THEALTER Fesztivál 2008.

2008. július 23-27. között rendezi a MASZK Egyesület a 18. THEALTER Fesztivált. Erre az esztendõre olyan tematikát választottak, amely éppúgy beszél róluk - a fesztivál gazdáiról, szervezõirõl, munkatársiról, önkénteseirõl, a városról és az elmúlt közel húsz esztendõrõl -, mint a fellépõ színházakról, a benne dolgozó mûvészekrõl, hazaiakról és külföldiekrõl egyaránt. De beszél a színház egyik legnagyobb csodájáról is: az átváltozás és az átváltoztatás képességérõl.

A változás érinti tehát a fesztivál nevét, struktúráját és a metamorphosis jegyében készülnek a MASZK Egyesület menedzsmentjében a fesztiválon bemutatásra kerülő új előadások, de ez a téma a vezérfonala a meghívott előadásoknak, valamint a kísérőprogramoknak is.


Plakát: Baráth Ferenc

 
AMI VOLT

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál ma már a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiváljává vált. Évről-évre olyan független művészi közösségeket látunk vendégül, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, de nyitottak vagyunk minden új kísérletre is. A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból láttunk vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. 2003-tól a 2010-ig kidolgozott Déli Vonal koncepcióval adtunk végleges karakter fesztiválunknak. Minden évben filmes, zenei, képzőművészeti és szakmai kísérőprogramok gazdagították a találkozó egyhetes műsorát.
2003 és 2007 között Szegeden a THEALTER Fesztivál mellett megrendeztük az AFSZSZ és a MASZK Egyesület közös szervezésében a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét is.


AMI KÖZEL VAN
A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások:
Compagnie József Trefeli (CH): OOOrpheus; Döbrei Dénes-Varga Henrietta (SRB-FR): Csend-ért; Urbán András Társulata (SRB): Turbo Paradiso.

Tervezett külföldi fellépőink: Bicskei István (SRB-FR); Penoplast (Ukrajna); a horvátországi Bacaci Sjenki különleges, minden nézőnek valóban egyedi színházi élményt nyújtó, a BITEFen a zsűri különdíját elnyert előadása; az East West Center (Bosznia és Hercegovina) Osztályellenség-adaptációja, amely meghívást kapott többek között az újvidéki Sterija Játékokra és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra is; valamint a holland SPACE Színház Holland cunami című produkciója, amely az idei LOW Holland-flamand Kultfeszten aratott osztatlan sikert.

Tervezett hazai fellépőink: Menszátor Héresz Attila a Jászai Mari c. monodrámával; Rudolf Hess tízparancsolata címmel az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja közös produkciója; az Ádám, ÁDÁM és ádám c. előadás Czeizel Gábor rendezésében; és  egy barokk opera a zenei csemegéket kedvelőknek.

És még egy fontos újdonság: először, de reményeink szerint nem utoljára, Szentesen vendégszerepel a THEALTER: felolvasó-színházi előadást, koncerteket és a Compagnie József Trefeli OOOrpheus c. előadásának vendégjátékát élvezheti a közönség július 18-án, pénteken.

Színes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról - egyfajta szakmai gyakorlatként - a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak. Éjszakánként pedig koncertek zárják a programokat.

Immár hagyománynak mondható, hogy a THEALTER Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtönben, idén a Pedig én jó anya voltam... című produkciót mutatjuk be, Pogány Judit előadásában.

 
****

A MASZKALAND
a THEALTER gyermekprogramja 10-17 éveseknek július 23-27. között

Makám-koncert a MASZKALANDon július 25-én!
Szeretettel várjuk az érdeklődő 10-17 éves gyerekeket és fiatalokat MASZKALAND nevű gyerek- és ifjúsági szigetünkre!

5 kreatív műhely (FÉNYKALAND fotózni vágyóknak; DRÁMALAND játszani vágyóknak; GRAFIKAI MŰHELY "varázskezűeknek"; FILMKALAND "ifjú filmeseknek"; ZENEésTÁNCKALAND öröm-zenélni és táncolni vágyóknak), valamint színházi előadások, koncert, filmek, rajzpályázat és számtalan meglepetés, izgalom és vidám hangulat az átalakulás, vagyis a metamorfózis jegyében.


Makám

A MASZKALAND
időpontja: július 23-27., minden nap 9-17-óráig
helyszíne: a Régi Zsinagóga és a Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskola udvara
Jegyárak: hetijegy: 6000 Ft
napijegy: 1500 Ft
A heti és a napi jegy tartalmazza az ebéd, az uzsonna, a foglalkozások és a programok költségeit is.

Jelentkezési határidő: július 10.
Befizetés: 2008. július 14. és 18. között, naponta 8-10 és 16-19 óráig, a helyszínen (Régi Zsinagóga, Hajnóczy u. 12.)

Bővebb információt és jelentkezési lapot itt találsz.

Ha nem szeretnél a júliusi hőségben otthon unatkozni, akkor látogass ki minden nap a MASZKALANDra!

****

Ekisfeszt Akadémia  
Egyetemisták, főiskolások, figyelem!
 
Radikális Szabadidő Színház — Budapest (ELTE): Brutus
Fotó: Siklósi Zsolt
Az idén a megújulás jegyében a hagyományos nagyfesztivál mellé több új programegyüttes is társul, amelyeknek szintén a metamorphosis a központi témája.
Az Ekisfeszt Akadémia elsősorban a 18-28 éves, egyetemista-főiskolás korosztályra számít, de természetesen nyitott a fesztivál teljes közönségspektruma felé is. Célja, hogy a programsorozat elsősorban egyetemisták-főiskolások által látogatott, elsősorban egyetemisták-főiskolások által létrehozott (nemcsak színházi) művészi és tudományos produktumok bemutatása, szemléje — a szó klasszikus értelmében vett fesztiválja legyen. Azt szeretnénk, ha a fesztivál ideje alatt bárki, bármely napszakban tér be a programoknak helyet adó JATE Klubba, mindig részese lehessen valamely történésnek. A campus-fórum jelleg-élmény váljék meghatározóvá, pontosabban: az egyetemi pörgés-fíling, a tudásszomj és -vágy, valamint a közösségélmény, valamiféle hova-, illetve összetartozás-tudat.

A programsorozat gerincét a meghívott egyetemi színházak produkciói jelentik. Tervezett vendégeink:
Feleselők Színpad — Veszprém: A mi színházunk (színháztörténeti kalandozások, híres párosok)
JESZ-Janus Egyetemi Színház — Pécs: Übütragédia
KonzervArtaudrium — Debrecen: Induló (abszurd dráma)
Kvázi Kollektíva — Budapest: Fantom revü
Radikális Szabadidő Színház — Budapest (ELTE): Brutus (egy gyilkosság újratárgyalása Paul Foster darabja nyomán)
SZESZ-Szegedi Egyetemi Színház: Hubay Miklós darabjának felolvasószínházi változata

Az Ekisfeszt Akadémia fontos része a színházi kisesszé-pályázat, amelyet METAMORPHOSIS témakörben írunk ki, 28 év alatti egyetemistáknak, illetve főiskolásoknak. (Erről bővebben lejjebb.)

 
**** 

Színházi kisesszé pályázat METAMORPHOSIS címmel

A megújuló THEALTER keresi:
... az új színházi események látnokait és dokumentátorait!
... az eredeti pillanatokat és a parafrázisokat!
... a radikális színházi gondolkodókat, akik a szó és a színpad erejét hasonló intenzitásúnak tartják!
... a fiatal színházi szakembereket, akik készek a párbeszédre korosztályukkal és a színházi alkotók színes világával!
... a színházi metamorphosis, a színházi átváltozások dokumentumait, legyen az a darab, a rendezés, a játéktér, a stílus, a nyelv, a díszlet, a világítás, a közönség átváltozása!
Keresünk Téged, aki mindezt megosztod velünk!

A pályázaton részt vehetnek: 28. életévüket még be nem töltött egyetemi, főiskolai hallgatók.

Beérkezési határidő: 2008. július 4. péntek
Eredményhirdetés-díjazás: 2008. július 27., a THEALTER Fesztivál zárónapja

A beérkezett pályaműveket a szakmai zsűri - Szilasi László irodalmár és Szijj Ferenc költő - mellett a fesztivál ideje alatt a közönség is értékeli.
Három díjat (I. díj: 50.000 Ft, II. díj: 30.000 Ft, III. díj: 20.000 Ft), a MASZK Egyesület különdíját, valamint Közönségdíjat adunk ki.


Forrás: MASZK Egyesület

süti beállítások módosítása