Tordy Géza

A Nemzeti Színház Igazgatósága közli, hogy Tordy Géza, Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes mûvészt, kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvész- rendezõt választották meg Raksányi Gellért megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színházban.  Az esemény szûk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott.


Tordy Géza
fotó: Ilovszky Béla

A 2000-ben életre hívott " A Nemzet Színésze" cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A Nemzet Színésze címet a mindenkori kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.
Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula örökölte meg. 2006 szeptemberében Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg. Utoljára  - szinte napra pontosan  - egy évvel ezelőtt Bodrogi Gyuláról döntöttek a művészek, miután Darvas Iván elhunyt.

Forrás: Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása