Szmogreduktor

Akinek már elege van a fővárosi bűzből, a kipufogógáz és kutyagumi szagból, végre fellélegezhet. A Téreltérítés Munkacsoport október 7 -11 között Belvárosi Szmogreduktort állít fel a Blaha Lujza téren. A kísérlet bemutatja, hogyan alakítja friss oxigénné a szennyező vegyületeket egy őshonos, balatoni alga. Az azonnali jótékony hatást a PLACCC Fesztiválon be lehet szippantani.

 

placcc_blaha_02

 

Napjainkban a hagyományos városi ökoszisztéma légköri egyensúlya a közlekedés üzemi struktúrája emissziós terhelésének hatására drasztikusan felborult. Az urbánus belégzők és kibocsátók korábbi egyensúlyi rendszerében erős minőségromlás következett be. Ennek következtében az urbánus terek használóinak életminősége és túlélési esélye jelentősen romlott. Az emissziós krízis nagymértékben járul hozzá a városi struktúrák pusztulásához, a köztérhasználat visszaszorulásához. Ezen folyamat megdöbbentő mértéke Budapest belvárosában jelenleg is tapasztalható.

placcc_blaha_01

A Téreltérítés Munkacsoport fiatal kutatói és aktivistái a városi terek mentesítése érdekében fejlesztették ki a Belvárosi Szmogreduktort. A kísérleti modul a budapesti Blaha Lujza téren fogja a városi levegőt biológiailag tisztítani. A kísérlet ideje alatt a berendezés egy, a helyszínen felépített Buckminster Fuller-féle könnyűszerkezetes kupolában fog működni, izolált algatenyészet igénybevételével. A városi ökoszisztémába - a kritikus léghelyzet mentése érdekében - beillesztett alga, mint biokatalizátor, a rajta átáramoltatott városi levegőben található szén-dioxidot oxigénné alakítja, megkímélve ezzel a környezetében tartózkodó humán belégzőket a toxikus anyagok akaratlan felvételétől. Paradox módon a roppantul összetett működésű, modern városok lakóinak megmentője az egyik legegyszerűbb felépítésű, igénytelen élőlény lehet.

Téreltérítés Munkacsoport: Belvárosi Szmogreduktor
október 7-12. Blaha Lujza tér, a szökőkutaknál
Ingyenesen látogatható

placcc_blaha_05


PLACCC 2009 - HÉTVÉGI PROGRAMOK:

A fesztivál végéig, vasárnap estig még látható az Élő galéria, a Pincerehab és a Priccs a VIII. kerületi Palotanegyedben, a Mikszáth téren és környékén. Emellett október 10-én, szombaton este 20 órakor indul a betonkeverők felvonulása a Hősök teréről. A „mufurcok" 21 órakor bukkannak fel a Blaha Lujza téren. A Corvin Áruház parkolójában vj-k segítségével aktivizáljuk a nagyvárosi diszkógömbbé alakított betonkeverő autót. A bemutató után mindenkit szeretettel várnak a Placcc Fesztivál résztvevői egy fergeteges záróbuliba a Jelen Bisztróba (Blaha Lujza tér 2.)

Részletek és forrás: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása