Apátlanul Nagyszebenben

2008. május 28. és június 8. között rendezik meg  a 15. Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyre meghívást kapott az Örkény Színház: Apátlanul címû elõadása.

 


Mácsai Pál, Széles László, Kerekes Éva
(előtérben: Für Anikó)

A fesztivál vendégei többek között: Odin Teatret - Eugenio Barba "Salt" című előadása, fellép a Cameri Theatre  Silviu Purcarete több rendezése ("Lulu", "Godot-ra várva", "Faust" -- a szebeni színház produkciói), Andrej Zsoldak ("Élet egy idiótával" -- a szebeni színház produkciója), Bocsárdi László Ploiesti-en rendezett darabja, a "Don Juan", valamint számos további próza és tánccsoport Európából, Ázsiából és Amerikából.

A nagyszabású nemzetközi rendezvényt további programok - workshopok, könyvbemutatók, kiállítások, szakmai találkozók, hangversenyek - kísérik.

Az elmúlt években a fesztiválnak nem volt magyar fellépője.

A Jurij Kordonszkij által rendezett "Apátlanul" című előadás 2008. június 7-én 19 órakor vendégszerepel Nagyszebenben.

 


Für Anikó, Debreczeny Csaba

Csehov: Apátlanul
- színdarab -

Szereplők: Kerekes Éva, Für Anikó, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Széles László, Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Mácsai Pál, Végvári Tamás, Máthé Zsolt, Dömötör András

Rendező: Jurij Kordonszkij

Jurij Kordonszkij matematikusként kezdte, majd színészként és rendezőként folytatta a talán legismertebb orosz színházban, a Dogyin vezette Malij Tyeatrban, az elmúlt tizenkét évben pedig sorra készítette rendezéseit Európa és az Egyesült Államok neves színházi intézményeiben. Ősztől tavaszig amerikai színész- és rendezőhallgatókat tanít a Columbia és a Wesleyan egyetemen, nyaranta pedig visszatérő vendégként dolgozik a bukaresti Bulandra Színház társulatával. Velük készített, két fesztiválnyertes rendezését - Csehov Ványa bácsiját és Gogol Háztűznézőjét - a magyar közönség is láthatta a budapesti Katona József Színházban.

/Bemutató: 2007. december 1. 19 óra/
Nagyszeben: 2008. június 7. 19 óra

 


Jelenet az előadásból

Idézet a megjelent kritikákból:

Ez a Platonov a főváros egyik belső kerületében is játszódhatna. És hangsúlyt kap - nemcsak a cím által - az "apátlanság" élmény, ez lép a feleslegesség helyébe, a beágyazottság, az önazonosság hiánya.

Platonovról Széles László részletgazdag és a figura mély ismeretéről tanúskodó alakításában nem azt kell gondolnunk, hogy micsoda szellemi potenciál fúlt itt a piába, hanem azt, hogy ezt a férfit - még a legendáját, a múltját is - a nők csinálták meg. Durrannak is szépen a pezsgősdugók az utolsó, megrendítő jelenetben.

Csáki Judit - Magyar Narancs

----------------

A Platonovot, talán mert végső soron ez volna a kínálkozó, a betűhív olvasat, eddig elkerülte ez a nyersebb, keményebb hangnem. Kordonszkij Pla­tonovja maga a tömény, túlcsorduló cselekményesség és drámaiság.

Ami a drámában zseniális - mert hiszen tele van ilyen mozzanatokkal -, ami szövetéből, szimfonikus szerkesztésmódjából, dialógusaiból, emberi telítettségéből az érett Csehovot előlegezi meg, az belefér ebbe a felfokozott, viharzó előadásba, amelyet akár szünet nélkül is lehetne játszani, egyetlen nagy, indulatos lélegzetre.

A társulat hovatovább valóban társulattá válik; egységes stílusban, egyforma érzékenységgel, összehangoltan követik a rendezőt az előadás útjain.

Szántó Judit - SZÍNHÁZ

Forrás: Örkény Színház
Fotók: Gordon Eszter

süti beállítások módosítása