Wiener Festwochen

A Bécsi Ünnepi hetek, közismertebb nevén Wiener Festwochen, meghirdette programját, amelyet idén 2008. május 9-június 15. között láthatnak az érdeklõdõk. Az fesztivál témája a jövõ és a jelen embere.

A zenei programok témája a kizárólag a kortárs európai zenés színház - négy jelentős kortárs zeneszerző, Karlheinz Stockhausen és Hans Werner Henze, George Benjamin első operája és a világhírű komponista Wolfgang Rihm egy fiatalkori munkája kerül bemutatásra.

Az interkulturális párbeszéd és különböző városrészeket bemutató Into the City sorozat immáron harmadszor kerül megrendezésre a Festwochen keretein belül. Idén többek között budapesti művészek és kutatók hasonlítják össze a két "Józsefváros"-t - Bécs és Budapest 8. kerülete ugyanis ugyanazt a nevet viseli.

"Kik voltunk a jövőben?"  A festwochen színházi programja a jövő színházi feladatait, valamint a 20-21. századi emlékeket tűzte műsorra. Céljuk, hogy a jövő perspektívájával szemléljük jelenünket, mely szemléletmód erősíti jelenünk és annak fejlődésének valódi megpillantását. Ariane Mnouchkine, Luc Bondy, Ivo van Hove, Christoph Marthaler, Alvis Hermanis, Michael Marmarinos lesznek a "beszélgetőtársak". A színházi program Európán kívüli színházi projekteket is bemutat: a vendégek között brazil, dél-afrikai, beiruti, new york-i és argentín színházcsinálók szerepelnek

A forum festwochen a jövő Európájának pozícióit mutatja be: Tiit Oiasoo demográfiai jövőnket kérdőjelezi meg. Az andcompany&Co. a little red című darabjában a kommunizmus letűnt jövőigéreteivel foglalkozik. Philippe Quesne rendező az emberfeletti kihívások történetét tematizálja reális és képzelt problémák alapján. Dries Verhoeven, Jetse Batelaan, Massimo Furlan a további előadók. Az előadások formai változatossága, amelyet ezek a fiatal színházcsinálók történeteikhez találnak, a virtuóz színjátszástól az installációig terjed. Azonban minden darab sugallja azt a maximális figyelmet, amit ma a fiatalok a világnak szentelnek.

A fesztivál honlapja: www.festwochen.at
Fotó: Likas Beck, www.festwochen.at Presse

Forrás: ITI Magyar Központ

süti beállítások módosítása