Csak egy szög és 56 06

Az elmúlt évek két fontos Mohácsi-rendezését tûzi május utolsó napjaiban ismét mûsorra a kaposvári Csiky Gergely Színház egy-egy tévéfelvétel kedvéért. A tavaly nagy vihart kavart 56 06 /õrült lélek vert hadakat május 25-én és 26-án este hat órakor, míg a kritika és a közönség által az elmúlt évtizedek egyik legjelentõsebb magyar színházi elõadásként aposztrofált Csak egy szöget május 31-én este hatkor és június 1-én délután három órától nézheti meg aki befér - utoljára.


Jelenet az 56 06 /őrült lélek vert hadak c. előadásból

Két olyan előadás kerül utolsó alkalommal a kaposvári teátrum színpadára a napokban, amelyek az érzékeny témaválasztásnak és a
tabudöntögető rendezésnek köszönhetően meglehetősen nagy visszhangot kaptak az utóbbi években. Ezért is gondolták azt a színház vezetői, hogy - kihasználva az Országos Rádió és Televízió Testület egy-egy pályázati lehetőségét - a televíziók számára is rögzítik a két sikerdarabot.
Május 25-26-án a Mohácsi István - Mohácsi János - Kovács Márton jegyezte 56 06 /őrült lélek vert hadak kerül színre, amelyért a legjobb társulat díját nyerte el a tavalyi évad végén a kaposvári színház a Pécsi Országos Színházi Találkozón, valamint a darab zenéjéért Kovács Márton kapta a Színikritikusok Díját. Ám a darab fogadtatása csak a kritikusok többségénél volt igencsak kedvező, a közönséget már megosztotta a dokumentarista történelmi tablónak semmiképpen nem nevezhető keserű szatíra az elmúlt ötven év magyar történelméből. Mint ismert: mocskolódó levelek, nyíltszíni fenyegetések, telefonos zaklatás és bírósági feljelentés színesítette az előadás botránykrónikáját, amely annak ellenére került politikai háttérműsorok tematikájába, hogy a darab alkotói vágytak legkevésbé hasonló hírverésre. Mindenesetre a kedélyek mára megnyugodtak és az utolsó előadások kapcsán már inkább a színházművészetről és nem a politikai szélsőségesekről esett a legtöbb szó szerte a médiában.


Jelenet a Csak egy szögért c. előadásból

A másik Mohácsi János rendezést méltán tartják a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díját idén márciusban átvett rendező egyik legjelentősebb előadásának. A Csak egy szögért 2003-ban kapta meg a kaposvári csapat a legjobb társulat díját a POSZT-on, ahol nem mellékesen a legjobb férfi főszereplőnek az előadás frontemberét, Kovács Zsoltot választották. A Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János triumvirátus az egyik legégetőbb kérdéskörrel, a cigányság helyzetével foglalkozik a különleges atmoszférájú előadásban. A húsbavágóan aktuális darab a romatörténelem különféle stációin viszi át a közönséget, hogy aztán sírva-nevetve szembesüljön a valósággal, ami a színházajtón kívül várja. A rendező elárulta, hogy a mostani előadás kedvéért visszatér Lázár Kati, Balla Eszter, Horváth Eszter, Kántor Anita, Kecskés Kriszta is, azaz eredeti szereposztásban kerül színre a valószínűleg soha meg nem ismételhető előadás.
Mindenestre Szolnoki András - aki a köztelevízó kulturális osztályának színházfelelőse volt évtizedekig - egy produceri iroda képviseletében szervezte meg a darab rögzítését az utókor számára. Megtudtuk tőle, hogy a Duna Televízió szándéknyilatkozatával ellátott sikeres pályázatnak
köszönhetően veszik fel a darabot, amelyet nagy valószínűséggel 2009. augusztus 2-án, a cigány holokauszt napján vetít majd le először a csatorna.

 tazolta
Forrás: Kaposvári Csiky Gergely Színház

süti beállítások módosítása