Tony Award 2008. (USA)

Az Antoinette Perry-díj, közismertebb nevén a Tony Award a legrangosabb színházi díj az USÁ-ban. A díjat Antoinettee Perry színésznõrõl, rendezõnõrõl nevezték el, és ugyanolyan elismerésnek számít a színházban, mint a filmeseknél az Oscar vagy a zenészeknél az Emmy-díj.

Az American Theatre Wing és a Broadway League több, mint 700 tagból álló zsűrije ítéli oda a kiemelkedő művészi tejesítményért járó elismerést, amelyet idén június 15-én adnak át New Yorkban.
Az idei jelöltek között rengeteg úgy tűnik a britek aratnak. Talán nem véletlen. Az idei szezon egyik szembetűnő érdekessége az volt, hogy eddig még soha annyi brit rendező nem dolgozott a Broadway-n, mint idén. Csak néhány az ismertebbek közül: Rufus Norris (Les Liaisons Dangereuses), Trevor Nunn (Rock'n'Roll), David Leveaux (Cyrano de Bergerac), és talán a legmeglepőbb a névsorban James Macdonald, aki Caryl Churchill egyik alkotását állította színpadra.
Nem tűnik meglepetésnek, hogy Rupert Goold rendezte Machbet előadás főszereplője, Patrick Stewart az első olyan színész, akit a Broadway-n valaha is bemutatott Macbeth előadások színészei közül jelöltek erre a díjra.

A idei jelöltek listájának megtekintéséhez kattintson IDE >>>

Forrás: ITI Magyar Központ

 

süti beállítások módosítása