Fesztiválon, a kolumbiai Bogotában, következő állomása pedig Kolozsvár és Nagyszeben után az olaszországi Nápoly lesz.
A produkciót 2003-ban az UNITER (Román Színházi Szövetség) az év Legjobb előadásának díjára jelölte.
Az előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Szebeni Radu Stanca Színház, a Silviu Purcărete Lyon-i társulatának közös produkciója.


Szereplők: Bács Miklós, Bíró József, Bogdán Zsolt, Jacques Bourgaux, Marie Cayrol, Florin Coşuleţ, Dimény Áron, Cristina Flutur, Diana Fufezan, Györgyjakab Enikő, Adrian Matioc, Molnár Levente, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Laurent Schuh, Cristian Stanca.
Zenészek: Anca Stranici, Laura Călina.
Díszlet- és jelmeztervező: Helmut Stürmer
Zeneszerző: Vasile Şirli, a rendező munkatársa Cristian Stanca.
 
Az előadásra szombaton, április 12-én este 8 órakor kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Jegyek elővételben kaphatók a színház jegypénztárában, naponta 10.00-13.00 óra és 16.30-18.30 óra között, tel: 0264-593468.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása