Újabb kaposvári királydráma

Ketten pályáztak a héten a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára: a kaposvári közgyûlés két héten belül választ a jelenlegi direktor, Znamenák István és a Szita Károly polgármester által felkért Schwajda György író-dramaturg-rendezõ között.

"Kaposvárnak a legjobb jár, ezért kértem fel az új Nemzeti Színház első igazgatóját, hogy nyújtsa be a pályázatát" - indokolta a felkérést a város első embere február 28-án, amikor a közgyűlés - ezúttal már újra öt évre - kiírta a pályázatot a magyar színházi élet egyik legfontosabb vidéki fellegvárának vezetői posztjára.

Znamenák István elmondta: az ebben az évadban emberfeletti munkát végző társulatnak és a kaposvári közönségnek is tartozik annyival, hogy a körülmények ellenére beadja pályázatát. Azt sem tagadta, hogy Schwajda György kérésére találkoztak egymással, ahol a felkért igazgatójelölt biztosította arról: nem rombolni jön Kaposvárra. Znami elárulta: ígéretet kapott arra, hogy a Csiky művészeti munkáját tovább irányíthatja jövő évtől akkor is, ha a szolnoki színház és az új Nemzeti Színház egykori direktora kapja a színházvezetői megbízást.

A kaposvári színész-rendező azt mondta: nem pozícióra van szüksége, hanem garanciára, hogy a kaposvári színházban zajló munka folytatódhat. Hozzátette: pályázatában eltekint a színházban eltöltött 17 esztendejének eredményeiről, inkább igazgatóságának egy évét szeretné értékelni. Kiemelte: idén háromezer új bérletesük van, a nézőszám már most 65 ezer, s az évad végéig közel lesz a 100 ezerhez, amelyhez fogható érdeklődés emberemlékezet óta nem volt Kaposváron a színház iránt. Az igazgató szerint hozzájárult ehhez az átlagosnál lényegesen több bemutató, a műfaji sokszínűség, az ifjúságot vonzó beavató színház és a régi sikeres arcok - többek között Csákányi Eszter, Kulka János és a rendező Gothár Péter - meghívása is. Znamenák szerint a társulat teherbíró képességének köszönhetően az idei évad szinte megismételhetetlen lesz. Reméli, hogy a pályázatok bírálatára felkért szakmai grémium ezt értékeli és elismeri, hogy a teátrum művészi színvonala és gazdasági stabilitása megkérdőjelezhetetlen.

A kaposvári színház vezető rendezője, a nemzeti ünnepen Érdemes Művész-díjjal kitüntetett Mohácsi János is ott volt az egyik megbeszélésen Schwajda Györggyel. A főrendező szerint senkinek nincs szüksége arra, hogy új munkahely után nézzen a társulatból, mert az ígéretek szerint folytathatják koncepciójuk megvalósítását. Mohácsi szerint legalább három évre van szükség ahhoz, hogy a tavaly elindított reformok látványos eredményt hozzanak Kaposváron.

Bár Schwajda György elérhetetlen, mióta felröppent a neve a kaposvári direktori szék legfőbb várományosaként, annyit tudni lehet, hogy ígérete szerint nem nyúl majd a társulathoz, illetve a műsortervhez, legfeljebb egy saját bemutatót szeretne. Példaként említette, hogy megkeresné a világhírű orosz rendezőt, Anatolij Vasziljevet, rendezzen Kaposváron.

Sokan úgy vélik, hogy valóban nem a szakmai munka új utakra terelése, hanem a kaposvári színház tervezett felújítása lesz Schwajda György feladata. Ezt alátámasztja, hogy Schwajda a színházfelújításban, illetve -építésben már többször kipróbálhatta magát. Az ő nevéhez fűződik a szolnoki színház felújítása, illetve a Fidesz-kabinet kormánybiztosaként az új Nemzeti Színház felépítése is.

Az igazgató szék sorsáról előreláthatóan április 24-én hoz döntést a fideszes többségű kaposvári közgyűlés.

Mint ismert: egy évvel ezelőtt is különös módon választottak igazgatót Babarczy László helyére a magyar színházi élet egyik fontos műhelyének élére. A Babarczy támogatást élvező Znamenák István, a kaposvári társulat színész-rendezője és Korognai Károly, a szegedi Nemzeti Színház volt igazgatója indult a pályázaton, ám első körben - hiába támogatta a közgyűlés által felkért szakmai grémium egyértelműen Znamenákot - a képviselők eredménytelennek nyilvánították a pályamunkákat. Ezt követően a szakma és a közönség általános felháborodása közepette egy évre csökkentették az új direktor szolgálati idejét, és ekkor már megválasztották a 41 éves kaposvári jelöltet, aki akkor 16 éve volt tagja a társulatnak.

tazolta
Forrás: csiky.org

süti beállítások módosítása